Téma a VASÁRNAPBAN: Nem hiszünk a demokráciában

Téma

Közép- és Kelet-Európa államai közül Szlovákia lakossága lenne a leghamarabb hajlandó lemondani a szabadságjogairól egy kicsivel több pénzért, és nagyobb biztonságért.

Nálunk hiszik a legtöbben, hogy identitásukat és hagyományos értékeiket veszélyeztetik a nyugati államok, a migránsok, a homoszexuálisok, meg mindenki, aki nem pont olyan, mint mi. Ezekután azon már csodálkozni sem lehet, hogy a vizsgált országok közül (Ausztria, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország, Észtország, Litvánia, Lettország, Románia, Bulgária) Szlovákiában hisznek a legtöbben az összeesküvés-elméletekben, és a legkevesebben a demokráciában. A biztonságpolitikával foglalkozó Globsec kormányon kívüli tanácsadó szervezet idén márciusban tíz országban végzett felmérést a kelet- és közép-európai államok demokráciafelfogásáról – mindenhol ezer ember megkérdezésével. A vizsgálat Szlovákiára vonatkozó eredményei döbbenetesek, és számos kérdést vetnek fel arra vonatkozóan, milyen irányba tartunk.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, mi a helyzet a szomszédos országokban; miért adnánk fel a szabadságot és emberi jogainkat; hogyan vélekedik a felmérésről Hunčík Péter pszichiáter; Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató ügynökség igazgatója; Michal Vašečka szociológus; Aneta Világi politológus, a pozsonyi Comenius Egyetem tanára; kitől félünk leginkább; milyen vezetőkre vágyunk; miért nehéz felvenni a harcot a konspirációs elméletekkel…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?