Sok jó dolog kis helyen

zoldovezet

Akinek kertje van, bármilyen aprócska legyen is, örömmel tölti el a látványa. Ráadásul okos tervezéssel többfunkcióssá teheti: zöldséges-, pihenő- és díszkertet létesíthet, sőt, ahol gyerekek vannak, parányi játszóhelyet is kialakíthat benne.

Mindehhez persze aprólékos tervezésre van szükség. Ha soknak tűnik, hogy a növényeken kívül egy kis étkező-/grillező-/pihenőhely, esetleg még egy mini tavacska vagy gyermekmászóka, sőt, homokozó is legyen benne, nem lehetetlen, hogy alaposan átgondolva, lépésről lépésre mindez valósággá váljon.

Elsőként köröskörül zárt kerítésrendszerre van szükség. Ez látszólag szűkíti a teret, valójában azonban nem lesz tőle kisebb a területünk. A kerítés otthonossá tehető a melléültetett díszcserjékkel, ráfuttatott kúszónövényekkel, és függőleges kert is létesíthető rajta egy felállított raklapba ültetett fűszerekből vagy virágládákból, -cserepekből alácsüngő futókból.

Következő lépésben tervezzük meg a tér tagolását: alakítsunk ki különböző szinteket a növényeknek, a víznek és a pihenő-étkező vagy játszórésznek.

Ideális, ha a dísznövények, virágok, zöldségek, fűszerek számára a falak mentén magas ágyásokat emelünk – ezek rendkívül látványosak, ráadásul a jól felépített ágyásokban a növények remekül fejlődnek, s terjedésüknek, elburjánzásuknak határt szab az ágyás kerete.

Azt is el kell döntenünk, hogy milyen stílusú kertet szeretnénk – buja, vidéki hangulatú, mediterrán, modern minimál vagy épp keleti kisugárzású környezetben éreznénk-e jól magunkat. Jó tervezéssel bármi megvalósítható, s a zárt területen a szomszéd kert látványa sem befolyásolja az általunk kialakított miliőt.

A falak mentén sorakozó ágyások, növények közé kerti padot tehetünk, sőt, a grillező helyét is ott alakíthatjuk ki, így több hely marad a pihenőnek. Utóbbinak a helyét érdemes valamilyen szilárd, kő-, fa- vagy kerámiaburkolattal ellátni – ez a szellősség, tágasság érzetét kelti.

Buja, romantikus kertről álmodik?

Minél kisebb a terület, annál fontosabb a szabályos tervezés; kis területen egy kusza kert a gondozatlanság látszatát kelti.

Ha buja, romantikus kertről álmodunk, inkább csak a falakat futtassuk be borostyánnal vagy vadszőlővel, s ezeket szigorúan tartsuk kordában, hogy ne terjeszkedhessenek befelé. A pihenő köré rakjunk a választott stílushoz illő álló vagy függő növénytartókat, ültessük őket tele színes egynyári vagy évelő virágokkal, de ne feledjük: a rengeteg szín és a túl sok különböző formájú dézsa, cserép, virágláda, átgondolatlanul kialakított növényfal nem alkalmas a harmónia és az idilli hangulat megteremtésére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?