Karantén az egészségért. Hogyan lehet ezt kibírni?

maszk

Minden egészségügyi dolgozó azt kéri, maradjunk otthon. És nem ok nélkül teszik ezt: egyre több megrázó felvétel kerül ki arról, milyen állapotokat okoz a járvány. Bölcsen és felnőttesen kell viselkedni, még akkor is, ha azt érezzük, nehéz otthon, bezárva lenni. De ezzel – és csak ezzel – tudunk enyhíteni az egészségügyi dolgozók terhein, védve az időseket, csökkentve a továbbfertőződés esélyeit.

A hirtelen jött otthonlét nyilván nagyon más annak, aki teljes munkaidőben tud dolgozni, mint akkor, ha felszabadul több óra, amelyet ki kellene tölteni valamivel. Sokat számít, hogy valaki mennyire van szerencsés helyzetben, mert csak várnia kell, vagy azon szorong, hogy nem veszti-e el a munkáját. Más annak, akinek gyerekei vannak, és más, ha valaki egyedül él. De bármelyik esetet nézzük is, a legfontosabb, hogy megértsük: most szemléletet kell váltanunk. Ez pedig azt jelenti, hogy elfogadjuk a járvány következtében előállt helyzetet. Ha pedig elfogadjuk, akkor nem „kibírjuk” vagy „túléljük”, hanem belenyugszunk abba, hogy átmenetileg életformát kell váltanunk. A kibírás ugyanis azt jelenti majd, hogy tudattalan érzelmi stratégiáink közül a „túlélőstratégiák” fognak mozgósulni. Ha így történik, akkor az ember személyisége fokozottan igényli a „határidő”, vagyis a „meddig kell kibírni” definiálását. Azonban most erre vonatkozóan legfeljebb bizonytalan találgatásokra vagyunk utalva, biztosat senki sem tud mondani. Ettől pedig megnőhet az ingerlékenység, irritáltság, és olyan szorongásformák jelenhetnek meg, amelyek haraggá változva egyre nehezebbé tehetik a hétköznapokat. Amikor elfogadjuk, hogy ez lett a helyzet, akkor valójában egy „áttanulási” folyamatot indítunk el. Vagyis új rutinok kialakításával és az idő strukturálásával alkothatjuk meg a napokat. Az új rutinokhoz jó leülni és megbeszélni, hogy mik legyenek azok. Szinte órarendpontossággal meg lehet szerkeszteni egy hetet, amelyben a közös társasjáték, a mozgás, olvasás, zenehallgatás komoly szerepet kaphat. Tanulhatunk táncokat, új játékokat, egyszóval – kétségtelen – kreatívnak kell lenni, de mindez nagyon jó arra, hogy a család vagy a pár olyan együttes élményt éljen át, amelyben öröm van, és mosolygás. Mert az volna a lényeg. Hogy senki se veszítse el a mosolyát.

Megváltozott életformában

Lakva ismerni meg a másikat – tartja a mondás, és ez most fokozottan igazzá válik. De enyhít a helyzeten, ha két ember bevallja egymásnak, hogy szokatlan neki ez a helyzet, és valamilyen könnyítést kérhet a másiktól, például azt, hogy mindennap vonuljanak el egymástól pár órára. Ez úgy is történhet, például egy kis lakásban, hogy nem figyelnek állandóan egymásra, hagyják, hogy legyen külön töltött idő. Ha végképp nincs más lehetőség, még az is segítség, ha időnként egymásnak háttal csinálnak valamit, ez segít a személyközi távolság érzésének növelésében. Attól, hogy egy párkapcsolatban kiderülnek ilyen vonások, még nem kell arra gondolni, hogy „hát akkor nem is szeret!”, vagy „csak napi három órát bírt ki eddig is mellettem, akkor ennyire vagyok fontos neki!”. Sokkal inkább érdemes arra gondolni, hogy a mostani zártságban mennyire értékes, hogy ott vannak egymásnak. A konfliktusok természetesen ilyenkor is megjelenhetnek, de jobb őket takaréklángra tenni, mintsem veszekedést provokálni vagy demonstrálni, mennyire nehéz is az élet... Az a jó, ha két ember összetartozása lesz a lényeg, nem pedig a különbözőségük. Ez nyilván azt is jelenti, hogy a bezártság okozta szorongások, feszültségek megjelenését nem kell elbagatellizálni, de nem is kell növelni azzal, hogy tetézzük a problémákat, és veszekedni kezdünk, mert a másik nem készséges és elfogadó. Ha lehetséges, akkor inkább a toleranciára kell törekedni, vagyis megnövelni az elfogadást és a megértést. Ezek most olyasmiknek tűnhetnek, amiket könnyű javasolni, de annál nehezebb megvalósítani. Kétségtelen, hogy olykor érzelmi erőfeszítést kell majd tenni ezért, de az otthon nyugalma nagyon fontos akkor, ha a világ körülöttünk épp nagy bajban van.

