Kiszorítja a hazait a külföldi dinnye

dinnye
Pozsony |

A korlátlan behozatal és az üzletláncok akciós árai a szlovákiai gazdák kedvét is elvették a dinnyetermesztéstől. A dinnye felvásárlási ára sokszor a termelési költségeket sem fedezi, így egyre többen hagynak fel a termesztéssel, miközben évről évre egyre több dinnyét hoznak be külföldről.

„Egyelőre a magyarországi és a görögországi import határozza meg a dinnyepiacunkat, de Spanyolországból is hoznak be. Hazai termés később lesz. Az elkövetkező két hétben derül ki, milyen lesz, nagyjából tíz nap múlva tudunk pontosabb adatokat mondani”

– nyilatkozta lapunknak Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője.

Az európai dinnyepiacot július közepéig, augusztus elejéig általában a spanyolok uralják. 2018-ban a szlovákiai gyümölcsbehozatal mintegy 14 százalékát képezte a görögdinnye, a legtöbb, a behozatal 22 százaléka Németországból érkezett, 19,5 százaléka Magyarországról, 16 százaléka Olaszországból, sőt, 14 százalékos részesedést mondhatott magáénak még Nagy-Britannia is. Az említett évben Szlovákia 38 ezer tonna dinnyét importált, két évvel korábban 35 ezret, 2014-ben pedig 32,8 ezer tonnát.

A behozatal növekedésével párhuzamosan az elmúlt egy-másfél évtizedben látványosan zsugorodott a szlovákiai dinnyeföldek nagysága. Míg 2005 körül az országban csaknem 400 hektáron termesztettek görögdinnyét, cukordinnye pedig 600 hektáron termett, 2015-re már csak 190 hektárnyi területen termett görögdinnye, cukordinnye pedig 55 hektáron. Mára tovább romlott a helyzet, idén együttesen alig 100 hektárnyi a dinnyetermő terület.

A hazai gazdák feladják

Ez annak a következménye, hogy az utóbbi években elbizonytalanodtak a szlovákiai dinnyetermesztők. Tegyük hozzá, hogy teljesen megalapozottan.

„Jómagam mintegy 15 évvel ezelőtt csaknem 25 hektáron termesztettem dinnyét, ami mára egyhektárnyi görögdinnyére esett vissza. Érzékeny kultúrnövény. Amint beérik, azonnal le kell szedni, és mihamarabb értékesíteni. Nem maradhat kinn a földeken. Könyörtelenül alacsony áron viszont melyik gazda ad túl a termésén? Ha a termelési költségei sem térülnek meg, befejezi ezt a tevékenységet”

– mondta Horváth Péter hidaskürti gazda.

A szlovákiai termesztőknek sokszor csupán 15–20 centet fizettek a felvásárlók a görögdinnye kilójáért. Ha egyáltalán átvették a termést. Horváth szerint a nagy üzletláncok bármennyi behozatalra képesek, módfelett alacsony áron. Az elmúlt héten például az egyik üzletlánc kedvezményes áron 27 centért kínálta a görögdinnye kilóját. Ez pedig nem fedi a termelési költségeket Szlovákiában.

dinnye

„Egész évben kapható dinnye az üzletekben. Karácsonykor, húsvétkor, az év bármely szakában. Így amire a boltokba kerül a hazai termesztésű dinnye, a vásárló már valami másra vágyik, nem dinnyére”

– állítja a hidaskürti gazda, aki szerint gondot okoz a szlovákiai feldolgozóipar hiánya és az átgondolt piacszabályozás.

Szlovák dinnye? Hol?

Júniusban viszonylag sok csapadék hullott az országban. A bő esőzések csökkentik a dinnye cukortartalmát, ezért nagyon fontos, hogy a végső érési fázisban, az utolsó tíz-tizennégy nap folyamán napsütéses időjárás legyen. 

„Szlovákiai termesztésű görögdinnye idén még nincs a piacon. Az út menti árusok nem mondanak igazat, amikor azt állítják, hogy már hazai portékát kínálnak, kilogrammját mondjuk 1,30–1,50 euróért. A jelzett ár elképzelhető, a termesztés helye azonban nem”

– erősítette meg lapunknak Horváth Péter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?