Földet gyűjtöttek a fémkapszulába

A szepsi székhelyű Cseresznyeklub Polgári Társulás tagjai autóval járták be a Bódva-völgyi magyarlakta települése- ket, hogy földadományokat gyűjtsenek a gombaszögi fémkapszulába.
Szepsi |

A szepsi székhelyű Cseresznyeklub Polgári Társulás tagjai autóval járták be a Bódva-völgyi magyarlakta településeket, hogy földadományokat gyűjtsenek a Gombaszögi Nyári Tábor közelében épülő felvidéki lobogó talapzatának fémkapszulájába.

A Sine Metu Polgári Társulás nemrég újabb alkotáson kezdett dolgozni a gombaszögi völgyben. A társulás önkénteseinek hozzájárulásával megmentették annak a 16 tonnás selmecbányai honvédszobornak a talapzatát, melyből annak a felvidéki lobogónak a talapzatát alakítják ki, melyet a völgyben fognak felállítani. A lobogó a felvidéki magyarok egymás iránti közösségvállalását, a magyarok összetartozását jelképezi.

 

A szobor újrahasznosítása

„Az elmúlt napokban Szabó Krisztián építészmérnök barátommal elkezdtük a selmecbányai, 1933-ban ledöntött honvédszobor talapzatának összeállítását számozás vagy bármiféle támpont nélkül úgy, hogy ráadásul az egyik kő törött volt. A 16 darab lépcsőfok eredeti helyének megtalálása nem kis matekozást jelentett. Még csak 150 centiméteres magasságban járunk, de már most is jól látszik, hogy a legismertebb felvidéki bányaváros egyetlen köztéri szobra már talapzatában is grandiózus volt. Az alsó kövek üregében elhelyezendő föld is szépen gyűlik. Nagyon örülök, hogy több pedagógus is bekapcsolódott, a tanulók révén így egész mikrorégiókat tudunk lefedni. Húzzunk bele, mert már csak három hetünk maradt a gyűjtésre. A talapzatban elhelyezendő kapszulát május 31-én lezárjuk” – nyilatkozta az Új Szónak Orosz Örs, a Sine Metu vezetője.

Autóval gyűjtenek

Szlovákiában jelenleg 535 magyarlakta települést tartanak számon. Mivel a társulásnak az az álma, hogy a hónap végéig az összes településről érkezzen hozzájuk egy-egy földadomány, a Szepsiben székelő Cseresznyeklub Polgári Társulás a hét elején magángyűjtéssel próbált segíteni a gombaszögi csapat álmának megvalósításán.

 

„Mivel csapatunk tagjai jó ideje minden évben ott vannak a gombaszögi táborban, úgy gondoltuk, mi is hozzájárulunk a kezdeményezéshez. Eleinte csak magánszemélyként jártunk táborozni az egyik barátommal, de később már kisebb társaságként jelentünk meg. Igazából így jött létre a Cseresznyeklub is, a táborban alakult ki a csapat. Mivel polgári társulásként minket is nagymértékben érintettek a koronavírus miatt bevezetett korlátozások, úgy gondoltuk, hogy a földgyűjtő körúttal méltó módon segíthetjük a Sine Metu kezdeményezését. Mi is Bódva-völgyiek vagyunk, összeírtuk azokat a környékbeli településeket, ahonnan még nem küldtek földet, és nekivágtunk a feladatnak. Hétfő délelőtt autóba ültünk, bejártuk a környező falvakat, és összegyűjtöttük az adományokat” – nyilatkozta lapunknak Bankó Tamás, a Cseresznyeklub elnöke.

 

Föld 15 településről

Hozzátette, a csapat nagyjából 120 kilométert tett meg, megközelítőleg 15 település határából hozott mintát, de végül csak kilencet adtak postára. „Míg a gyűjtés előtt nagyjából 15 olyan környékbeli településről tudtunk, ahonnan még nem küldtek földet, némelyikük délutánra már felkerült a listára. Ezt a társulás állandóan frissülő honlapjáról tudtuk meg. Ettől függetlenül mi is elküldtük a mintákat, így már a Csécs, Pány, Nagyida, Perény-Hím, Alsólánc, Péder, Zsarnó, Áj és Somodi településeken begyűjtött földek is bekerülnek a gombaszögi kapszulába” – zárta Bankó Tamás. Azt, hogy eddig honnan érkezett földadomány, a www.gombaszog.sk honlapon bárki megtekintheti. A földadományokat a Sine Metu Polgári Társulás Duna rakpart – Dunajské nábrežie 12, 945 05 Komárom – Komárno címre lehet elküldeni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?