Tapéta: látványos és olcsó módja a felújításnak

háztartás

Egy új tapéta felragasztása egyszerű és viszonylag olcsó megoldás. Bár a réginek a leszedése sok piszokkal és munkával jár, az új már ügyesen felragasztható.

A tapétázást mindig a jobb oldalon, ott is az ablaknál kell elkezdeni. A régi tapétát természetesen alaposan el kell távolítani, az előző festést pedig le kell kaparni. Ha ez megvan, akkor a glettelés következik, amellyel korrigáljuk a fal kisebb hibáit.

A tapétázáshoz nincs szükségünk különleges szerszámokra. Elég, ha van kéznél olló, ceruza, kés, kefe, mérőszalag, festőhenger vagy egyszerű gumihenger, acélvonalzó és asztal. Ha régi tapétát kell leszednünk, akkor spachtlira és tapétakaparóra is szükségünk lesz.

A ragasztások kevésbé látszanak, ha a csíkokat átfedéssel rakjuk fel, úgy, hogy ez a fény felé essen.

Előzőleg válasszuk ki a megfelelő mennyiségű tapétát. Minták esetén a minta egyeztetésére is oda kell figyelni. Az átnedvesítés legyen mindig egyenletes, mert csak így lesz sima a tapétázott felület. A felhelyezés midig függőlegesen történjen, s az is fontos, hogy a kinyomódott ragasztót nedves szivaccsal azonnal letöröljük.

A régi tapéta eltávolítása

Mivel ez sok piszokkal jár, az összes olyan bútort, amelyet mozdítani tudunk, vigyük ki a szobából, a többit pedig takarjuk le fóliával. Csiszoláshoz vegyünk fel maszkot és lehetőleg védőszemüveget is.

Nedvesítsünk meg egy már nem használt lepedőt, és ragasztószalaggal rögzítsük a tapéta felső részéhez. Permetezzük le az egészet meleg mosószeres vízzel, várjunk 20 percet, majd vegyük le a vizes ruhát. Ha szerencsénk van, a tapéta egyszerűen letekeredik a falról, s a lepedőt máris ragaszthatjuk a következő csíkra. A megmaradt tapétadarabokat kaparóval távolítsuk el, majd az egész falat mossuk át vizes szivaccsal. Száradás után finom dörzspapírral óvatosan csiszoljuk egyenletesre a felületet.

Tanácsok

* Mintás tapéta felragasztását a fal közepén kezdjük, így a minta szimmetrikus lesz.

* Jobbkezeseknek balról jobbra, balkezeseknek fordítva érdemes haladniuk.

* Ha két ablak van a szobában, a tapétázást a köztük lévő területen kezdjük.

2020-as tapétadivat

Színekben, mintákban gazdag év az idei, ráadásul a kültéri vagy a mennyezeti tapéta új lehetőségeket nyit meg a lakberendezésben.

Az egyszínűség és a mély tónusú árnyalatok hódítása itt is tapasztalható. A meleg, vonzó színek a jellemzőek. Korallok, terrakották, mentazöld, vaníliasárga, szürkék, kékek és bizonyos piros árnyalatok.

Ezeket a merészebbek bátran párosíthatják egymással és a saját stílusukkal, biztosan kellemes végeredményt fognak kapni. Azoknak, akik szívesen látnának mintákat a falaikon, az idei divat elhozza az újragondolt art dekót és a chintz – merész, intenzív virágmintás – stílust. Továbbra is hódítanak majd a trópusi-növényi minták, de leginkább itt is a pasztell, a visszafogott színek, valamint a fekete-fehér kombinációk és az élénk, kontrasztos együttesek a keresettek. Továbbra is teret nyernek a geometriai formák, valamint a színátmenetes, 3D hatást keltő strukturált tapéták.

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?