Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely
Dunaszerdahely |

Elutasították egy új, a Montessori-elv alapján működő magánóvoda iskolahálózatba való besorolását Dunaszerdahelyen. Szeptemberben nyit az új magánóvoda, ahol a döntés miatt teljes tandíjat kell fizetni a szülőknek.

A város képviselő-testülete júniusi ülésén tárgylat a Montekid magánóvodának az iskolahálózatba való besorolásáról. Bogyai Haramia Ildikó, az óvoda alapítója lapunknak elmondta, az önkormányzat jóváhagyása is szüksége ahhoz, hogy bekerüljön a hálózatba az intézmény. „Az oktatásügyi minisztérium által megfogalmazott kritériumokat teljesítettük. A hálózatba való besorolásról azonban az az önkormányzat dönt, amelynek területén az óvoda működik” – fogalmazott az alapító. 

131 ezer a pluszköltség

Hájos Zoltán polgármester a gazdasági következményekre apellált az új óvoda besorolásával kapcsolatban. Elmondta, hogy a városban jelenleg 10 óvodában fogadják a gyerekeket, a 9 önkormányzati mellett egy katolikus óvoda is van, és nemrég támogatták egy református óvoda létrehozását. Az önkormányzati óvodákban nyolcszázharminc gyerekkel foglalkoznak. A polgármester kifejtette, hogy az államtól kapott normatív támogatás nem fedezi az óvodáztatás költségeit, az önkormányzat minden évben hozzájárul a fenntartáshoz, idén minden gyerekre plusz 158 eurót költenek el a költségvetésből.

„Ez összességében több mint 131 ezer euró pluszkiadást jelent. Ezt azért mondtam el, hogy a képviselők tisztában legyenek a finanszírozási háttérrelˮ

– fejtette ki Hájos Zoltán.

Bogyai Haramia Ildikó szerint azonban működésük nem jelentene pluszkiadást a városnak. „Ha bekerülnénk az oktatási hálózatba, akkor a minisztérium az állami költségvetésből hozzájárulna a neveléshez. A városnak ez nem kerülne többe, ugyanis a normatív támogatás 88 százalékára lennénk jogosultak. Az, hogy a támogatás teljes összegét átutalják-e az óvodának, vagy csak a meghatározott részt, a városon múlik. Huszonöt gyerkőcöt tudunk fogadni az óvodában, ennyivel több pénz érkezett volna a kasszába, mi egy centjébe sem kerülnénk a városnak” – jelentette ki Bogyai Haramia Ildikó.

Van, aki támogatta

Antal Ágota képviselő az ülésen felhívta a figyelmet arra, hogy a polgármester ugyan azt mondta, hogy minden kezdeményezésre nyitott, mégis csak az hangzott el, hogy miért nem kellene támogatni az intézmény besorolását. A képviselő szerint inkább támogatni kellene a kezdeményezést. 

„A dunaszerdahelyi gyerekek oktatására 7 óvoda is elég lenne, nem 9. A számok alapján a többibe a környező falvakból érkeznek gyerekekˮ

– folytatta Hájos Zoltán, hozzátéve, hogy akkor gazdaságos egy óvoda, ha telt házas. A polgármester kitért a kötelező óvodalátogatással kapcsolatos módosításra is, amely szerint 5 éves kortól kötelező lesz az óvodalátogatás a gyerekeknek. 

Megjegyezte, hogy ez Dunaszerdahelyen nem okoz majd problémát, azokban a községekben azonban gondot jelenthet, ahol az utóbbi években bezárták az intézményeket. 

Ösztönző konkurencia

A Montekid óvoda alapítója ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nagy igény van az alternatív nevelésre, de szerinte óvodájuk csak ösztönző konkurencia lenne a többi intézmény számára.

„Ha bekerültünk volna az iskolahálózatba, akkor csökkenthettük volna a tandíjat, így minden szülő, illetve gyerkőc a költségektől függetlenül dönthetett volna arról, hogy melyik óvodába íratja a gyerekét”

– tette hozzá a szeptemberben nyitó intézmény alapítója. Az óvoda weboldalán található információk szerint egy gyermek számára havonta 360 euróba kerül az egész napi ellátás, kedvezménnyel 320 euró az összeg.

A kérvénnyel kapcsolatban a városi tanács tartózkodott, az oktatási bizottság pedig több véleményt is megfogalmazott. A húsz önkormányzati képviselő többsége végül tartózkodott a szavazástól, ketten támogatták a javaslatot, ketten pedig ellenezték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?