Európai roham a Visa és Mastercard ellen

kártyák
Párizs/Pozsony |

Összefogtak a legnagyobb európai bankházak, hogy egy olyan új kártyás fizetési rendszert építsenek ki, amely felveheti a versenyt a nemzetközi fizetési piacot uraló amerikai Visa és Mastercard kártyatársaságokkal.

Az Európai Központi Bank (EKB) külön közleményben üdvözölte a 16 nagybank összefogásával létrejött szövetség kezdeményezését, melynek célja, hogy Európán belül egy határokon átnyúló, fizetési kártyákat és digitális tárcát is magába foglaló közös rendszert hozzanak létre, mely a boltokon belüli, a személyek közötti és az online fizetéseket, illetve a készpénzfelvételeket is támogatja.

Jelenleg 10 olyan európai ország van, amely saját, belföldi kártyás rendszert üzemeltet, és egyre több olyan kezdeményezés is van, mely mobilfizetést tesz lehetővé, de csak az országhatárokon belül. Az Európai Fizetési Kezdeményezés (European Payments Initiative – EPI) nevű, 16 nagybank által támogatott projekt ezt a helyzetet javíthatná azzal, hogy közös, határokon átnyúló rendszert hoznak létre. A projektet támogató bankok – BBVA, BNP Paribas, Groupe BPCE, CaixaBank, Commerzbank, Crédit Agricole, Crédit Mutuel, Deutsche Bank, Deutcher Sparkassen- und Giroverband, DZ BANK Group, ING, KBC Group, La Banque Postale, Banco Santander, Société Générale, és az UniCredit – a tervek szerint egy közösen használható bankkártyát és digitális tárcát fejlesztenek. Az implementációs terveket a következő hetekben dolgozzák ki, az új rendszer 2022-ben kezdhet el működni. A kezdeményezést összefogó céget Belgiumban, Brüsszelben alapítják, és év végéig csatlakozhatnak alapító tagként más piaci szereplők a kezdeményezéshez. A több milliárd eurós összköltségű projekt célja az európai elektronikus fizetések legalább 60 százaléka feletti ellenőrzés megszerzése.

(mi, TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?