Csodás fények a házon kívül

lámpa

Aki teheti, tavasztól a hűvösebb őszi napokig a teraszon, a kertben tölti a legtöbb estét. A kerti lámpa fényénél éjszakába nyúlóan lehet beszélgetni, olvasni a szabadban, ezért is ez a legfontosabb lámpáink egyike a nyári időszakban.

De hogyan lesznek varázslatos fények a teraszon, a kertben vagy az udvarban? Hogyan válasszuk ki, és mire figyeljünk oda? Erre keressük a választ az alábbiakban.

Terasz

Mivel a terasz lényegében a nappalink kinti folytatása, fontos, hogy lámpából is megfelelőt válasszunk. Elsősorban arra kell ügyelni, hogy a kültéri lámpákat víz érheti, ezért megfelelő IP védettséggel (behatolás elleni védelemmel, tokozással) kell rendelkezniük.

A teraszt megvilágíthatjuk függesztékekkel, fénygirlandokkal, de csak akkor, ha viszonylag szélvédett helyre tudjuk őket tenni. Ha a terasz mennyezettel rendelkezik, használhatunk mennyezeti vagy akár beépített lámpát is; olyanok is vannak már, melyek fényereje szabályozható, akár okostelefonról is. Az asztali vagy az állólámpa is jó megoldás, azokból is bőséges a választék a szaküzletekben.

Kert

Teraszunkról a csillagok látványában is gyönyörködhetünk, de ha a kertünket is szeretnénk csodálni, néhány kerti lámpa elhelyezéséről ugyancsak gondoskodni kell. Kerüljük azt, hogy az egész kert fényárban ússzon; sokkal szebb, hangulatosabb, ha csupán egyes bokrokat, fákat emelünk ki a világítással: leszúrható, forgatható fejű kerti lámpák, reflektorok vagy talajba süllyesztett, felfelé világító lámpák tehetik látványossá, hangulatossá környezetünket.

Az is szép, ha egységes fehér fénnyel világítjuk meg, de jobban feldobja az éjszakai kert hangulatát, ha színeket is viszünk bele. A legegyszerűbb megoldások közé tartoznak a földbe szúrható LED lámpák, melyeknek fényforrása elé színes lencsét tehetünk, de elhelyezhetünk a kertben kisebb-nagyobb gömb alakú színes lámpákat is.

Utak és járdák

Ahhoz, hogy impozáns, szemet gyönyörködtető legyen a környezetünk, alacsonyabb állólámpákkal (talapzatos lámpákkal) érdemes a kerti utakat is megvilágítani.

Alapvető fontosságú, hogy a ház, a garázs bejáratát, az ajtóhoz, kapuhoz vezető utat is megvilágítsuk. Ezt legegyszerűbben falra szerelhető, lefelé vagy felfelé álló, illetve irányítható fényű lámpákkal tehetjük meg.

Ha vannak a házunk körül lépcsők, nem csak azért ajánlatos megvilágítani, hogy kiemeljük őket, hanem azért is, hogy a balesetveszélyt elkerüljük. Erre tökéletes megoldást jelentenek a támfalba süllyeszthető lépcsőlámpák.

A kapuhoz, a ház bejáratához érdemes mozgásérzékelő lámpát szerelni – vásárláskor nézzük meg, hogy a mozgásérzékelőnek hány méter a hatótávolsága, hány fok az érzékelési szöge, és hogy extraként alkonykapcsolóval is rendelkezik-e – ez a fényerősség előre beállított értékénél lép működésbe.

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?