Javában tart a grillszezon!

grill

A grillezés szebbé, teljesebbé teszi a nyári hétvégéket. A teraszon vagy a kertben, a mobil- vagy épített grillen, parázs felett sütött porhanyós húsok, illatozó zöldségek enyhén füstös, zamatos íze teljesen más, mintha bent, a fedett konyhában készülnének.

Sütögetés közben jókat lehet beszélgetni, s a jó hangulatban, finom falatok majszolgatásával eltöltött délutánok, esték szorosabbra fonják a családi, baráti kapcsolatokat. Viszont a kellemes légkört elronthatja a rosszul fűszerezett vagy szenes chipsszé égett étel – hogy erre ne kerüljön sor, fogadják meg alábbi tanácsainkat.

Miért érdemes grillezni?

A grillezett húsok, zöldségek sokkal egészségesebbek, mint az olajban vagy zsírban sült társaik. Grillezés során jobban megőrződnek a tápanyagok, az ételek kevésbé zsírosak, így a nagy hőségben sem ülik meg a gyomrot. Egy kerti grillsütő segítségével fenséges lakomákat rendezhetünk.

Mit grillezhetünk?

Hús nélkül nem igazi a grillezés, de mindenképp ügyeljünk a változatosságra! Ne csak vörös húsokat grillezzünk – ha szeretnénk elkerülni a felesleges kalóriákat, válasszunk a marha- és a sertés- helyett csirkehúst, vagy ami még jobb, halat. A zöldségek közül a paprika, a paradicsom, a spárga, a cukkini és a padlizsán is kitűnően grillezhető – egy kis olaj, egy kis fűszer, és már mehetnek is a rácsra. A nyár örök klasszikusa a kukorica, melyet vajjal bolondíthatunk meg.

Ha halat grillezünk

Fontos, hogy ne legyen füstölt vagy pácolt. Akár parázson, grillfóliába csomagolva is elkészíthetjük. Tehetünk mellé nagyobb csíkokra vágott paprikát, cukkinit, lila hagymát, gombát és rozmaringágat is. Adjunk hozzá egy kis citromborsot, citromlét, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Lehetőleg a fóliát zárva tartva süssük, amíg megpuhul, azután nyitott fóliában grillezzük tovább, amíg el nem készül ez a mennyei étel.

Oldalas, csontos húsok

Ha oldalast vagy más csontos húst grilleznénk, pároljuk elő. Közvetlenül grillezés előtt pedig alaposan kenjük be egy só, bors, mustár, méz és préselt fokhagyma alkotta krémes páccal, és máris mehet a rácsra. Ezzel a módszerrel finom kérge lesz az oldalasnak.

Jó tipp!

Ha grillezni kívánt húsainkra szalonnát vagy bacont teszünk – utóbbiba göngyölni is lehet –, sokkal szaftosabb és ízletesebb lesz a végeredmény, s a kiszáradás esélye is csökken.

Desszertek, gyümölcsök

Ha a rácsra vastagabb fóliát teszünk, bármilyen keksz vagy aprósütemény megsül rajta, de grillzacskóban, fóliában máglyarakás (kenyérpuding) is készíthető. A grillezett banán, ananász, alma, barack vagy grapefruit üde színfoltjai a kerti partinak. A nyársakra is kerülhetnek gyümölcsök, sőt a gyümölcskockák, -karikák közé babapiskótát vagy pillecukrot is fűzhetünk.

Ami tilos!

Az égés során bizonyos esetekben rákkeltő vegyületek keletkeznek: ebből az okból tilos megégett, szenes ételt enni. Ha odakap a menü, fogyasztás előtt kaparjuk le róla az odakozmált részeket. Ugyanez a helyzet az alapból füstölt húsok (füstölt sonka és kolbász) grillezésével, a tűzön való sütögetés hatására ugyanis egészségre káros anyagok szabadulnak fel belőlük. Helyette vannak kifejezetten erre a célra készült grillkolbászok.

Tilos benzinnel, etanollal vagy más hasonló anyagokkal szítani a lángot, melyen ételt készítünk, mert a szervezetbe jutva erősen mérgező hatásúak.

A teljes írás az Okos Konyha mellékeltben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?