A nyár slágere: zöldborsó

borsó

A borsónak mintegy hatezer éves története van, valószínűleg Afganisztán, illetve a mai Etiópia területéről származott el a Földközi-tenger környékére. Amikor szerte Európában elterjedt, eleinte az állatoknak adták takarmányként.

A mai háziasszonyok előszeretettel választják az egész évben kapható zacskós vagy konzerv formát, s egyre kevesebben tudják, hogy a zsenge zöldborsó igazi szezonja nyár elejére esik, másodvetésből pedig szeptemberben kerül piacra. Egyébként nagyon jól viseli a mélyhűtést, s ha a tartósított mellett döntünk, érdemes a konzerv helyett a fagyasztottat előnyben részesíteni.

A borsó nagyon értékes táplálék, kalóriaértéke megegyezik a burgonyáéval, fehérjetartalma pedig a háromszorosa annak.

Mit készítsünk zöldborsóból?

A zöldborsót fejtés után minél hamarabb érdemes elkészíteni, mert gyorsan veszít víz- és cukortartalmából. Hagyományosan zöldborsóleves és főzelék készül belőle, de szinte bármilyen ragulevesbe vagy pörköltbe tehetünk belőle, párolva is nagyon kellemes köret, a franciasaláta kihagyhatatlan alapanyaga, és mindenféle rizottó összetevője.

Ha otthon fejtjük!

* Ha a fejtett borsót nem használjuk fel azonnal, tegyünk rá egy nedves konyharuhát, kevésbé szárad ki és veszti el zamatát.

* A friss zöldborsó zsenge szemei néhány perc alatt megpuhulnak, viszont ha túlfőzzük őket, megkeményedhetnek. Van, aki a zöldborsó főzővizébe egy szál mentát tesz, hogy ezt megakadályozza.

* A borsót sokan egy kanál cukorral vagy csipetnyi szódabikarbónával együtt párolják, hogy harsogó zöld színét megőrizzék.

Kedvencünk, a borsóleves

A nyári melegben kevésbé kívánjuk a tartalmas húsleveseket, viszont egy finom, friss zöldborsólevesre bárkit rá lehet venni. Vannak, akik tejes habarással készítik, vannak, akik staubolják (az olajon párolódó borsót megszórják liszttel), de mindkét módszernél érdemes a friss borsó hüvelyéből is egy maréknyit a levesbe főzni, hogy markánsabb ízt kapjunk.

Készítsünk rizibizit!

A rizibizi valójában nem mást, mint egy zöldborsós rizottó. Viszont míg a krémesebb rizottót általában főételként fogyasztjuk, a rizibizit köretként tálaljuk húsokhoz vagy halakhoz.

Fél kiló rizst olajon megpirítunk, felöntjük 7 és fél deci forró vízzel, megsózzuk, egy-két percig főzzük, majd beleszórunk kb. 25 dkg zöldborsót. Átkeverjük, és fedő alatt, olykor megkeverve, a lehető legkisebb lángon készre pároljuk. Kb. 15 perc párolódás után vágott petrezselymet is keverhetünk hozzá, és a köretünk el is készült!

A teljes írás az Okos Konyha mellékeltben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?