Szív- és érrendszeri betegségek: még mindig listavezetők

Szív- és érrendszeri betegségek

A szív és az érrendszer betegségei világszerte továbbra is a legtöbb halált okozó lista élén vannak. A magas koleszterinszint ebben nem kis szerepet játszik.

Szlovákiában ugyanaz a helyzet, mint a világ számos más országában.

Nálunk is legtöbben szív- és érrendszeri betegségben halnak meg. Igaz, a számok csökkenő tendenciát mutatnak, de távolról sem olyan markáns ez a csökkenés, mint a környező országokban. A lakosság egyharmada küzd valamilyen szívvagy
érproblémával. Sajnos, még mindig nem csökken az infarktusok és agyi érkatasztrófák száma – tájékoztatott dr. Ivan Majerčák kardiológus és obezitológus.

Tíz közül egy

Nehezíti a megelőzést, hogy e betegségcsoport számos kockázati tényezői körül egyik sem fáj, ezért az emberek általában nem veszik őket komolyan. „Tíz szlovákiai lakos közül kilencnek legalább egy olyan kockázati tényezője van – dohányzás, túlzott sóbevitel, magas húgysavszint, magas vérnyomás, túlsúly, mozgásszegény életmód, magas koleszterinszint –, ami szív- és érrendszeri betegséghez vezethet. Riasztó jel, hogy egy felmérés szerint a megkérdezettek 60 százaléka nem ismeri a koleszterinszintjét, 85 százaléka pedig még 30 percet sem mozog naponta” – mutatott rá a szakember, aki mindenkinek azt tanácsolja, hogy mozogjon rendszeresen, csökkentse a só- és alkoholfogyasztást, ne dohányozzon, csökkentse az energiabevitelt, aludjon, pihenjen eleget és időnként méresse meg a koleszterinszintjét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5 mmol/lben határozta meg a összkoleszterinszint felső határát.



Kulcsfontosságú anyag

A koleszterin a zsírok (lipidek) közé tartozó szerves vegyület, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek felépítésében. Belőle képződik a testünkben található, az élethez nélkülözhetetlen anyag, egyebek mellett számos hormon. A máj-ban termelődik, illetve táplálékkal visszük be a szervezetbe.
Bomlása során epesavak képződnek, amelyek az emésztőrendszerbe jutnak és nélkülözhetetlenek a zsírok lebontásához. Vízben nem oldódik. A vér szállítja lipoproteinek formájában, amelyeket a koleszterin mellett trigliceridek, különböző apoprotein fehérjék és foszfolipidek alkotják.
 

Érdekes

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

1. A tojás magas koleszterinszintet okoz

Nem igaz. Ismeretes, hogy a tojás lecitint tartalmaz, ami csökkenti a tojássárgájában lévő koleszterint, így rendszeres fogyasztása azoknak is ajánlott, akiknek magas a koleszterinszintjük. Heti 4-5 tojás ajánlott.

2. Ha csökkent a koleszterinszint, ki lehet hagyni a gyógyszert

Nem igaz. Gyógyítani lehet a magas koleszterinszintet, de teljesen megszüntetni nem lehet, mert a genetika is befolyásolja. Ha megszakítjuk a kezelést, néhány napon belül ismét megemelkedik a szintje.

3. Ha gyógyszert szedek, nem kell diétáznom

Tévhit. Diétával nemcsak a koleszterinszintet lehet csökkenteni, hanem az érelmeszesedés többi kockázati tényezőit is enyhítjük.

4. Ha magas lenne a koleszterinszintem, érezném

Nem igaz, mert a magas koleszterinszint semmilyen tünetet nem okoz. Lehet, hogy az ember nem tud róla, hogy magas, de ha például szívinfarktuskor vagy agyvérzéskor megtudja, már késő. Ezért fontos rendszeresen ellenőriztetni a koleszterinszintet.

5. Gyereknek nem lehet magas a koleszterinszintje

Tévedés, ugyanis a kutatások szerint az infarktushoz vezető érelmeszesedés nyolcéves korban kezdődik. A szakemberek azt javasolják, hogy a túlsúlyos, magasa vérnyomásban szenvedő gyereket és azt, akinek családjában szívbetegség fordul elő, már gyerekkorban kezeljék. A magas koleszterinszintű gyerekeknek diétázniuk kellene, vagyis csökkenteniük kellene a telített zsírok és koleszterint tartalmazó élelmiszerek fogyasztását.

6. A koleszterin csak rossz lehet

Nem igaz. A koleszterin sok fontos testi folyamathoz elengedhetetlen.

7. A margarin jobb, mint a vaj

Nem. A növényi olajból készített margarin csaknem semmi koleszterint nem tartalmaz. Vannak benne viszont úgynevezett transzzsírok, amelyek károsak az egészségre, és megnövelik a szívbetegség és az agyi érkatasztrófa kockázatát.

8. A koleszterin a szívinfarktus fő kiváltója

Tévedés. A magas koleszterinszint mellett az embereknek más kockázati tényezői is vannak, például dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás, túlsúly, mozgáshiány, szívbetegség a családban.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?