A napozás 7 aranyszabálya

életmod

A nyarat leginkább a bőrünk sínyli meg. Bár nagyon mutatós a szép, bronzra barnult test, veszélyes is lehet. Jobb, ha a napozást nem visszük túlzásba, és fokozottan odafigyelünk a bőrápolásra. De hogyan tehetjük ezt?

1. Kánikulában ne

A napozás egyik alapszabálya, hogy kánikulában ne legyünk közvetlen napfénynek kitéve. Ez az időpont délelőtt tizenegytől délután négy óráig tart, de az érzékeny, fehérebb bőrűek inkább várjanak ötig. Azért nem jó ebben az időpontban napozni, mert a leégésért felelős UVB-sugárzás ekkor a legnagyobb. A vörösre sülés nemcsak esztétikai szempontból rossz, a bőrre is rendkívül káros hatással van. A gyakori, túlzásba vitt leégés ugyanis akár bőrrákot is okozhat.

2. A naptejek fontossága

Így vagy úgy, ha a napra készülünk, mindenképp kenjük be magunkat, használjunk fényvédőt. Érdemes nagyon jó minőségű napkrémet vagy -tejet választani, hiszen a napsugarak egyre károsabbak, így a védelem sokkal fontosabb, mint régen. A francia márkájú kozmetikumokat próbáljuk ki, lehet, hogy drágábbak, de nagyon hatékonyak. Aki nem szokott leégni, hanem mindig barnul, az se hanyagolja el a védelmet, neki is fontos, hogy óvja a bőrét. Nem utolsó sorban a környezetért is tehetünk azzal, hogy milyen napkrémet választunk. Erről már az Ökotudat rovatunkban is olvashattak, aki elmulasztotta, a www.vasarnap.com oldalon visszakeresheti.

3. Vékony ruha segíthet

Amikor a szabadban vagyunk, igyekezzünk olyan ruhát viselni, ami hosszú. Bár furcsának tűnhet, de ezzel is védjük a bőrt. Lehet, hogy nagyon meleg van, de a spagettipántos ruhában könnyen leégünk, így inkább válasszuk a hosszú, de vékony anyagból készült öltözéket. Azt is vegyük figyelembe, hogy milyen anyagból készült a ruha. Ha van benne műanyag, az csak arra jó, hogy jobban megizzadjunk tőle, ráadásul a bőrünket is irritálja.

4. Vitaminok

A vitaminok fogyasztása minden évszakban fontos, így nyáron se hanyagoljuk el. Nagy előny, hogy most sok a zöldség és a gyümölcs, így könnyen be tudjuk szerezni a vitaminforrásokat. Az A-, a C- és az E-vitamin az, ami segít a regenerálódásban. Jó hír, hogy nemcsak a leégés ellen lehet hatékony, hanem az öregedést is gátolja. Ezek a vitaminok ugyanis feszesítik a bőrt. S hogy miben találhatóak meg leginkább? A paprikában, a sárgabarackban, a sárgarépában, a növényi olajokban.

5. Ha már leégtünk

Sajnos, bármennyire próbálunk is vigyázni magunkra, bizony, előfordul, hogy leégünk. Számos házi praktika létezik arra, miként hűsítsük ilyenkor a bőrünket. Az egyik tévhit, hogy tejföllel kenjük be a leégett felületet. Ilyenkor jólesik a hűs borogatás, de a tejföl eltömíti a pórusokat, így a bőr nem tud lélegezni. Arról nem is beszélve, hogy a tejtermékekben lévő baktériumok szintén nem kedvezőek. Helyette használjunk friss aloe verát, az is remek hűsítő. Ha nincs a kéznél aloe vera, a nedves törülköző is hatékony lehet, csak arra ügyeljünk, hogy a víz ne legyen túl hűvös. Az ugyanis árt a leégés miatt amúgy is túlterhelt vérkeringésnek.

6. Az ajakra is vigyázzunk

Nagyon kevesen gondolnak arra, hogy a szájat is védeni kell a naptól. Pedig fontos ám, hiszen a leégés után kiszárad, ami roppant kellemetlen. Jó pár UV-sugárzás elleni ajakvédő létezik, akár 50 faktoros is. Napozás előtt mindig használjuk. Ha már késő, és leégett az ajkunk, akkor mézzel kenjük be. Ez nyugtatja az érzékeny felületet, az elhalt hámsejteket is eltávolítja, ráadásul finom édes.

7. A napszúrás veszélyei

A túlzott napozás következménye lehet a napszúrás. Aki már szenvedett tőle, az tudja, hogy bizony jobb ezt elkerülni. Éppen ezért mindig viseljünk kalapot, kendőt, főleg azok, akiknek nem védi haj a fejét. A napszúrás enyhe esetben is fejfájással, hányingerrel, szédüléssel jár, súlyos esetben pedig magas lázzal és akár az eszmélet elvesztésével is. Ha már megesett a baj, vonuljunk egy árnyékos szobába, és borogassuk magunkat hűvös, nedves kendővel. A folyadék pótlása is nagyon fontos, legjobb a tiszta víz. Ha nem enyhülnek a tünetek, jobb orvoshoz fordulni.

* Napozás előtt már fél órával kenjük be magunkat valamilyen naptejjel vagy -krémmel, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a védelem beinduljon.

* Két-három óránként újra be kell kenni magunkat.

* Alkoholos állapotban vagy gyógyszeres kezelés alatt soha ne feküdjünk ki napozni!

* A fejünket mindig védjük, kalappal vagy kendővel.

* 15-20 percnél többet ne napozzunk, az érzékenyebb bőrűek még ennél is kevesebbet tartózkodjanak a napon.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/31. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?