44 milliárdot nyerhetünk az uniós forrásokból

Igor Matovič
Brüsszel/Pozsony. |

Ötnapnyi tárgyalás után végül megszületett az egyezség az Európai Unió hétéves költségvetéséről.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a maratoni tárgyalássorozat után kijelentette: az egyeztetés 90 órán keresztül tartott. A számítások szerint alig 30 perc hiányzott, hogy megdöntsék a leghosszabb EU-csúcs rekordját (csak a 2000-es nizzai találkozó tartott ennél tovább).

Az uniós vezetők végül közel 1800 milliárd nagyságú költségvetésben állapodtak meg: ebből 1074 milliárd eurót a 2021–2027-es időszakra szánt költségvetés tesz ki, ehhez hozzájárul egy 750 milliárdos gazdasági helyreállítási alap is, aminek célja a koronavírus miatti károk felszámolása. A 750 milliárdos alap további két részre oszlik: 360 milliárdnyi hitelre és 390 milliárdnyi vissza nem térítendő támogatásra.

Matovič elégedett

„A tárgyalás után értesítettük a médiát, hogy jó hírekkel térünk haza Brüsszelből. Egy kicsit ferdítettünk, hiszen ezek nem pusztán jó, hanem egyenesen ragyogó hírek Szlovákia számára”

– jelentette be Igor Matovič nem sokkal azután, hogy a kormánygép megérkezett a brüsszeli csúcstalálkozóról. A kormányfő beszámolója szerint a következő hétéves költségvetési ciklusban összesen 43,8 milliárd eurót hasznosíthatunk az európai uniós támogatásoknak köszönhetően, vagyis évente 6,25 milliárd eurót.

Honnan a 44 milliárd?

A kormányfő által emlegetett összeget azonban nem úgy kell érteni, hogy minden egyes centet bármiféle kötelezettség nélkül felhasználhat az állam. Szlovákia a 2021–2027-es költségvetésből összesen 18,6 milliárd eurót igényelhet. Ami a helyreállítási alapot illeti, 7,5 milliárd euróra számíthatunk a vissza nem térítendő támogatásból, 6,8 milliárd euróra pedig az előnyös hitelekből. Utóbbit azonban értelemszerűen az államnak vissza kell fizetnie, a hitel futamideje 2058-ig tart.

Matovič a felsoroltakhoz még hozzászámolta az előző költségvetési ciklusból kimaradt, fel nem használt uniós támogatásokat, melyek összege 8 milliárd euró. A uniós támogatásokban az államnak is önrészt kell vállalnia, mely ebben az esetben 2,9 milliárd euróra rúg, így kapjuk meg a 43,8 milliárdos, teljes összeget.
 

Igor Matovič

Különböző nézőpontok

A miniszterelnök beszámolója szerint a szlovák fél kezdeményezésének köszönhetően sikerült 1,9 milliárd eurót megspórolni az államnak. Az Európai Bizottságban ugyanis elhangzott egy olyan javaslat is, miszerint bizonyos uniós támogatások után az állami önrész a jelenlegi 15 százalék helyett legyen 25 százalék.

„Képzeljünk el egy falut, amely ki akarja építeni a csatornahálózatot. A projekt több millióba kerülne, a falunak pedig a saját költségvetéséből kellene előteremteni az összeg 25 százalékát. Soha nem használnánk ki az efféle támogatásokat”

– vélekedett a kormányfő. A 25 százalékos önrésszel kapcsolatos javaslat végül nem ment át, így az önrész marad a mostani arányban.

Ezt az újdonságot pozitívan értékelte Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská spori-teľňa) piaci elemzője és Tomáš Valášek, a Za ľudí parlamenti képviselője is.

„Jó, hogy a városoknak és a falvaknak nem kell magasabb önrészt vállalniuk a projektekben, hiszen a válság után még kevesebb pénzük lesz, mint általában”

– írta közösségi oldalán az európai ügyekért felelős parlamenti bizottság elnöke.

Robert Fico azonban egyáltalán nincs jó véleménnyel Matovič eredményeiről. A Smer elnöke azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök nem szólalt fel határozottan a gazdasági helyreállítási csomag összetételét illetően. Az eredeti terv ugyanis az volt, hogy a 750 milliárdos alap kétharmadát, vagyis 500 milliárd eurót a vissza nem térítendő támogatások fogják adni, és mindössze 250 milliárd lesz a hitel.

„Ehelyett 390 milliárd megy a vissza nem térítendő támogatásra, 360 milliárd pedig a hitelre. Persze, hogy a dánok, az osztrákok, a hollandok, a svédek és a finnek örülnek, hiszen jóval kevesebbel kell beszállniuk, és sokkal többet fognak visszakapni a hiteleken keresztül. Szlovákia már csak itt elbukott pár száz milliót. Ez az eredménye a mi »hülyécskénk« munkájának, aki úgy ment oda, hogy azt sem tudta, miről tárgyal”

– jelentette ki Fico, majd hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a kormányfő még angolul sem beszél rendesen.

Robert Fico

Jól kell kihasználnunk

Az európai uniós támogatásokkal kapcsolatban az lesz a legfontosabb kérdés, hogy mennyire hatékonyan tudja felhasználni az állam. Szlovákiában a támogatások kihasználásának aránya rendkívül alacsony: a legutóbbi hétéves költségvetési ciklus alatt a támogatások mindössze egyharmadát tudtuk felhasználni. Matovič maga is elismerte, hogy az a rendszer, amely alapján jelenleg osztják a pénzt, nem folytatódhat. A kormányfő szerint átfogó nemzeti tervekre van szükség, nem pedig apró projektekre. Bővebb részleteket azonban egyelőre nem árult el. Szlovákiának októberig kell benyújtani a részletes tervet, hogyan akarja felhasználni az unós támogatásokat, így a kormánynak addig lesz ideje kidolgozni a szükséges lépéseket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?