Még nehezebb az anyáknak a korona idején

téma

Igaz, hogy nem kell tízórait csomagolni, sem szakkörre hordani a gyerkőcöket, sőt az utazások ideje is megmarad, a kijárási tilalom heteiben a családanyáknak mégsem lett kevesebb dolguk. A feszültség az összezárt családtagok közt egyre nő, és sokszor robban is. Megoldás létezik, de gyakorolni kell.

A maradj otthon jelszó sokaknak a könyv- és filmtippek, esetleg a lakás átalakítását vagy az unalmat, tehetetlenséget jelenti majd az emlékekben, a gyerekes családokat viszont alaposan megdolgoztatja.

Túl sok teendőből… még több

Az anyákra most is sokkal nagyobb teher hárul a családi élet és a háztartás menedzseléséből, állítja a perbetei származású Tóth Erzsébet Fanni társadalomkutató, a bécsi Sigmund Freud Egyetem oktatója, a Femspace nevű szervezet alapítója. „Környezetemben azt látom, hogy mindkét fél, az anyák és az apák is fuldokoltak a koronakrízis előtti teendőikben. Azt gondolták, ennél nem lehet rosszabb, gyorsabb, több. A dolgozó nőkben markánsan jelen volt a bűntudat érzése (»ma sem volt elég időm befejezni a dolgomat az irodában, nem voltam elég türelmes a gyerekekkel«), a szégyené (»nem vagyok képes megállni a helyem a munkában sem rendesen; ma is az én gyerekeim az utolsók az oviban«) és a félelem is (»mi lesz, ha beleroppanok ebbe, félek, hogy rámegy a házasságom, hogy a gyerekek nem kapnak eleget: zeneórát, úszásoktatást stb.«).” Egyben hozzáteszi: ez nem szlovákiai magyar jellegzetesség, hanem globális.

Mint mondja, a karantén ezt meghatványozta: a gyerekek tovább alhatnak, de anya és apa ugyanúgy korán kel, és későn fekszik. A vekker nem ritkán már 5-kor csörög, hogy a megválaszolatlan e-mailek kiküldethessenek, és mire a csemeték felébrednek, az Excel-táblázatokból is készüljön némi kimutatás. És amit eddig az intézmények vállaltak, az oktatás, a gyerekek napközi étkeztetése, a délutáni edzés, művészeti nevelés most mind a szülőkre hárul. Ezen belül is főképp az anyákra, akik eddig is többet segítettek a leckében, és hirtelen lettek a család teljes körű élelmezésügyi, művészeti, oktatási és sportminiszterei.

Lecke, ebéd, zongora, hátfájás

Az apák (mivel többet keresnek, az ő munkájuk megtartása prioritás) most a reggeli után elvonulnak a hálószoba nevű szigetre, ahonnan csak akkor merészkednek ki, ha kávéra, ebédre vagy nassolnivalóra van szükségük – vázolja a tipikus karanténhelyzetet Tóth Erzsébet Fanni. „Meleg ebéd, terített asztal várja őket (anya dupla-tripla műszakos eredménye), és míg a gyerekek kotorásznak az aznapi menüben, nekik már csörög a telefonjuk, és elnyeli őket a munkahelyi kötelességeik óceánja. Az anyák, akiknek ugyancsak fontos munkakörük volt a koronakrízis idején, mindeközben özönvízszerű áradatban kapják a közösségi portálokról a kedves és jó szándékú tippeket, hogy hogyan foglalják le, fejlesszék tovább a csokiért és tévénézésért könyörgő, unatkozó gyerekeiket. Mert nem elég az iskolából elküldött feladatlap, a rajziskolai befotózandó festmény, a levideózandó zongora-ujjgyakorlat, a rendes anyák barkácsolnak is, kovászt etetnek, és hatos fonásban kelesztett tésztás csodákkal örvendeztetik meg a Facebook közönségét. Négy hét dupla home office után az én hátam rettenetesen elkezdett fájni. Rájöttem, hogy mindig máshova kuporodom be a laptopommal (ezt szó szerint kell érteni, mert főzésből lopott 10 percek és délutáni, hajnali fél órák ezek), és a hátam reklamál. Hiányolja a kényelmes irodai székemet és asztalomat. Eddig, ahogy nagyon sok anya, elfeledkeztem magamról, a saját egészségemről a rengeteg teendő közepette, és a testem a fájdalommal jelezte, hogy ez így nem megfelelő. Megbeszéltük a férjemmel, mert neki is hasonló a problémája (neki a nyaka jelzett), így a húsvéti hétvégére a lakás átrendezését terveztük be… persze aztán másként alakult.”

