Már Szlovákia is megindult a lejtőn

Már Szlovákia is megindult a lejtőn
Pozsony |

A koronavírus-járvány durván megszakította a szlovák gazdaság tíz éve tartó folyamatos növekedését, ami a foglalkoztatottságon is meglátszik. A Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint – hatéves csökkenést követően – az idei első negyedévben már megugrott az állástalanok száma.

Az előző gazdasági válságot követően Szlovákia gyors növekedési pályára állt, és erről az elmúlt tíz évben egyszer sem tért le. A koronavírusjárvány most ennek a pozitív trendnek vetett véget. A Statisztikai Hivatal pénteken közzétett jelentése szerint a szlovák gazdaság teljesítménye már az idei első negyedévben 3,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben a világjárvány csak márciusban jelent meg az országban.

„A szlovák gazdaság első negyedéves visszaesése elsősorban még a hirtelen megcsappant külföldi kereslettel magyarázható, a kormány járványellenes intézkedéseinek a negatív hatása a második negyedévben látszik majd meg igazán, amikor a bruttó hazai termék (GDP) akár 18 százalékkal is visszaeshet az egy évvel korábbihoz képest”

– nyilatkozta Michal Lehuta, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője.

Kevesebb munkahely

Mindez a foglalkoztatottságon is mély nyomot hagy. Míg az elmúlt hat évben megszakítások nélkül nőtt az alkalmazottak száma és látványosan javultak a munkanélküliséggel kapcsolatos mutatók, mára ez a trend megfordult. A Statisztikai Hivatal szerint a közlekedésben és raktározásban az idei első negyedévben már 16 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint egy évvel korábban, csaknem 14 ezerrel csökkent az alkalmazottak száma a szállodaiparban és étkeztetésben, 11 ezerrel az egészségügyben és szociális ellátásban, több mint 9 ezerrel az oktatásügyben és csaknem 10 ezerrel az építőiparban.Az elbocsátások leginkább a 25–34 éves korosztályt sújtották.

A külföldön dolgozók száma az elmúlt időszakban szinte egyáltalán nem változott, a legfrissebb jelentés szerint hivatalosan 126 ezer szlovák állampolgár dolgozik külföldön, főként Ausztriában, Csehországban és Németországban. Többségük az építőiparban, az iparban, az egészségügyben és a szociális ellátásban talál megélhetést. Régiós szempontból sincs látványos változás, továbbra is az Eperjes és Nyitra megyében élők kényszerülnek rá legnagyobb számban a külföldi munkavállalásra.

Több az állástalan

A foglalkoztatottság csökkenésével párhuzamosan egyre több az állástalan. Hatévnyi csökkenést követően az idei első negyedévben már csaknem 2 ezerrel, 161,6 ezerre nőtt az állástalanok száma, ami a Statisztikai Hivatal számítása szerint 6 százalékos munkanélküliségnek felel meg. A nemek közötti egyenlőtlenség azonban itt is meglátszik: míg a férfiak 5,8 százaléka állástalan, a nők esetében ez az arány eléri a 6,2 százalékot. Az állástalanok több mint ötöde még soha életében nem dolgozott, csaknem a negyedüket az iparból, tizedüket pedig a kereskedelemből bocsátották el. A munkanélküliek ráadásul egyre nehezebben helyezkednek el: az idei első negyedévben már csak 18 ezer szabad állást kínáltak a munkáltatók, a negyedével kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az elemzők szerint a koronavírusjárvány miatti gazdasági visszaesés üteme az év második felében már enyhülhet, a zuhanás mértéke azonban éves szinten így is két számjegyű lehet. Míg korábban azzal számoltak, hogy a járvánnyal kapcsolatos recesszió V alakú lesz, vagyis a gyors zuhanást gyors fellendülés követheti, Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője szerint a válság inkább U alakúra sikeredhet, vagyis a mélyponton tovább időzünk majd, mint azt korábban feltételezték. „Ez esetben a szlovák gazdaság idén 15–18 százalékkal eshet vissza, és a válság előtti szintet csak valamikor 2022-ben érjük el újra” – tette hozzá Koršňák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?