Paradicsom a kertből

paradicsom

Paradicsomos húsgombócok

Paradicsomos húsgombócok

Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 10 dkg rizs, 1 tojás, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. pirospaprika, só, bors; szósz: 6 dl paradicsomlé, 5 dkg liszt, cukor.

A húst elkeverjük a rizzsel, az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a tojással; sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A masszából közepes nagyságú gombócokat formázunk.

A mártáshoz a sűrített paradicsomot kevés vízzel felforraljuk, beletesszük a gombócokat, és kb. 30 percig főzzük. Ezután egyet kiveszünk, s ellenőrizzük, hogy megfőtt-e. Ha igen, 2-3 ek. paradicsomlevet kiveszünk, kikeverjük liszttel, és a szószt besűrítjük vele. Forrásba hozzuk, megcukrozzuk és tálaljuk.

Töltött paradicsom

Hozzávalók: 1 csésze főtt rizs, 4 nagy paradicsom, 1-1 ek. aprított kaliforniai paprika, hagyma és petrezselyemzöld, 4 apróra vágott csiperkegomba, 1/2 tk. só, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tk. olívaolaj.

A paradicsomok tetejét leszeljük, és a belsejüket óvatosan kikanalazzuk; lefordítjuk, és hagyjuk lecsöpögni őket, a pépet összevágjuk. Közben egy serpenyőben olívaolajon a hagymát és a fokhagymát megfonnyasztjuk, hozzátesszük a paprikát és a gombát, s kevergetve ezeket is puhára pároljuk. A végén sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a paradicsompépet, a főtt rizst, és elkeverjük. A paradicsomokat a töltelékkel megtöltjük, s a tetejüket is rátéve, tűzálló tálban, 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Paradicsomos spagetti

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, 5 dl passzírozott paradicsom, só, cukor, 50 dkg spagetti, friss bazsalikom.

Egy kis lábasban olívaolajon a finomra vágott hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, és egy percig együtt pároljuk (ne hagyjuk megpirulni). Felöntjük a passzírozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, és ha kell, kicsit megcukrozzuk. Amikor kész, belekeverjük az összetépkedett friss bazsalikomot. Frissen kifőzött durumspagettivel tálaljuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?