Az én anyám, a más tanára

És az milyen, amikor anya egyben a pedagógus is, aki az otthonról tanuló diákjainak a leckét küldi? Az első hetek az új időbeosztás kialakításával teltek, hogy mindenki megkaphassa a saját idejét, mondja a légi Brešťanský Éva, a jókai Gregorovits Lipót Alapiskola tanára. „Férjemmel szerencsések vagyunk, mert tudunk itthonról dolgozni. Csakhogy ehhez társul egy hétéves és egy négyéves is, úgyhogy a vírushelyzet óta egyértelműen több a dolgom. Egy hétéves kiselsős tanítása egyik napról a másikra a nyakamba szakadt. Pedagógusként dolgozom, de az alsó tagozat módszertanáról nagyon keveset tudok, gyakran merül fel bennem a kérdés, hogy vajon elég hatékonyan és alaposan tesszük-e a dolgunkat. Tanárként pedig át kellett értékelnem mindazt, ami eddig iskolai keretek között zajlott. Naponta döntenem kell arról, hogyan szűrjem meg az otthon tanuló diákjaimnak a tananyagot. Mi az, amit ebben a helyzetben el kell engednem, hogy ne terheljem túl se a tanulókat, se a szülőket. Ugyanakkor felfedezzem azokat az új lehetőségeket is, amelyek az online oktatásban rejlenek, és gyakorlati hasznuk van.”

A kijárási tilalom azonban kellemes felismeréseket is hozott a Brešťanský család életébe. „Mindezek ellenére lelassultunk. Rájöttünk, nem is olyan fontos, hogy állandóan programot szervezzünk a gyerekeknek. Így utólag visszagondolva, azelőtt talán fölöslegesen sokat pörögtünk. Úgy látom, ez egyáltalán nem hiányzik a gyerekeinknek. Többet játszanak együtt. Néha csak ámulok-bámulok, hogy szinte a semmiből mekkora szerepjátékot csapnak; vagy gulyást főznek az udvaron a homokozóban.”

Mindenki szóljon bele!

A karanténhelyzet mindig más gombot nyom meg rajtunk, és ez mást aktivál bennünk, magyarázza Tóth Erzsébet Fanni. „Ami működött az első héten, a negyediken talán már csak frusztrációt okoz. Mire elmúlik a vírus veszélye, könnyen lehet, hogy rengeteg anya kiég, vagy csendben fog szenvedni, mert nem vállalhatja fel a női fáradtságot. Az elhallgattatott lelki bajok azonban mindig felszínre törnek különböző testi tünetek, (alkoholtól, nyugtatóktól, fájdalomcsillapítóktól vagy akár a közösségi portáloktól való) függőség formájában.”

A szakember folyamatos kommunikációt javasol mindenről, mert minden családtagnak kell, hogy legyen beleszólása az otthoni koronamenetrend és a feladatelosztás kialakításába. Ha valami nem passzol, valakinek túl sok, vagy úgy érzi, hogy már/még nem kész a feladatra, legyen tere a megbeszélésnek és az újraértékelésnek akár mindennap. A nők szakmai életét támogató Femspace szervezet vezetőjeként hangsúlyozza, hogy ez a probléma városon és falun egyaránt érzékelhető. Szerinte az anyákat nem kell lebeszélni és nem kell biztatni például a húsvéti sütésre. „Ez társadalmi jelenség, amely egyesek számára önmegvalósítás, másoknak kényszer.”

Mint mondja, hasznos lehet, ha a szülő megfordítva, a gyerekek szemszögéből szemléli saját magát, utasításait. A gyerekeknek szintén sok frusztrációt okozhat a vírushelyzet, hiszen megszűnt számukra az osztálytársak és a tanító néni által biztosított közeg, helyettük ideges szülők és a félelmet gerjesztő tévéhíradó lett a hétköznapok biztos része. A kamaszok sem biztos, hogy mindig lustaságból vagy dacból nyomkodják a telefonjukat, hiszen természetes igényük, hogy a barátaikkal kapcsolatot tartsanak. „A ki nem mondott igények és frusztrációk elraktározódnak, és más formában törnek felszínre a gyerekekből. Csak megértéssel és elfogadással lehet ezt a helyzetet jól kezelni, s ha figyelembe vesszük a család minden tagjának életkorból, élethelyzetből adódó perspektíváját, adott kihívásait, igényeit” – hangsúlyozza Tóth Erzsébet Fanni.

Ferenc pápa és az ENSZ is figyelmeztet

Az ENSZ és egyes civil szervezetek szerint a kijárási tilalom alatt jelentősen nőtt a családon belüli erőszak, méghozzá világszerte. A sérülékenyebb csoportok, mint a nők és a gyerekek, a kényszerű összezártság hónapjaiban fokozottan ki vannak téve a veszélynek, hiszen ők a gyengébbek. Húsvéthétfőn közvetített imájában a pápa szintén emlékeztetett arra, hogy a kényszerű együttélés több nő számára erőszak és bántalmazás veszélyét is jelenti.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap2020/18. számában jelent meg!

❗️Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?