Sokat vagyunk online

online

Ami nem meglepő. Berendeztük az életünket úgy, hogy ne kelljen elhagyni a lakásunkat, hogy mindent élvezhessünk otthon. Csakhogy itt lenne az ideje, hogy a berendezett online életünket visszatereljük a régi mederbe. És kevesebbet kapcsolódjunk a világhálóhoz.

Arról már írtunk itt a Vasárnapban is, hogy a magány korszakában élünk. Bezárkózunk otthonainkba, online intézzük a vásárlást, vannak, akik otthonról dolgoznak, hetek telhetnek el úgy, hogy nem szólnak senkihez élő szóval. Írtuk mindezt pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírusnak híre nem volt, amikor a karantént csak történelemkönyvekből ismertük.

Egy szó nélkül

Aztán jött a koronavírus, és ezt a néhány embert érintő problémát az egész világ megértette. Szerencsés helyzetben voltak azok, akik szeretteik körében vészelhették át az elmúlt időszakot – még ha sokszor nem tűnt is szerencsésnek. Voltak, akik boldogtalan, esetleg bántó kapcsolatba ragadva kellett, hogy túléljenek, nekik a korlátozások enyhítése a szabadságon túl az életet is jelentette. Mások azzal küzdöttek, hogy munkahelyüket elveszítve egyik napról a másikra éljenek. És ott vannak azok, akik némaságban éltek otthon, egyetlen kapcsolatuk a külvilággal, az emberekkel az internet volt. „Amikor elkezdődött ez az egész, legjobban attól féltem, hogy mit fogok enni. A munkahelyemen mindig jártam ebédre, a konyhám csak egy dísz. Vannak felszereléseim, de a nyers húsoktól undorodom, a főzés nem az én szakterületem – meséli Csaba. – Egyedül élek Londonban, így nem volt segítségem. Édesanyám irányított távúton, hogy mit hogyan kell csinálni, de volt olyan, hogy a csirkeszárnyakat egy órán keresztül sütöttem, hogy biztosan megpuhuljanak. Itt Londonban sokkal több volt a fertőzött, szerencsére a főnököm megengedi, hogy ne kelljen bejárnom. A vásárlást is online intéztem, ha nem lett volna internet, nem tudom, mihez kezdek. Az egész karantén úgy telt, hogy nem találkoztam személyesen senkivel. Nagyon ijesztő volt, amikor hetek múlva ebbe belegondoltam. Amíg benne voltam, fel sem tűnt, hiszen mindig csináltam valamit. Vagyis: mindig csináltam valamit online. Soha ilyen sokat nem beszélgettem például az anyukámmal. Egyedül attól féltem, hogyha vele valami történik, akkor haza se tudok menni, szerencsére ezen már túl vagyunk, és az is megfordult a fejemben, hogy hosszabb időre hazajövök. Hiszen a munkahelyemen igazán toleránsak, a feladatokat innen is tudnám végezni, és újraépíthetem az itteni személyes kapcsolataimat.”

Ketrecben

Az egyedül élőknél csak az egyedül élő időseknek lehetett rosszabb. Hiszen ők teljesen magukra voltak utalva, vagy megtanultak videócsetelni, vagy maradt a telefonálás. Egyik sem olyan jó, mint megölelni az unokát, de az idősebbek a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak, így maradt a megszoksz vagy megszöksz magatartás. „Elmagyarázták az unokák, hogy mit kell csinálnom, ha a telefonon látni szeretném őket – kezdi Marika néni –, nem volt egyszerű. Sokszor arra gondoltam, hogy ez az egész nem ér semmit. Inkább élek pár hetet a szeretteim körében, mint magányosan, elzárva mindenkitől éveket. Mert amikor olyan rémhíreket hallottam, hogy több hónapig vagy évig is elhúzódhat ez az egész, akkor végtelenül szomorú lettem. Szerencsére a gyerekek igazán sokat gondoskodtak rólam, mindennap hívtak, volt, hogy többször is. Nyugtattak, sokat meséltek a mindennapjaikról, így rajtuk keresztül tartottam a kapcsolatot a külvilággal. Most, hogy már jártak nálam, a videós telefonálás ritkább, de nem szűnt meg tejesen, aminek én nagyon örülök, mert minél többet látom őket, annál több energiám van.”

