Nálunk főleg fiatalok körében fertőzött a koronavírus

bazin
Pozsony |

Arányaiban sokkal több fiatal fertőződött meg koronavírussal, mint idős, ennek tudható be, hogy más országokhoz képest nálunk viszonylag kevés áldozatot követelt a betegség. A fertőzöttek csupán 11,6%-a származott idősotthonokból.

A Közegészségügyi Hivatal összeállított egy jelentést a hazai koronavírus-fertőzöttekről. Az összesítés a május 20-ig regisztrált betegek adatait tartalmazza, azaz 1472 fertőzöttet elemez. A tanulmányból kiderül, hogy a fertőzöttek 52 különböző országból hozták haza a betegséget, a legnagyobb arányban Ausztriából. A szomszédos országban 216-an betegedtek meg, ezt követi Nagy-Britannia, ahol 116 szlovák állampolgár kapta el a fertőzést. A harmadik helyen Németország (46) áll, majd Csehország (43) és Olaszország következik (22). Az 52 állam között volt még például Izland, Omán, Bahrein vagy Kambodzsa. Érdekesség, hogy Kínából, ahonnan a fertőzés elterjedt, csupán egy szlovák állampolgár tért haza betegen. 

Összességében 541 ember fertőződött meg külföldön, tőlük további 84 ember kapta el a betegséget. Ebben azonban nincsenek benne a marginalizált roma közösségben élő fertőzöttek, velük az elemzés külön foglalkozott. Kiderült, hogy közülük 86-an betegedtek meg külföldön, itthon pedig 93 embert fertőztek meg. Fontos azonban megjegyezni, hogy a koronavírusos páciensek harmadánál nem sikerült megállapítani, kitől kapták el a betegséget.

Kevés halott

Az 1472 betegnek csupán 11,6%-a él az ország valamelyik idősotthonában. Ez 171 embert jelent. A jelentésből kiderül, hogy összesen 23, idősekkel foglalkozó intézményben jelent meg a koronavírus. 

A szomszédos országokhoz képest nálunk jelentősen kevesebben haltak bele a betegségbe. Ennek egyik oka, hogy a fertőzöttek nagy része 20 és 54 év közötti. Nemek szerinti elosztásban összességében nem figyelhető meg nagyobb eltérés, viszont érdekes, hogy a 44 évnél fiatalabb fertőzöttek között több a férfi, míg a közép- és időskorú betegek között több a nő.

A kevés haláleset másik oka, hogy Szlovákiában csak azokat számolják a betegség áldozatai közé, akiknek halálát a vírus okozta. Más országokban azonban gyakran mindenkit, aki megfertőződött és meghalt, automatikusan a koronavírus áldozataként tartanak számon. Tegnap lapzártánkig 28 halálesetet tulajdonítottak a vírusnak. Az elemzésből azonban kiderül, hogy már május 20-ig összesen 32, kórházba került fertőzött hunyt el. A halál okaként 23 esetben állapították meg a koronavírust. Hat fertőzött más miatt hunyt el, háromnál pedig valószínűsíthető, hogy a koronavírus következményeibe halt bele. 

A kórházban kezelt páciensek közül 178 felépült, 14 a jelentés készítésekor még mindig gyógyult.

Azok, akik otthonaikban vészelték át a betegséget, nagy arányban meggyógyultak, csupán egyetlen, az otthonában gyógyuló fertőzött halt meg.

A főváros jár az élen

Százezer lakosra átszámítva Pozsony megyében él a legtöbb koronavírussal megfertőződött szlovák állampolgár. Ezt követi a Trencséni, a Kassai és a Zsolnai kerület. A legkevesebb beteget Besztercebánya megye tudhatja magáénak.

A járási bontásból kiderül, hogy a járvány egyik hazai gócpontja a Bazini járás volt. Nagyrészt azért, mert az egyik itteni idősotthonban is felütötte a fejét a vírus, s az áldozatok jelentős része is éppen ebből az intézményből került ki.

Szintén sokan fertőződtek meg az Iglói járásban, pontosabban a járás egyik roma telepén. Érdekesség, hogy két olyan járás van, amelyet a koronavírus teljesen elkerült: a Mezőlaborci, valamint a Nagykürtösi. Ezeken kívül még 12 olyan járást tartanak nyilván, amelyben ugyan élnek betegek, de ennek ellenére nem terjesztették a fertőzést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?