Vasárnapi asztal

leves

Nyári paradicsomos zöldségleves, zöldséges csirkemell, tarkabarka császármorzsa, omlós epres muffin, kókuszos puszedli

Nyári paradicsomos zöldségleves

(Minestrone)

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg cukkini, 20 dkg szárzeller, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 kis csokor bazsalikom és oregánó, só, bors, 50 dkg paradicsom, 3 dl paradicsomlé, olívaolaj.

Az apróra kockázott hagymát az olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a meghámozott, felkarikázott sárgarépát, a felkockázott cukkinit, a szárzellert és a zúzott fokhagymát. Beletesszük az aprított zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. 10 perc dinsztelődés után a zöldségekhez adjuk a felkockázott paradicsomot, a paradicsomlevet, és felöntjük 1,2 l vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és 20 perc alatt a levet készre főzzük.

Zöldséges csirkemell

Hozzávalók: 4 csirkemell, 25 dkg brokkoli,10 dkg fejtett borsó, 10 dkg zöldbab, 2 újhagyma, 3 sárgarépa, 1 dl olívaolaj, fél csokor petrezselyem, só, citrom; pác: 2 tk. mustár, 2 ek. olívaolaj, bors.

Az olívaolajat, a mustárt és a borsot tálba tesszük, és a húst beleforgatjuk; letakarjuk, és legalább két órára a hűtőbe tesszük.

A zöldségeket megpucoljuk, tetszés szerint kisebb darabokra vágjuk. Az olívaolajat kicsit megsózzuk, és aprított petrezselyemmel elkeverjük. A zöldségeket tepsibe rendezzük, ráöntjük az olívaolajat, majd rápakoljuk a pácolt csirkemellet. 1 dl vizet locsolunk rá, és 180 fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Kb. a sütés felénél az egészet átforgatjuk, és a húsokra egy-egy citromkarikát teszünk. Akkor jó, ha a hús megpuhult, vagyis egy hegyes kés könnyen áthatol rajta.

Tarkabarka császármorzsa

Hozzávalók: 4 tojás, 5 dl tej (lehet növényi), 5-10 dkg mazsola, 30 dkg búzadara, 1 kg bogyós idénygyümölcs, étolaj, (nyírfa)cukor a szóráshoz.

A mazsolát annyi vízbe vagy friss gyümölcslébe áztatjuk, amennyi épp ellepi, állni hagyjuk, majd botmixerrel pépesítjük.

A búzadarát egy órára a tejbe áztatjuk, és hozzákeverjük a mazsolapépet is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig habverővel a masszához keverjük. Végül fakanállal óvatosan a habot is hozzáforgatjuk.

Egy nagyobb, mély serpenyőbe olajat öntünk (hogy teljesen fedje a serpenyő alját), ha forró, beleöntjük a masszát; megvárjuk, amíg az alja megsül, és picit szilárdulni kezd, majd vékony falapáttal a tésztát összeszaggatjuk. Kicsit tovább sütjük, majd a lapáttal alaposan átforgatjuk, hogy minden része pirosra süljön. Friss gyümölcsökkel megszórva tálaljuk.

(Az elkészítés idejéhez az áztatást nem számítottuk hozzá.)

Omlós epres muffin

Hozzávalók: 20 dkg sima liszt, 18 dkg eper, 12 dkg cukor, 12 dkg vaj, 2 tojás, 1,5 dl tej, 1 tk. sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor.

A cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és a lágy vajat összedolgozzuk. Hozzávegyítjük a tojásokat, a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk, végül hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott, darabokra vágott epret is.

A muffinsütőt kibéleljük kapszlikkal, és a háromnegyedükig megtöltjük tésztával. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (tűpróba!). A muffinokat rácsra téve hagyjuk kihűlni, tálaláskor megszórjuk porcukorral, de tejszínhabot vagy mascarponés krémet is kínálhatunk hozzá.

Kókuszos puszedli

Hozzávalók: 25-30 dkg kókuszreszelék, 8 dkg vaj/margarin, 15 dkg liszt, 25 dkg cukor, 4 tojás.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a lisztet és a kókuszreszeléket. Kis gombócokat formázunk (vagy zacskóból halmokat nyomunk) belőle, és sütőpapírral bélelt tepsiben nagyon lassan, mindössze 75-80 fokon kb. 35-40 percig sütjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?