Koronán innen és túl: az élettér újragondolása

v

Vajon miképp gondolható újra az otthonunk, az életterünk a hasznosság elve felől nézve? A lakberendező, valamint a DIY-elveket valló életmódbloggerként is tevékenykedő Varga Judittal beszélgetünk.

A járvány sokunk számára lehetőséget teremt otthonunk újratervezésére. Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartanunk, ha változtatni szeretnénk?

Szerintem fontos, hogy a jelenlegi helyzetben elérhető, viszonylag egyszerűen megvalósítható dolgokban gondolkodjunk. Érdemes elővenni a régóta halogatott otthoni teendőket, pl. a szanálást, a tematikus rendszerezést vagy éppen elromlott dolgok, tárgyak megjavítását, másfelől remek elfoglaltság lehet otthonunk vizuális frissítése akár festéssel, egyes helyiségek berendezésének, dekorációjának újragondolásával. Azt javaslom, ha megoldható, elsősorban otthon fellelhető alapanyagokból dolgozzunk, hasznosítsunk újra, alakítsunk át, vagy szükség esetén válasszunk webshopok kínálatából, ahol házhoz szállítással juthatunk a kiválasztott termékekhez, eszközökhöz. 

Milyen klasszikusnak nevezett hibák csúszhatnak be ilyenkor?

Ha mindent gyorsan akarunk elvégezni, vagy csak túl akarunk rajta esni, akkor elképzelhető, hogy csalódni fogunk. Ám ha eldöntöttük, hogy valamin változtatni szeretnénk, alaposan járjuk körbe a témát, gyűjtsünk hozzá inspirációkat az interneten, olvassunk hozzá kapcsolódó cikkeket, nézzünk ötleteket adó videókat, és az online fellelhető termékekből se csapjunk le rögtön az elsőre, amely szembejön. Érdemes ütem- és költségtervet készíteni s időt hagyni a változtatásnak. Minden ötletre és elképzelésre aludjunk párat.

A hatékonyság felől megközelítve: hogyan érdemes lomtalanítani, megválni a felgyülemlett kacatoktól?

Van egy nagyon egyszerű módszer, amely az IGEN/NEM/TALÁN válaszokra épül. Bármit lomtalanítunk is (pince, gardrób, padlás, konyhaszekrény), legyen meg ez a három csoport, ami segít eldönteni, hogy egy tárgyra valóban szükségünk van-e. Az IGEN dolgok maradhatnak, a NEM dolgokat ajándékozzuk, esetleg adjuk el (ha már menthetetlen, lomtalanításkor szabaduljunk meg tőle), a TALÁN csoportba pedig az kerüljön, amiről nem született egyértelmű döntés. Ezt tegyük el, és ha egy év múlva sem került ki a dobozból, nyugodtan meg lehet tőle válni. Tapasztalatból tudom, ritkán fordul elő, hogy később valamit mégis hiányolnánk. Egyébként a tárgyaktól való megválás egyáltalán nem könnyű feladat, de mindenképpen lehet benne fejlődni.

Mivel kezdjük? Valóban az inspirációszerzés az első lépés? 

Ha teljesen kezdők vagyunk, mindenképpen az alapoknál érdemes belevágni. Az inspirációk begyűjtése hasznos, és ad egy jó útmutatót, hogy milyen irányba induljunk el. Ám ha bizonytalanok vagyunk, mindenképp érdemes kikérni szakember segítségét is, akár online tanácsadást igénybe venni.

Miképp lehet költséghatékonyan felfrissíteni az életterünket?

Ha nemcsak új dolgokban gondolkodunk, hanem a régi tárgyakban, felületekben és anyagokban is meglátjuk a frissítés lehetőségét, az már lehet egy költséghatékony, pénztárcakímélő irányvonal. Használjuk bátran a két kezünket, a kreativitásunkat és azt az extra időt, amelyet most otthon kell töltenünk. Lefesthetünk egy falrészt vagy akár egy egész szobát, varrhatunk új párnahuzatokat, felfúrhatunk egy-két polcot, megújíthatunk egy kisbútort, átrendezhetjük a falon a képeket, és még sorolhatnám. Ezt egyébként nemcsak a járvány időszakára javaslom, hanem általánosságban is. A blogomon már több mint 10 éve osztok meg az olvasókkal DIY, azaz csináld magad otthonszépítő ötleteket, melyek egytől egyig alacsony költségvetésű, sokszor az újrahasznosításon alapuló, ugyanakkor látványos átváltozást bemutató projektek. Egyetemistaként egy panellakásban kezdtem önálló életet, és – állandó bevétel híján – a saját ötleteimre támaszkodtam. Ez a kezdeti motiváció a mai napig tart, és ebben a szemléletben igyekszem inspirálni az olvasóimat. 

