Jobban odafigyelnek majd a külföldről hazaérkezőkre

Andrej Doležal
Pozsony |

Igor Matovič miniszterelnök ígérgetése ellenére nem léptettek életbe egész országra kiterjedő szigorításokat a járványhelyzet miatt. Azoknak viszont igencsak oda kell figyelniük, akik kockázatosnak számító országból térnek haza.

Hétfőn ismét összeült a szakmai konzílium, hogy az aktuális járványhelyzetről tárgyaljon. Miután múlt hét csütörtökön 53 új fertőzöttet jelentettek, Igor Matovič a Facebook-oldalán bejelentette, hogy az emberek felelőssége már nem lesz elég. Végül azonban nem jöttek olyan szigorítások, amelyek komolyabban korlátoznák az ország lakosságának életét.

Egyedül azoknak kell komolyabban odafigyelniük, akik kockázatosnak számító országokból térnek haza. A kormány ugyanis a hétfői ülésén elfogadta a javaslatot, melynek értelmében a rizikós országokból hazatérő személyeket, akik nem jelentkeznek a regionális közegészségügyi hivatalnál, akár 5 ezer euróra is büntethetik. A javaslat a parlament elé kerül, a képviselők pedig várhatóan gyorsított eljárásban szavaznak róla.

Nagyobb büntetés

A jelenleg érvényben lévő szabályozások értelmében Szlovákia megkülönböztet úgynevezett „zöld országokat”, vagyis azokat, amelyeket a járványügyi szakértők kevésbé tartanak kockázatosnak, valamint „vörös országokat”, amelyekben a járványhelyzet igencsak veszélyesnek mondható. Azoknak, akik a vörös országokból térnek haza, ötnapos házi karanténba kell vonulniuk, az állam pedig bebiztosít számukra egy ingyenes koronavírustesztet.

Amennyiben valaki elszalasztja a kötelességét, és nem jelenti be, hogy rizikós országban járt, 1650 eurós büntetésre számíthat. Az új törvény értelmében a büntetéshatár azonban 5000 euróra növekedne.

Ellenőriznék a telefonokat

A járványhelyzetre való tekintettel Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedésügyi miniszter továbbá egy olyan javaslatot is benyújtott, aminek köszönhetően a Közegészségügyi Hivatal kikérhetné azoknak a személyeknek a telefonszámát a mobilszolgáltatóktól, aki kockázatos országból térnek haza. Ezek a személyek figyelmeztető üzeneteket kapnának, amennyiben pedig ez után sem jelentkeznének, a hivatal jelenthetné a történteket a rendőrségnek. Az adatokat a hivataloknak 60 napon belül meg kellene semmisítenie.

A törvényjavaslat értelmében továbbá a Közegészségügyi Hivatal szabadon bővítheti a vörös kategóriába tartozó országok listáját, és akár hat hétre visszamenőleg is kérhet adatokat a mobilszolgáltatóktól.

1 új beteg

Ezeket az intézkedéseket azért lépte meg a kormány mert a koronavírus-járvány újra erőre kapott az országban. Legalábbis erre lehet következtetni a múlt heti adatok alapján, amikor előfordult, hogy 24 óra leforgása alatt több mint 50 fertőzöttet regisztráltak az országban. Erre április közepe óta nem volt példa.

Ezt részben cáfolni látszanak a legfrissebb adatok, ugyanis vasárnap csak egy új fertőzöttet regisztráltak. Ennek azonban az az oka, hogy mindössze csak 279 tesztet végeztek. Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter elmondta, hogy hétvégén mindig kevesebb teszt készül, és ez nemcsak nálunk van így, hanem más európai országokban is.

„Hétvégén főleg a kórházban fekvő betegek tesztelése zajlik, a mobil ellenőrzőpontok szombaton és vasárnap csak korlátozott üzemmódban működnek”

– magyarázta Krajčí. Az egyetlen fertőzött Eperjes megyéből származik.
 

Szlovákiában eddig összesen 1902 fertőzöttet jegyeznek, viszont 1493 személynek már sikerült leküzdenie a fertőzést. Jelenleg 381 aktív fertőzöttről tudnak a hatóságok, a halálesetek száma pedig nem változott, továbbra is 28 életet követelt a vírus. Tizenhárom személyt ápolnak kórházban, hétről pedig már biztosan tudják, hogy fertőzött. Három személy fekszik intenzív osztályon, egy közülük lélegeztetőgépre szorul. 

Nagyszabású razzia

A belügyminisztérium hétvégén razziát tartott a határon, mely során főleg azt mérték fel, hogy hányan érkeznek haza rizikós országokból. A szúrópróbaszerű ellenőrzés során 15 906 hazaérkező járművet és ezzel együtt 37 362 személyt ellenőriztek. A Szlovákiát elhagyó járművek közül pedig 15 939-et vizsgáltak meg, összesen 35 759 személyt.

(nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?