Rekordmértékben növekedett az erdőirtás az Amazonas-medence brazíliai részén az év első felében

erdoirtas

Rekordmértékben növekedett az erdőirtás az Amazonas-medence brazíliai részén az év első felében - derült ki a kormány által pénteken közzétett előzetes adatokból.

A brazil űrkutatási hivatal (INPE) adatai szerint az erdőirtás mértéke 25 százalékkal növekedett 2020 első hat hónapjában. Az idei júniussal együtt 14. egymást követő hónapja emelkedtek a mutatók.

A száraz időszak és az erdőtűzszezon kezdetét jelentő júniusban csaknem 11 százalékkal nőtt az erdőirtás az előző év azonos időszakához képest. Idén eddig valamivel több mint 3 ezer négyzetkilométernyi erdőterület veszett oda.

Szakértők szerint amennyiben az erdőirtás mértéke tovább emelkedik júliusban, az azt jelentené, hogy az ország több mint 15 ezer négyzetkilométernyi erdőterületet veszíthet el egy év leforgása alatt, ami a 2005 óta feljegyzett legnagyobb kiterjedés lenne.

Tavaly 10 129 négyzetkilométernyi erdőterületet pusztítottak el.

A kutatók szerint a bolygó legnagyobb esőerdőjének otthont adó Amazonas-medence megóvása kulcsfontosságú a klímaváltozás megfékezése szempontjából, mivel hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz elnyelésére és raktározására képes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?