Az online világ előnyei

Kényelmesebb életet biztosít, nem kell kimozdulni a házból, és majdnem mindent el lehet intézni a világháló segítségével. Ebből következik, hogy rengeteg időt tudunk megspórolni: nincs sorban állás, autózás, tömegközlekedés. Ülés közben intézni tudjuk az egész életünket. Nagy előnye még az online világnak, hogy tudjuk tartani a kapcsolatot a távolban élő rokonokkal, barátokkal, több ezer kilométert tudunk így átugrani. Az előnyök közé sorolható még, hogy végtelen számú szórakozási lehetőséget biztosít, nincs olyan, aminek ne tudnánk utána járni, amit ne találnánk meg az interneten.

A hátrányok száma

Megszámlálhatatlanul sok érv sorakozik amellett, hogy milyen hátrányai vannak, ha egyfolytában a képernyőt bámuljuk. Ezek nemcsak lelkiek lehetnek, hanem bizony fizikaiak is. Testünk nem arra lett kitalálva, hogy a gép fölé görnyedjen naphosszat. Nemcsak a gerincünknek roppant káros, hanem a belső szerveinknek is. Éppen ezért próbáljunk meg beiktatni napi egy óra testmozgást, lehetőleg a szabad levegőn. Az előnyöknél már megemlítettük, hogy számtalan szórakozási lehetőséget kínál az internet. Ez ugyanannyira hátrány is lehet, mert úgy magába tud szippantani, hogy kellő kontroll nélkül azon kapjuk magunkat, órák óta semmit nem csináltunk a „szörfözésen” kívül. Annyira beleivódnak ezek a szokások a mindennapokba, hogy amikor egy pillanatra visszatérünk a normális életbe, azon kapjuk magunkat, hogy az újságban lévő fotókat is nagyítanánk, ahogy azt a táblagépen tesszük. Vagy kikapcsoljuk a televíziót, mert a reklámokon nem tudunk úgy átugrani, ahogy azt a videómegosztón tesszük. Mindenféle magyarázat nélkül is láthatjuk, hogy ez bizony nem vezet helyes irányba, és inkább vissza kellene venni a túlzott online-tempóból. Merthogy teljesen kiiktatni nem lehet, hiszen ha elismerjük, ha nem, ez a jövő... Igaz, nem is kell teljesen kiiktatni, elég, ha a mértéket meg tudjuk tartani.

Pozitívan előre!

Bár úgy tűnik, hogy minden kezd visszaállni a régi kerékvágásba, azért vannak még olyan programok, amelyeket jobb, ha online élvezünk. Ilyenek a fesztiválok, ahol a sok ezer szórakozó között bármennyi fertőzött lehet. Igaz, ezeket az eseményeket általában lemondták a szervezők, ahogy a nagyobb szabadtéri színházak darabjait is jövőre lehet megnézni. Lehet, sokaknak nehéz ezzel megküzdeni, várakozni, de addig is, ott az online színház és fesztivál, a mozi helyett pedig inkább keressük elő a régebbi, jól bevált kedvenc filmjeinket. Nehéz időszakon vagyunk túl, de legalább ugyanilyen nehéz időszak vár ránk. Hiszen a hirtelen ránk szakadó digitális világot valahogy úgy kell átültetnünk a mindennapokba, hogy ne vegye át teljesen az irányítást az életünk felett. Hogy fel tudjunk kelni a képernyők elől, és megtaláljuk a pozitív dolgokat az offline életben is.

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?