Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

11 hónap elteltével újra felütötte a fejét az afrikai sertéspestis.

Ágcsernyőben, egy háztájiban, a Tőketerebesi járásban azonosították a betegséget – tájékoztatott weboldalán az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS).

„Két sertést tartottak a háztájiban. Az állatok testhőmérséklete megemelkedett, és nem etettek. Nemsokára elpusztultak. Július 7-én mintát vettünk az állatokból, a fertőzés beigazolódott" - közölte a felügyelet.
 

A járványgóc másfél kilométerre fekszik az ukrán, két és fél kilométerre a magyar határtól, ahol a vaddisznóállományban már régebben azonosították a kórokozót. A régiót a fertőzött területek közé sorolták.
 

A terület körül három kilométeres biztonsági övezetet jelöltek ki, amely kiterjed a tőketerebesi járásbeli Ágcsernyő, Battyán, Bacska, Bély, Tiszacsernyő és Kistárkány kataszterére. A tíz kilométer sugarú megfigyelési körzetbe tartozik még Királyhelmec, Nagytárkány, Dobra, Perbenyik, Pólyán és Lelesz, valamint a Nagymihályi járás területén Szirénfalva, Nagyszelmenc, Dobóruszka és Kaposkelecsény.

A mezőgazdasági minisztériuma óvatosságra és a megelőző intézkedések betartására kér mindenkit. A minisztérium emlékeztet, hogy minden tenyésztőnek regisztrálnia kell, és hogy csak ellenőrzött és ismert helyekről vásároljanak állatokat, ne pedig külföldről, ahol jelen lehet a betegség. A tárca szerint az sem kizárt, hogy a fertőzött területből a zöldségekkel és a gyümölcsökkel is behurcolható a betegség. „Fontos tudni, hogy a takarmány - a kukorica és a szalma is - megfertőződhet " – tájékoztatott a minisztérium. A tárca megfogalmazása szerint a határainkon túl katasztrofális a helyzet, ami a megerősített esetek számát illeti. Magyarországon és Lengyelországban a legrosszabb a helyzet.

A minisztérium felhívja a figyelmet a tünetekre is. Az állatnak láza, hasmenése van, nem eszik, a légycsípések helyén véraláfutások keletkeznek. „A fertőzés terjedésének megakadályozása szempontjából rendkívül fontos, hogy a gazdák jelentsék az állatorvosnak a gyanús eseteket" – közölte a tárca. Ha az állat beteg vagy elpusztult, a tulajdonos köteles haladéktalanul értesíteni az illetékes regionális állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági felügyeletet.

A vadászokat felszólították a vadon élő állatok intenzív kilövésére. Az állatorvosok és a vadászok is figyelik a helyzet alakulását.

2019. július 24-én találták az első sertéspestises vaddisznókat a Tőketerebesi járásban, Őrös (Strážne) községben, a magyar határ közelében. Eddig 216 fertőzött vaddisznót találtak Szlovákiában, a Tőketerebesi, a Nagymihályi és a Kassa-vidéki (Košice-okolie) járásban, valamint Kassa területén. A házi sertések közül eddig 12 betegedett meg a Tőketerebesi járásban, a legutóbbi esetet 2019. augusztus 19-én regisztrálták. Tavaly decemberben az Európai Bizottság törölte Szlovákiát a fertőzött területek listájáról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?