Régi függöny új élete

trukkos

Ha meguntuk az egyszerű, fehér függönyt, könnyen megújíthatjuk, újragondolhatjuk. Az alábbiakban ezzel kapcsolatos ötleteinket osztjuk meg önökkel.

Első lépésként fehérítsük ki. Utána már csak a kreativitásunkon múlik, mit hozunk ki belőle. Gondolkodjunk új formákon, felfüggesztési, ráncolási módokon, varrhatunk/hímezhetünk/horgolhatunk rá különböző mintákat, tetszőleges színes vagy mintás anyaggal szegélyezhetjük.

1 Új szerepben

A régi függönyök nem csupán az ablakokhoz használhatók. Egy mennyezetre szerelt sín segítségével remek térelválasztók lehetnek, nagyon hangulatossá tudják tenni a szobát. Használhatjuk őket a teraszon is a tűző nap ellen, csak sínre vagy karnisra van szükség, és egy egyszerű függönnyel máris védekezhetünk a nap égető sugarai ellen. A gyerekszobában szintén kreatív megoldások készíthetők megunt függönyökből, pl. egy kis olvasó- vagy játszósarok sátoros/bunkeres hatással, amelyet a gyerekek nagyon szeretnek.

2 Felturbózva

Ha szeretnénk egy kicsit hangulatosabbá tenni a helyiséget, az átlátszó és sötétítőfüggöny mellett nyugodtan használjunk élénk színű vagy mintás dekorsávot. A stílusos hatásért ugyanezt az anyagot más kiegészítőkhöz is alkalmazhatjuk, pl. díszpárnahuzatot készíthetünk belőle.

Sok múlik a felfüggesztésen és az oldalsó rögzítésen is – utóbbihoz használhatunk hímzett szalagot, csavart zsinórt bolyhokkal, de a gyerekszobába vicces, játékos rögzítőket is készíthetünk.

Hogyan fehérítsük ki az elszürkült függönyt?

Mosás előtt nem árt alaposan kiporolni, mert a szálak közt megülepedő, letapadó portól is csúnya lehet az anyag színe.

Ha nem túl régiek a függönyeink, mégis elszíneződtek, ezt a sok vagy nem megfelelő mosás is okozhatja. A klórtartalmú vegyszerekkel, Hipóval/Savóval és a fehérítőkkel vigyázzunk, mert megsárgíthatják az anyagot.

Fehérítő csodaszerek

Sós víz: Tíz liter vízhez adjunk egy kg sót, tegyük bele a függönyt, hagyjuk állni egész éjszaka, és másnap mossuk ki kímélő programmal.

Szódabikarbóna: Ha az anyag még nincs nagyon rossz állapotban, mielőtt a szokásos módon kimosnánk, adjunk a mosószerhez egy jó kanálnyi szódabikarbónát. Ha erős az elszíneződés, akkor 10 liter vízbe tegyünk kb. fél kg szódabikarbónát, ebben áztassuk a függönyt néhány órán át, majd öblítsük át.

Citromlé: Ha az anyaga a mosástól szürkült meg, áztassuk fél órára tömény citromlében, aztán öblítsük át, vagy kímélő programon mossuk ki.

Sütőpor: Ha az elszíneződés gyengébb, elég, ha mosás előtt két zacskó szódabikarbónát keverünk a mosóporhoz.

-czy-, practical d.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?