Nyerj időt! Permakultúra, a saját magát fenntartó kert

Vasárnap

A permakultúra a permanens és a kultúra szó összevonása; ez már sejteti, hogy mit is jelent: állandóan megújuló, saját magát fenntartó környezetet.

Az irányzat a múlt század 70-es éveiben indult, és ma már szerte a világon egyre többen varázsolják tündérkertté udvarukat a természetes ökoszisztéma működésének lemásolásával.

Egy természetbarát, életképes kert megteremti a saját fenntartásához szükséges anyagokat; nem szennyez, nem a föld kiaknázása a célja, s hosszú távon fennmarad. A permakultúra a növények (és állatok) természetes tulajdonságait használja a táj jellegzetességeire hangolódva, hogy létrehozzon egy fenntartható rendszert, akár városi, akár falusi térben. Ha kertünket természetes rendszerként tervezzük meg, sok munkát s energiát takaríthatunk meg, és semmi sem vész kárba. Gondoljunk csak bele: az erdőben senki sem ás, kapál, ültet, vet, permetez, mégis minden él és virul benne.

Minden egy helyen!

A permakultúra növényei hasznos évelők, gyakran többféle felhasználási lehetőséggel: olyan növények, amelyek gazdagítják a talajt, s fenntartják a kert egészségét és stabilitását. Lehetnek szokatlan ehető, gyógy- vagy takarmánynövények. Bizonyos szempontból minden zöldséget, gyümölcsöt vagy fűszernövényt tekinthetünk ilyennek, ha felfedezzük a sokoldalúságukat, és ki is használjuk.

Milyen növényeket válasszunk?
  • Évelők: A permakultúra állandó rendszert próbál létrehozni, ezért az évelőket részesítsük előnyben az egyévesekkel szemben.
  •  Úttörő növények: Ezek rossz körülmények között, sovány talajban is megélnek, kevés gondozásra van szükségük, s más növények számára is lehetővé teszik a fejlődést.
  •  Hüvelyesek: A nitrogénkötő baktériumok segítségével a levegőben levő nitrogént átalakítják talajnitrogénné, amelyet más növények is használhatnak.
  •  Mulcsként hasznosíthatók: A mélyen gyökerező növények a mélyből szívják magukba a tápanyagot; amikor levágjuk őket, vagy a leveleik lehullanak, akkor a növény mulccsá változik, s miután lebomlik, táplálja a többit.
  • Élő mulcs: Ezek árnyékolják és nedvesen tartják a talajt, megölik a gyomot, és növelik a talaj szervesanyag-tartalmát.

Semmi sem tiltja azt, hogy a virágokat és zöldségeket egymás mellé ültessük. A zöldségeskertnek hasznára válik, ha virágok és fűszernövények is vannak benne: védik a zöldségeket a káros rovarok kártételétől, termékenyebbé teszik a talajt, ráadásul látványukkal szebb lesz a kert.

Miért ültessünk virágokat a zöldségek közé?

1. Vonzzák a méheket, melyek így megtalálják zöldségeinket. Erre a célra kiváló a pillangóvirág, a közönséges csillagfű, a menta, a napraforgó, a szagosbükköny vagy a zinnia (rézvirág).

2. Vonzzák a hasznos rovarokat: a katicabogarat, fátyolkát, darazsakat, vadméheket. Ezek kedvenc növényei a petrezselyem, kapor, koriander és az őszirózsák családjába tartozó virágok.

3. Elűzik a káros rovarokat:

  •  az ánizs és az izsóp a káposztamolyokat;
  •  a borágófű a paradicsomot támadó hernyókat;
  •  a macskamenta a levéltetveket, burgonyabogarakat és poloskákat;
  •  a muskátli a japán cserebogarakat;
  •  a körömvirág a spárgabogarakat;
  •  a zsálya a káposztamolyt és a sárgarépalegyet.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?