Segítségre szorul az izomsorvadásban szenvedő Tibike

Tibike
Dunaszerdahely |

Állandó felügyeletre és a folyamatos ellátás mellett vitaminokra is szüksége van az izomsorvadásban szenvedő dunaszerdahelyi Tibikének. Az elmúlt években stagnált a fiú állapota, ahhoz, hogy ne romoljon, segítségre szorul a család.

Tibike 2001 júliusában született, több vizsgálat után 10 hónapos korában, közölték az orvosok édesanyjával, hogy Duchenne izomsorvadásban szenved. Az akkori ismeretek alapján az mondták, hogy legfeljebb 15 évet élhet a diagnózissal. Nagy Gyöngyi, Tibike édesanyja elmondta, többféle kezelést kipróbáltak. Kijevben őssejtbeültetéssel próbálkoztak, eredménytelenül. Tibike 6 éves kora után kerekesszékbe került, de ez nem gátolta meg abban, hogy a többi társához hasonlóan iskolába járjon, játsszon, illetve egyedül ellássa magát.

„Ekkor egyik nap kiesett a kerekesszékből mindkét combcsontja eltört. Emiatt hosszú időre, egy évre ágyba került, a sok fekvés nagyon rossz hatással volt az állapotára” – folytatta az édesanyja.

Lélegeztetőgépre került, gyomorszondát kapott, egyszer újraélesztették, és kiújult a pánikbetegsége. Gyöngyi édesanyjával együtt gondoskodik Tibikéről, aki már csak a kézfejét tudja mozgatni, és csak otthon, az ágyában érzi biztonságban magát.

„Kisfiam 24 órás ellátást igényel, így nem mozdulok ki a lakásból. Ébredés után fertőtlenítem, átkötözöm a sebek helyét, átöltöztetem, a gyomorszondán keresztül megetetem, és beadom a gyógyszereit. Tibike egész nap mozdulatlanul fekve internetezik, ha bármire szüksége van, én segítek neki. A nyakában lévő kanul egy köhögés miatt is eldugulhat, ha nincs azonnal kicserélve, végzetes lehet. Évek óta be vagyunk zárva a lakásba, nagyon kell rá vigyáznunk. A bevásárlással anyukám, bátyám, és a szomszédunk segít. Már nem hordjuk őt kezelésekre, mert nagyon törékenyek a csontjai, így egy kis mozgás is sokat árthat. Az a célunk, hogy a lehető legjobban érezze magát, és ne romoljon tovább az állapota” – nyilatkozta Gyöngyi.

A fiú gyógyszerei mellett rengeteg vitamint szed, és a többi felírt egészségügyi segédeszköz sem tart ki a hónap végéig, ezeket Gyöngyi szerzi be. Havonta legalább 250 euróba kerülnek a vitaminok és a többi segédeszköz. Az ételek pépesítéséhez szükséges mixert is gyakran cserélni kell, kevés gép bírja az állandó terhelést. A családnak a legkisebb segítség is jól jön, a nyilvánosság a SK5352000000000013039879-es számlaszámra eljuttatott adománnyal tud segíteni Tibikének.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?