Újítások minden korosztály számára

A szülők a jövőben a gyerekek mellett edzhetnek a parkban
ALSÓSZELI |

A megújuló faluközpont részeként ingyenes wifipontokat létesítettek a településen. A hosszú távú tervet folyamatosan igyekszenek megvalósítani.

 

A WiFi4EU brüsszeli pályázaton 15 ezer eurót nyert a település ingyenes wifipontok létesítésére.

12 wifipont

“Öt beltéri és hét kültéri, vagyis összesen tizenkét wifipontot tudtunk kialakítani a pályázati pénzből. A brüsszeli alap kiadott egy listát azokról a cégekről, amelyek részt vehetnek a közbeszerzésben, amelynek során kiválaszthattuk a szolgáltatót. A falunak egyetlen kötelezettséget kellett vállalnia: három évig előre megszabott technikai feltételekkel, amelyek például a gyorsaságra, a jel minőségére vonatkoznak, működtetni kell a rendszert. Lehetővé kell továbbá tenni az állandó hozzáférést, vagyis a nap 24 órájában elérhetőnek kell lennie az ingyenes internet-kapcsolatnak. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy bárki ingyenesen csatlakozni tud a kijelölt pontokon a világhálóra, nem kell megadni semmilyen kódot. A wifi-pontokat úgy választottuk ki, hogy a falu központjában teljes lefedettség legyen. A kültéri pontok a következők: a községi hivatal, az egészségügyi központ, az autóbusz-megálló körüli terület, a park, a többfunkciós sportpálya, a szolgáltatások háza, a kultúrház környéke. A beltéri pontok: a kultúrház épülete, a tűzoltószertár, a magyar és a szlovák óvoda és alapiskola, valamint a posta melletti klubhelyiség” - sorolta fel Kovács Lajos. Alsószeli polgármestere azért tartja fontosnak ennek a projektnek a megvalósítását, mert elkezdődött a falu központjának a felújítása, és azt szerette volna, hogy minden szempontból egy élhető, jól funkcionáló, a kor igényeinek megfelelő hely legyen Alsószeli. “Úgy vélem, a mai gyerekek, fiatalok, de a szülők miatt is szükséges. Ha például kimennek a játszótérre, beszélgetnek, szeretnének valamit megnézni az interneten, akkor ingyenesen megtehetik” - fogalmazott a polgármester. 

További fejlesztések

Alsószeli közepén közösségi parkot szeretnének kialakítani. A megvalósítás első lépéseként már elkészült a játszótér, a buszmegálló mellé pedig egy fedett, kivilágított, kamerákkal felszerelt, 20 bicikli elhelyezésére alkalmas tárolót építtettek. A következő lépés a buszmegálló felújítása lesz, illetve egy nyertes pályázatnak köszönhetően ősszel vagy jövő tavasszal több mint 80 fát szeretnének kiültetni a parkba. “Jövőre egy speciális, innovatív kommunikációs berendezést szeretnék beszerezni szintén pályázat útján, mégpedig egy olyan állványt, amellyel fel lehet pumpálni a bicikli kerekét, illetve különböző konnektorok, USB-bemenetek, töltők vannak rajta. A berendezés napelemre és villanyáramra is működik. A tervek szerint a kerékpártároló mellett állítanánk fel. Idővel, ha sikerül pályázaton pénzt szerezni, kültéri street workout tornaeszközöket is szeretnénk elhelyezni a park másik felében. Örülök neki, hogy ezek mind olyan dolgok, amiket máris sokan használnak, igénybe vesznek, hiszen ahogy jövök-megyek a faluban, látom, hogy így van“ – tette hozzá Kovács Lajos.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?