A legtöbbet kihozni a kényszerszünetből

Rimaszombat
Rimaszombat |

A rimaszombati Matej Hrebenda könyvtár dolgozói a koronavírus-járvány ellenére sem szakították meg a kapcsolatot az olvasóikkal.

A könyvtár megyei fenntartású intézmény lévén az elsők között volt, melyeknek be kellett zárniuk. A kényszerszünetből azonban a dolgozók igyekeznek a legtöbbet kihozni: önkéntesen szájmaszkokat gyártanak, online foglalkozásokat, meseolvasásokat indítottak és megajándékozták a rimaszombati karanténközpont lakóit is. Herczeg Rita, a könyvtár megbízott igazgatója lapunknak elmondta, hogy eleinte nemcsak ők viselték nehezen a bezártságot, hanem az olvasók is, hiszen aki hozzászokott, hogy napi szinten a könyvtárban olvassa el a napi sajtót, az nem örült a drasztikus döntésnek.

Ajándékkönyvek
A kényszerszünet ideje alatt indult el az a kezdeményezés, melynek lényege, hogy a könyvtár ablakába helyezik el azokat a könyveket, melyekből fölösleges példányok vannak. Ezeket az olvasók szabadon elvihetik, hogy ne maradjanak irodalom nélkül a járvány idején. „Ezekből naponta 20–30 darab megy elˮ – mondta Herczeg Rita. A fölösleges könyveket évek óta a kórháznak adományozzák, de mivel még így is maradt számos kötet, meg tudják ajándékozni az olvasókat is a koronavírus-járvány idején. Emellett Besztercebánya megye segítségével nagyjából 9 ezer elektronikus könyvhöz jutott hozzá a könyvtár, melyekhez online regisztráció útján az olvasók is hozzáférhetnek. Sajnos ezek között nincs magyar nyelvű kötet.

Szájmaszkokat varrnak
Herczeg Rita elmondása szerint a szájmaszkok varrásának ötlete két dologra vezethető vissza. Egyrészt a könyvtárnak is szüksége volt a védőeszközökre, másrészt a rimaszombati kórháznak akartak segíteni, hiszen már évek óta együttműködnek. „A múlt héten már a hétszázadik darab készült el a számukraˮ – mondta az igazgatónő, hozzátéve, hogy 160 darab szájmaszkot a helyi gyermekotthonnak ajándékoztak. „A kórház igazgatója személyesen jött el megköszönni a szájmaszkokatˮ– mondta Herczeg Rita. A maszkokat a könyvtár munkatársai varrják az olvasóteremben ingyen és bérmentve. Első körben saját, hozott anyagból készítették a védőeszközöket, később adományok is érkeztek. Emellett a könyvtár a rimaszombati karanténközpont lakóit újságokkal és könyvekkel ajándékozta meg, hogy enyhítsenek a bezártság érzésén.

Meseolvasás a Facebookon
A könyvtár közösségi oldalán rendszeresen jelennek meg videók is, ahol meséket olvasnak fel gyermekeknek vagy praktikus tippekkel szolgálnak, például könyvcsomagolással vagy dekorációk készítésében. Gyakoriak az olvasóknak szóló versenyfelhívások is. Egyelőre csak szlovák felolvasások vannak, de Herceg Rita elmondta, hogy a magyar felolvasások érdekében is történtek már lépések. Az igazgatónő szerint a videókra jó reakciók érkeztek, a fő kérdés ezekkel kapcsolatban inkább az, hogy mire lennének vevők az emberek. A koronavírus alakulásának köszönhetően hamarosan a könyvtárak is kinyithatnak, természetesen csak az előírások szigorú betartása mellett. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?