A kontroll megtartása

Jó kapaszkodó a beosztott idő mellett, ha például a munkavégzéshez felöltözünk, ahogy szoktunk, mikor a munkahelyünkre megyünk. Az is jó, ha egy olyan sarkot nevezünk ki „dolgozónak”, ahol egyébként nem szoktunk lenni. Egy kis lakásban ez lehet az ebédlőasztal másik sarka is, a lényeg, hogy elkülönüljön. Mindez azért fontos, mert ha egész nap tréningruhában vagy a szokásos „otthoniban” vagyunk, akkor az idő elkezd folyni. Úgyhogy fel kell öltözni, aki szokott sminkelni, tegye meg, fésülködjön úgy, ahogy a munkahelyére menne, és a „munkaidő” végeztével öltözzön át. Ha így teszünk, akkor az érzések is mások lesznek, segítenek abban, hogy a napunk felett mi gyakoroljunk kontrollt. Az elveszettség érzése könnyen megjelenik, ha azt érezzük, velünk „történnek a dolgok”, és semmit sem tehetünk. Aktív bevonódásnak hívjuk azt, amit minden érzelmileg nehéz helyzetben érdemes alkalmazni. A helyzet feletti kontroll érzése sokat segít abban, hogy ne sodródjunk, hanem tudatosak legyünk. Amikor fel- és átöltözünk a munka előtt és után, akkor az történik, hogy változtatunk a helyzetünkön. Ha most azt gondoljuk, hogy ez olyan apróság, amely lehetetlen, hogy segítsen, akkor tévedünk. A mindennapok során ez az apró gesztus önmagunk felé lecsapolhatja a kiszolgáltatottság érzését.

Amikor nehéz

A magány vagy a társtalanság ebben az élethelyzetben is nehezebb lehet. Jó ilyenkor szorosabb kapcsolatot fenntartani a barátokkal és ismerősökkel, gyakori telefonálással vagy üzenetekkel. Látok példákat arra, hogy gyerek és párkapcsolat nélkül élők most online kurzusokat keresnek, új dolgokat tanulnak, egyszóval átfordítják a bezártságot a hasznosítás felé. Rengeteg egyetem tette ingyenessé bizonyos tanfolyamait, ami azt is jelenti, hogy – adott esetben – új ismerősökkel lehet találkozni, akikkel a tanulás és a közös érdeklődés az összekötő kapocs.

Ettől még a magány érzése vagy annak a gondolata, hogy ezt egyedül kell végigcsinálnia, nem jó érzés. Szoktam javasolni, hogy keresni kell olyan filmeket, amelyekben magányos hős(nő) indul útjára, és most mindegy, hogy esztétikai szempontból milyen értékű a film, abban segíteni tud, hogy értelmet ad a mindennapoknak. Amire érdemes figyelni, az a rivalizálás vagy összehasonlítás érzelmi folyamata, vagyis a leértékelődés megjelenése. Amikor valaki azt érzi, hogy neki sokkal nehezebb, mert mindenki más körül ott vannak az emberek, akkor ez adott esetben igaz is lehet, vagyis a valóság most igazolhatja a korábbi önértékelési hullámvölgyek gondolatait.

Ám ha ilyenkor „beleengedjük magunkat” ebbe az érzelmi állapotba, akkor csak egy lefelé menő spirálba kerülhetünk, amit jobb lenne elkerülni. Ha az élet úgy hozta, hogy jelen státusa valakinek épp az egyedüllét, akkor inkább terveket kellene szőnie a jövőre nézve.

Pusztító párkapcsolat

Olvasva néha a celebek posztjait a helyzetről, olyan érzésünk támadhat, hogy mindenki egy épp friss szerelmi helyzetben él együtt imádottjával, és végre hódolhat kedvenc időtöltéseinek. A valóság azonban sokszor az, hogy a párkapcsolatban egymást éppenhogy elviselő felek most összezárva kell, hogy éljenek. Ilyenkor a feszültségek a normál üzemmódban is megterhelőek, a másik állandó jelenléte azzal a veszéllyel fenyeget, hogy még több konfliktus robban ki. Akik még beszélő viszonyban vannak egymással, jó, ha „fegyverszünetet” kötnek erre az időre, vagy megállapodnak abban, hogy a lehető legkisebbre csökkentik a kommunikációs felületet az összetűzések elkerülése végett. Ez különösen akkor fontos, ha vannak gyerekek is a családban, akiknek ez a fajta érzelmi terhelés szinte feldolgozhatatlan. Nehéz napok-hetek ezek, de mindent meg kell tennünk azért, hogy a lehető leghamarabb kijussunk a járványból.

Tari Annamária pszichoanalitikus

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti:❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?