Vasárnapi asztal

leves

Tavaszi krémleves zöldfűszerekkel, tepsis csirkecombok zöldségekkel, lazac barna rizzsel, sóskamártással, zabtorta cukor és liszt nélkül, sajtos-túrós zabpogácsa.

Tavaszi krémleves zöldfűszerekkel

Hozzávalók: 4 dkg vaj, 2 felkockázott burgonya, 2 tojás, 10 dkg rukkola, 2 dl tejszín, 2 szál tárkony, 10 szál metélőhagyma, 3 szál petrezselyemzöld, 3 szál zsálya, 5 bazsalikomlevél, 1 csipet só, 4 szelet toastkenyér, 3 ek. olívaolaj.

A zöldfűszereket és a rukkolát felaprítjuk. A kenyeret felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk. A tojásokat megfőzve félbevágjuk.

A burgonyát lábasban vajon megpirítjuk, felöntjük az alaplével, és majdnem teljesen puhára főzzük. Hozzáadjuk a rukkolát, s 5 percig folytatjuk a főzést. Pürésítjük, majd a pépbe 1,6 dl tejszínt öntünk, és még néhány percig főzzük, kis lángon. Beletesszük a zöldfűszereket, felforraljuk, aztán levesszük a tűzről. Ízlés szerint sózzuk, s a kenyérkockákkal és a tojással, tejszínnel díszítve tálaljuk.

Tepsis csirkecombok zöldségekkel

Hozzávalók: 6 csirkecomb, só, fekete bors, 70 dkg burgonya, 25 dkg vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 40 dkg csicseriborsó (konzerv), 15 dkg csemegekukorica (konzerv), 15 dkg zöldborsó, 15 dkg fekete olajbogyó, egy csokor petrezselyem.

Az egész combokat az ízületnél kettévágjuk; megsózzuk, borsozzuk. Nagyobb tepsibe rakva előmelegített sütőben sütni kezdjük; egyszer-egyszer megforgatjuk. Mikor félpuhára sültek, kiszedjük őket, s a tepsibe rakjuk a karikára vágott vöröshagymát, felaprított fokhagymát és burgonyát; jól átforgatjuk a csirke zsírjában, öntünk alá kb. 1 dl forrásban lévő vizet, újra sózzuk, borsozzuk, visszarakjuk rá a combokat, majd (kb. 30 perc alatt) puhára sütjük. Utána a borsót, kukoricát, olívabogyót és a csicseriborsót összeforgatjuk a krumplival, és ezzel tálaljuk a csirkecombokat.

Lazac barna rizzsel, sóskamártással

Hozzávalók: 4 szelet lazac, 5 dkg vaj, só, bors, 10 dkg barna rizs, 2 csokor sóska, 1,5 dl tejszín, 1 kk. cukor/méz.

A rizst kétszer annyi vízzel és kevés sóval feltesszük főni. A sóskát, miután a szárait letördeltük, megmossuk, kicsit összevágjuk, és evőkanálnyi vajon megfonnyasztjuk; sót, pici cukrot adunk hozzá, s besűrűsítjük a tejszínnel.

A lazacszeleteket hosszában kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk, aztán felforrósított vajon minden oldalukról megsütjük. A barna rizzsel és a sóskával tálaljuk.

Zabtorta cukor és liszt nélkül

Hozzávalók: 10 dkg apró zabpehely, 10 dkg darált dió, 10 dkg méz, 20 dkg kókuszreszelék, 20 dkg olvasztott vaj (vagy 10 dkg kókuszolaj), 3 banán (pépesítve), 2 tojás, 1 durvára reszelt alma, csipet fahéj, pici só + apróra vágott dió a tetejére.

Az apróra vágott dión kívül minden hozzávalót jól összedolgozunk. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát, beszórjuk zabpehelyliszttel vagy apró szemű zabpehellyel, beletesszük a masszát, megszórjuk vágott dióval, és 170 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük.

Sajtos-túrós zabpogácsa

Hozzávalók: 10 dkg zabliszt, 10 dkg finom zabpehely, 25 dkg sovány sajt + a tetejére, 50 dkg sovány túró, 10 dkg vaj, 1 tk. só, 1 tojás a kenéshez.

A zablisztet és a finom zabpelyhet összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a sót, a reszelt sajtot és a túrót, majd az egészet összegyúrjuk. 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk s 3 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal (előtte be is vagdoshatjuk), aztán sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, és 190 fokra melegített sütőben (20-25 perc alatt) megsütjük (légkeverésen 15 perc is elég).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?