Úgy rakja össze a dalait, mint egy focicsapatot

ss

DR BRS (Béres Attila) 2018 nyarán robbant be a magyar zenei élvonalba a Hol van az a lány című sláger átdolgozásával. Újra összehozta benne az eredeti előadókat, a Fekete Vonat három tagját, valamint a Halott Pénz és Monkeyneck is közreműködik benne. A YouTube-on már 38 milliónál jár az átirat klipjének megtekintése.

A Hol van az a lány új változatával beindult a szekér. DR BRS a magyar zenepiac vezető lemezlovas-rappere lett, halmozza a slágereket. Elmondása szerint e mögött tudatosság és pontos tervezés áll.

Tudom, legszívesebben elfelejtenénk már a koronavírus-járvánnyal járó bezártságot, de meg kell kérdeznem, hogyan viselted ezeket a heteket.
Emberközpontú vagyok, igénylem a találkozásokat, a tartalmas beszélgetéseket egy ital mellett a kávéház teraszán, a közös sportolást. Ezek rettentően hiányoztak. Akárcsak a fellépések, remélem, nemsokára azok is beindulnak. Mégis azt mondom, jó volt otthon lenni, mert a feleségemmel babát várunk, élvezzük örömteli pillanatait. Szerencsére sok olyan platform van, aminek köszönhetően tartalmassá lehetett tenni ezt az időszakot, például filmeket, filmsorozatokat néztem a Netflixen. Persze nekem is voltak olyan óráim, amikor úrrá lett rajtam a depresszió. Összességében azonban sikerült jól alkalmazkodnom a szituációhoz.

Olvastam, hogy online házibulikat tartottál. Mesélnél ezekről?
Az a cél vezérelt, hogy egyrészt szórakoztassak, péntekenként bulis hangulatot teremtsek az otthonokban, másrészt még többen megismerjenek. A járvány kezdetén eldöntöttem, hogy mindennap kipróbálok valami olyat, amit addig még nem, és pozitívan, megerősödve jövök ki ebből a helyzetből. Interaktív bulikat tartottam. Álltam a keverőpultnál, beszéltem a kamerába, megkérdeztem a túloldalon lévőket, hogy milyen dalokat szeretnének hallani, vagy választási lehetőségeket adtam. Igyekeztem olyan atmoszférát teremteni, mintha szórakozóhelyen lennénk. Meghirdettem öltözz ki partit, de volt sportmackós és pizsamás is. Münchenből, Brüsszelből és New Yorkból is csatlakoztak hozzánk.

Új dallal is előrukkoltál, Tökéletes minden centi címmel. Nem karanténátdolgozást készítettél, és nem is otthonmaradásra buzdítottál vele.
Én ebben nem akartam részt venni. Az elején Deniznek megjelent egy ilyen témájú szerzeménye, az Itthon maradok, azzal még tudtam azonosulni. Közösségi klippel népszerűsítette, engem is megkért, hogy szerepeljek benne, készítsek házi videót. Aztán egyre több ilyen dal született. Tudom, fontos volt az otthonmaradás, és ezt hangoztatni kellett. De én ebben nem láttam meg a kihívást. 
A Wellhello kivétel még, Diaz és Fluor máshogy állt hozzá a témához, az Ölelni szavakkal című slágerük kiemelkedik a mezőnyből.

Élvonalbeli előadókkal, zenészekkel dolgozol. Az új dalodban viszont egy, mifelénk még kevésbé ismert énekes működik közre.
Ha kész a refrén, hallok hozzá egy hangot is. Most Herceg hangja ugrott be elsőként. Kiváló latinos ütemeket készít, Magyarország reggaeton királyának tartom őt. A Tökéletes minden centi alapja valójában már tízéves. Tíz éve még Caramel mögött táncoltam, barátok lettünk. Mutogatott dalkezdeményeket, ez is köztük volt, mondtam, írnék rá rapszöveget, próbálkoztunk is, de nem készült el. Most jött el az idő, hogy befejezzük, Caramel írta a refrént, én a raprészt.

Futószalagon gyártod a slágereket, egyiket a másik után.
Kiváló csapatot verbuváltam magam köré, a kiadóm is mindenben támogat. Úgy rakom össze a dalaim, mint edző a focicsapatát. Tudom, hogyan szeretném felépíteni, kitalálom, milyen legyen az ének, a dob, a zongora, és a megfelelő teammel kivitelezem. Sokan csak azt látják, hogy két éve berobbantam a Hol van az a lány című slágerrel. Az enyém egy tudatosan, évek óta építgetett pályafutás. 

Melyik a nagyobb kihívás, új dalt vagy átdolgozást készíteni?
Mindkettő. És mindkettővel sok munka van. Nehéz olyan új dalt írni, amellyel az emberek azonosulnak, elnyeri a tetszésüket, és sláger lesz. A régi slágerekhez pedig úgy kell hozzányúlni, hogy a végeredmény más legyen, mint az eredeti. Friss köntöst kell szabni rájuk. A Hol van az a lány alapváltozata több mint húszéves, a fiatalok jelentős része nem is ismerte. Az új verzió nagyon bejött. Akárcsak a V’Moto-Rock Tűzvarázslójának az átdolgozása, abban Király Viktort kértem fel közreműködőnek. Aztán van, amelyik kisebbet durrant. Próbálkozni kell, lövésből lesz a gól. Két éve dolgozom a Hip Hop Boyz Ott várok rád című slágere átiratán, még mindig nincs kész, de már alakul a végső változat. Ez lesz a következő dalom, a nyár közepén. A Hip Hop Boyzt nagyon szeretem. A példaképem pedig Geszti Péter. A bakancslistámon volt a vele való közös munka. Összejött, a Jazz+Az Ma jól vagyok című slágerét dolgoztuk át, de még egy Rapülők-dal is a terveim között szerepel. Budapesten a járvány miatt elmaradt egy teniszverseny, annak az indulóját felkérésre írtuk, Tóth Gabival és Bartha Ákos Dannonával készítettük el. Ez is megjelenik. 

Miért kell akár éveket is szöszmötölni egy-egy dallal?
Mert nem adok ki a kezemből olyat, amellyel nem vagyok teljesen elégedett. Az egyik viszonylag gyorsan elkészül, a másiknál évekbe telik, amíg elnyeri végső formáját. Nekiültünk a tízéves Tökéletes minden centi címűnek, azzal egy hónap alatt elkészültünk. Csak olyan dalaim vannak, amelyeket felvállalok.

Visszatérve még a lassan talán visszahúzódó járványra, ti, zenészek mit tanultatok belőle?
Voltak intő jelek, például a fokozódó globális felmelegedés vagy az ausztráliai tűzvész, a Föld jelzett, hogy elég. Csak nem vettük túl komolyan. Azt látom, hogy aki jó ember volt, az még jobb lett. Általánosságban elmondható, hogy jobban fogjuk értékelni az együttlétet, a társaságban eltöltött időt, jobb lesz egy kávét meginni a kedvenc teraszunkon. Minden, ami a szabadsághoz köthető, ezentúl értékesebb lesz. Lelassulunk picit, ami kell is, mert alaposan felpörögtünk. Remélhetőleg most már nem csak a mának élünk majd. Fejben kell tisztulnunk még.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?