Karantén és kalória. Cseresznye

karantén 11

Hamanyon nyammogni – ennek Kosztolányi is biztosan örülne

„Cseresznyét” – kínálja portékáját egy utcai árus a piacon, az ínyencségek piacán, Rómában. Reggel óta hiába. Így és ezzel kezdődik a Nero, a véres költő című regény. Cseresznyével. A rekkenő hőségben azonban senkinek sem kell az árus possadt gyümölcse. Pedig a cseresznyénél alig van finomabb gyümölcsünk, s kis szerencsével senki sem szorul bolti cseresznyére. Ha nincs saját, a piacon szerzi be.

Valahol olvastam, hogy rengeteg K-vitamint tartalmaz (Kosztolányi-vitamint), most utánanéztem, nem, a káliummal kevertem össze, mert nagyban azt tartalmaz.

A vitaminok közül az A-, B1-, B2- és B6-ot. Közben megtudtam, hogy a cseresznye 80%-a víz, 100 grammja pedig 70 kilokalória. Remek.

A cseresznye ínyencség, ez nem kérdéses. Ha volna nagy kertem, három cseresznyefa volna benne, s csak az érés idejében különböznének. S akkor akár két hónapra is kitolható a cseresznyeidény.

Egyenest a fáról enni, úgy a legjobb, alig lehet abbahagyni. Néró császár is jobban tette volna, ha kimegy a piacra, de hát, késő bánat.

Hanem: egy tál cseresznye, utána Kosztolányi (bármelyik) regénye, ez már az ínyencségek halmozása. Önkényeztetés. Majd még megnézem, mire jó a kálium. Ah, nagyon tudományos, amit találtam, de rendes táplálkozással épp elég káliumhoz jut a szervezet. A nyelvújításkor a hamany szóval akarták helyettesíteni. Kár, hogy nem sikerült. Mennyit elnyammognánk ezen a hamanyon!

cseresznye

 

A sorozat első tíz része:

Kapcsolódó cikkünk

 

Kizárólag online felületünkön elérhető Vasárnap-tartalom

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?