A VeresWalóság 3 – bocsánat, kések

veres

Valami kutató vagy riporter az északi sarkkörhöz közel élő számik (lappok) közt töltött bizonyos időt, búcsúzáskor pedig számi barátjának akart egy kést adni ajándékba.

A helyiek egyik legfontosabb munkaeszköze a kés, az illető az ajándékot mégsem fogadta el. Mint mondta, neki van kése, két késsel pedig nem tudná, mit csináljon. A számik állataikkal folyamatosan vándorolnak, mindenüket viszik magukkal. A történetet a Nota Bene magazinban olvastam.

Meddig élhet egy ember, és meddig élhet egy kés?

Az alábbi képen látható zsebkések közt nagyjából ötven év korkülönbség van, típusukat illetően mégis az újabb a régibb.

 

A „Dukla” nevet viselő példány csehszlovák gyártmány, a Sandrik késüzem stószi gyárában készült az 1950-es vagy 60-as években. Nevét a Duklai-hágóról kapta, ahol a Vörös hadsereg 1944-ben behatolt Szlovákia területére. A penge több mint fele le van köszörülve, ebből látszik, hogy sokat használták. Jó állapotban levő Duklákért napjainkban 50 eurót is kifizetnek a gyűjtők.

A fanyelű példány egy 08-as méretű, rozsdamentes acél pengével ellátott francia Opinel (a hagyományos Opinelek szénacél pengével készültek). Diófa nyelet kapott, vagyis ritkaság az Opinelek közt, hiszen a franciák legkedveltebb zsebkésgyártója leginkább cseresznye és bükkfa nyeleket használ, még ha akad köztük néha olajfa vagy tölgy is. A képen látható kés kora legfeljebb tíz év, az Opinel kések azonban 1890 óta folyamatosan készülnek Saint-Jeun de Maurienne savoyai városkában, a francia-svájci határ közelében. Jelen típus 10-15 euró közti összegért a legtöbb európai késboltból hazavihető. Ötven év múlva talán többet is elkérhetünk érte a gyűjtőktől. Hogy pontosan mennyit, arról 50 év múlva tájékoztatjuk a kedves olvasókat. Addig vigyázzanak a késükre.

 

Kizárólag online felületünkön elérhető Vasárnap-tartalom

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?