Vasárnap a múzeumban – Arnolfini házaspár

van eyck

Virtuális múzeumunkban most egy középkori festményt nézünk meg. Ez Jan van Eyck fára festett olajfestménye, az Arnolfini házaspár.

1. Az itáliai kereskedő, akiről a kép készült, Van Eyck másik festményén is szerepel, ezért a szakértők úgy vélik, hogy jó barátok lehettek.

 

2. A festmény hihetetlenül részletgazdag, ami ezekben az időkben egyedülálló volt. Az ablakban látszik a cseresznye, innen tudni, hogy nyári emléket örökít meg.

 

3. A pár ruhájából kiderül, hogy gazdag kereskedők voltak. A selyem, a selyemdamaszt, a szőrmés alsóruha szépen vannak ábrázolva. A szoba berendezése is azt mutatja, hogy igazán jó módúak voltak: bronz lámpatartó, díszes ágyfüggöny, narancs az asztalon, keleti szőnyeg.

 

4. A pár mögött a tükörben két alak van, az egyik valószínűleg a festő lehet. Erre a vörös színű fejfedő utal, amit szívesen viselt Van Eyck.

 

5. A festménynek nagyon sok tulajdonosa volt az évszázadok alatt, még Habsburg Mária királyné is birtokolta. A 19. században került Nagy-Britanniába, végül a londoni National Gallery vásárolta meg. Ma is itt van kiállítva.

Ha valaki közelebbről is megvizsgálná a képet, a linkre kattintva megteheti.

 

Kizárólag online felületünkön elérhető Vasárnap-tartalom.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?