Lesz új játszótér, a régiek sorsa bizonytalan

Párkány
Párkány |

Több mint tízezer eurós állami támogatással vadonatúj játszóteret alakított ki Párkány városa a Štefánik utcában. A többfunkciós létesítmény szabadtéri sportolásra is lehetőséget kínál. A régi játszóterek sorsa viszont az új törvény rendelkezése miatt megkérdőjeleződik.

Vadonatúj, szabadtéri fitneszberendezésekkel és sporteszközökkel is felszerelt, többfunkciós játszóteret épített Párkány a legnagyobb lakótelepen, a Štefánik utcában. A város a kormányhivataltól összesen tizenegyezer eurós támogatást kapott a fejlesztésre, Párkány saját forrásból mintegy négyezer euróval járult hozzá, ezen kívül a tereprendezést, a kavicságyat, a szegélyek kiépítését is saját pénzből fedezték. Máčai Marián, a városháza közlekedési osztályának vezetője lapunknak elmondta, hogy az új játékelemek is a helyükre kerültek, és ha a biztonsági tanúsítványt is megkapják, akkor a játszóteret már a nyári szünidőre át is adhatják.

Szigorú szabályok
„A 2020 januárjától érvényes új törvény nagyon szigorú biztonsági és üzemeltetési feltételeket ír elő, a tanúsítványt például csak erre jogosult, független, állami felhatalmazással rendelkező szerv adhatja ki, úgynevezett beüzemeltetési jegyzőkönyv és biztonsági ellenőrzés után. Ez a tanúsítvány két évre szól és az üzemeltető, tehát a város kétévente köteles újra bevizsgáltatni a játszóteretˮ – taglalta a változásokat az osztályvezető. Az új törvényi rendelkezés szerint a szigorított biztonsági, műszaki szabályok 2021-től már a régi játszóterekre is érvényesek lesznek és csak maga az ellenőriztetés is több száz euróba kerül.

Bezárhatják a régieket
A szigorított jogszabály miatt elképzelhető, hogy a jövőben megpecsételődik a 10–15 évnél régebbi párkányi játszóterek sorsa, mert az ennyire régi, faszerkezetű elemek már semmilyen aktuális előírásnak nem felelnek meg. Ezért vagy teljesen felújítják őket, vagy pedig a hatóság záratja majd be ezeket. Párkányban a Štefánik utcaival együtt összesen négy olyan játszótér van, amelyik teljesíti a jogszabályban foglaltakat. A többi hely és homokozó sorsa bizonytalan. Máčai Marián úgy véli, hosszú távon inkább legyen négy-öt korszerű, igényes, kifogástalan játszótere Párkánynak, mint tíz öreg, lerobbant, balesetveszélyes. Viszont a további fejlesztésekről az önkormányzat hivatott dönteni. 
A Štefánik utcai játszótéren többek közt csúszda, játékvár és különféle hinták várják majd a gyerekeket, az ifjúsági részen pedig szabadtéri gyakorlatokra, edzésekre is használható eszközöket vehetnek igénybe a fiatalok. A létesítmény mellé padokat helyeztek ki, megjavítják a közeli lépcsőt, őszre pedig parkosítanak és fákat is kiültetnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?