Vasárnapi asztal

receptek

Cukkinikrémleves, lazac parmezános kéreg alatt, csirkés aprópecsenye, epres-túrós piskótatekercs, sokmagvas kréker.

Cukkinikrémleves

Hozzávalók: 1 közepes cukkini, 1 vöröshagyma, 1 zöldségleveskocka, só, őrölt bors, bazsalikom (ízlés szerint), 2 ek. mogyoró- vagy olívaolaj, 5 dl víz.

A vöröshagymát apróra vágjuk, a cukkinit felkockázzuk. A hagymát az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott cukkinit, majd ízlés szerint megszórjuk őrölt borssal. Alaposan összekeverjük, és pár percig tovább pároljuk. Felöntjük vízzel, beletesszük a leveskockát, megsózzuk, aztán addig főzzük, míg a cukkini meg nem puhul. A tűzről levéve maréknyi bazsalikomot dobunk bele, botmixerrel pépesítjük, majd további főzés nélkül tálalhatjuk.

Lazac parmezános kéreg alatt

Hozzávalók: 1 kisebb vöröshagyma, 1 ek. (szója)olaj, 25 dkg fagyasztott spenót, 3 ek. víz, só, bors, szerecsendió ízlés szerint, 12,5 dkg koktélparadicsom, 7,5 dkg főzőtejszín, 30 dkg lazac (2 filé); kéreg: 1 szelet toastkenyér, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 tk. vágott petrezselyem, 3-4 dkg parmezán sajt.

A felaprított hagymát az olajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fagyott spenótot és kb. 3 ek. vizet, lefedve kb. 10 percig főzzük, majd fedő nélkül még. 5 percig, hogy a víz elpárologjon. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.

Közben a kéreghez a kenyeret finomra morzsoljuk. A morzsát vajon aranybarnára pirítjuk; hozzáadjuk a fokhagymát és a petrezselymet, s további 1-2 percig folytatjuk a pirítást. Amikor kihűlt, elkeverjük a reszelt parmezánnal.

A spenótot a kettévágott paradicsomokkal együtt tűzálló tál aljára rendezzük. Ráöntjük a tejszínt, rárakjuk az előkészített, sóval, borssal fűszerezett lazacot. Elosztjuk rajta és kicsit rányomkodjuk a sajtos morzsát, aztán 200 fokra előmelegített sütőben (kb. 20 perc alatt) megsütjük.

Csirkés aprópecsenye

Hozzávalók: 2 ek. libazsír, 10 dkg bacon szalonna, 1 tk. csemege fűszerpaprika, 10 dkg datolyaparadicsom, 10 dkg zsenge zöldborsó, 50 dkg csirkecombfilé, 4 gerezd fokhagyma, 2 tk. majoránna, 1 zöld kaliforniai paprika, 50 dkg burgonya, olaj, só, bors.

A kockára vágott burgonyára serpenyőben annyi olajat öntünk, hogy ellepje. 130-140 fokon pirulásig sütjük, majd szűrőkanállal kiszedjük.

Közben a zsíron megpirítjuk a bacont; szűrőlapáttal kivesszük, és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a kockára vágott húst, hozzáadjuk a fokhagymát, majoránnát, pirospaprikát, s miután elkevertük őket, a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük egy kevés vízzel, beletesszük a zöldborsót, aztán addig pároljuk, amíg a hús teljesen meg nem puhul, s a leve el nem fő.

A csirkés pecsenyét a baconnel és a sült krumplival összeforgatva tálaljuk.

Epres-túrós piskótatekercs

Hozzávalók: 6 tojás, 12 dkg cukor, 6 ek. víz, 12 dkg liszt, 1 kk. sütőpor, 25 dkg túró, 4 ek. tejföl, 3 ek. porcukor, vaníliás cukor, 5-6 ek. eperdzsem, 25 dkg eper.

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a vizet, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét. A masszát sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos sütőben (15-20 perc alatt) megsütjük. Még forrón, konyharuha segítségével felcsavarjuk.

Közben a túrót a tejföllel és kevés vaníliás cukorral habosra keverjük. A kihűlt piskótatekercset kigöngyöljük. Megkenjük eperdzsemmel, rásimítjuk a túrókrémet, elosztunk rajta pár szem feldarabolt epret, majd óvatosan, de elég szorosan felcsavarjuk. Tetejét meghintjük porcukorral, és eperszemekkel díszítjük. Legalább egy órára hűtőbe tesszük.

Sokmagvas kréker

Hozzávalók: 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg tönkölybúzaliszt, 1 tk. só, 4 g porélesztő, 20 dkg magkeverék (len, napraforgó, szezám), 1 ek. olívaolaj, 2 dl langyos víz.

A száraz hozzávalókra tálban ráöntjük a vizet meg az olajat, és tésztává gyúrjuk. Fél órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Késsel vagy pizzavágóval felkockázzuk, és sütőpapíros tepsiben, 180 fokon (16-18 perc alatt) megsütjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?