Milyen alapvető szempontokat lenne érdemes figyelembe venni?

Tapasztalatom szerint sokan a dizájnt és a stílusos megjelenést tartják a legfontosabbnak, holott egy otthon tekintetében a praktikum és a kényelem ennél sokkal meghatározóbb. Hiába szép, mutatós egy tér, ha nem illeszkedik a napi rutinhoz, az egyén és a család szokásaihoz, nem szolgálja maximálisan az igényeinket. A megvalósításból sokszor kimarad a különféle tárolóhelyek megfelelő kialakítása, és utólag már nagyon nehéz az ízlésesen megálmodott otthonba integrálni őket. Mindenképpen állítsunk fel egy fontossági sorrendet a térszervezés során, és szenteljünk kiemelt figyelmet a tárolóhelyeknek.

Közösségi oldalaidon a különleges erkélyed már-már a védjegyeddé vált. Hogy tehető otthonossá és hasznossá egy aprócska, lakótelepi erkély?

A korábbi lakásom alig két négyzetméteres erkélyének népszerűsége talán éppen abban rejlik, hogy megvalósítható ötletekkel varázsoltam lomtárolóból minioázissá. Mindenképpen érdemes ülőalkalmatosságról és egy kis asztalkáról gondoskodni, ahová ki lehet ülni reggelizni, olvasni vagy este borozni. A padlóra rakhatunk műfüvet vagy kültéri szőnyeget, fellógathatunk napelemes gömbsorokat, és persze a sok zöld növény lesz az, ami felteszi a pontot az i-re. Árnyékolás tekintetében nekem bevált a karnisról lelógatott fehér függöny, de a lehetőségekhez képest bambuszrolóban vagy egyéb megoldásban is gondolkodhatunk. A mostani lakásom erkélye valamivel nagyobb – 3,5 négyzetméter –, itt is ugyanilyen szempontok mentén valósítottam meg a hangulatos környezetet. Most különösen nagy kincs egy pár négyzetméteres erkély is, ahova bármikor kiléphetünk a négy fal közül friss levegőt szippantani.

Milyen trendeket, irányvonalakat követ a 2020-as év? Hogyan húzta keresztül lakberendezési számításainkat a járvány?

A 2020-as lakberendezési trendek egyik fő üzenete: „vissza a természethez”. Ez értendő a színekre, formákra, mintákra, textúrákra, valamint a zöld, buja növényekre is, melyek kiemelt szerephez jutnak a terekben. Visszatértek a fonott kiegészítők, a kerámiatálak, és újra divatos lett a makramé. Úgy vélem, hogy a járvány nemhogy keresztülhúzza, hanem éppen rásegít erre az irányzatra. Számomra az egyik nagy tanulsága, hogy kevesebbel is be tudjuk érni, ha úgy hozza a helyzet, és képesek vagyunk abból is élni és megújulni, amit az otthoni környezetben megtalálunk. 

Mit gondolsz, visszaköszön-e a világjárvány a lakberendezési kultúrában?

A ruhatervezőknél már megjelentek a trendi maszkok, és mint tudjuk, a lakberendezés és az öltözködés sok tekintetben kéz a kézben járnak egymással, szóval biztos vagyok benne, hogy valamilyen formában a lakberendezésre is lesz hatása. Én, mondjuk, örülnék, ha az ilyen típusú elemek helyett inkább a szemléletmódunkat formálná át, és megtanítana bennünket arra, hogy az életterünkben (akármekkora is) boldogok legyünk, és örüljünk mindannak, amink van.

Récsei Noémi

Bővebben: juditu.hu

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/21. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?