Vasárnap a múzeumban – Frida önarcképek

frida

Virtuális múzeumunkban az egyik legismertebb festőnő, Frida Kahlo munkásságát nézzük meg. Számtalan fantasztikus önarcképei közül tán választani sem lehet, ezért most nem is egy festményt mutatunk be.

1. A mexikói születésű Frida annyi szenvedésen ment keresztül, mint kevesen. Hogy ezeket a fájdalmakat feldolgozza, festeni kezdett. Akár azt is mondhatnánk, hogy megalkotta a művészetterápiát.

 

2. A törött oszlop (1944) című festményében fiatalkori balesetére emlékezik. Egy autóbuszon utazott, amibe belerohant a villamos. Frida olyan sérüléseket szenvedett, amelyek egész életére kihatottak. A gerincsérülése miatt hosszú időre ágyba kényszerült, festeni is ekkor kezdett.

 

3. A baleset miatt orvosai azt tanácsolták, hogy ne vállaljon gyereket. Frida ennek ellenére teherbe esett a festő Diego Riverától, ám a gyermeket nem tudta kihordani. A Henry Ford kórház (1932) című festményén látszik, mekkora fájdalmaknak volt kitéve.

 

 

4. Frida Kahlo aktívan részt vett a politikában, véleményét nem titkolta. Lelkes kommunista volt – utolsó, befejezetlen festménye Sztálint ábrázolta. Az Önarckép Mexikó és az USA határán (1932) jól mutatja, milyennek látta a két országot.

 

5. Az önarcképek mellett gyümölcsöket is szívesen festett, ám ezeknek is volt szimbolikus jelentése. Az Élet gyümölcse (1953), a Föld gyümölcse (1938) vagy a Síró kókuszdiók (1951) című festmények a neve is beszédes.

 

Ilyen volt Frida

 

Életéről film is készült

 

Kizárólag online felületünkön elérhető Vasárnap-tartalom.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?