Téma a VASÁRNAPBAN: Orvosok a frontvonalon

koronavirus

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, hogy kerül egy hematológus az infektológiai klinikára; mi történne, ha országszerte több idősotthonban terjedne el a fertőzés; milyenek az esélyeik a lélegeztetőgépre kapcsolt betegeknek; miben más a Covid–19 vírus okozta tüdőgyulladás, mint azok, amelyeket egyéb vírusok vagy baktériumok okoznak; igaz, hogy a lélegeztetőgépre került betegek esetében hosszadalmas és nehéz a felépülés; megváltoztatja az egészségügyet vagy a politikának az egészségügyhöz való viszonyát ez a járvány?

A jó tervezés, szervezés, irányítás és összehangolás járvány idején éppolyan fontos az egészségügyben, mint a megfelelő gyógymód – állítja Gálffy Balázs hematológusrezidens, aki az elmúlt hetekben a pozsony-kramárei kórház infektológiai klinikáján dolgozott. Rezidensként önként vállalta a gyakorlatot, ahol elmondása szerint nemcsak szakmai, hanem orvosetikai szempontból is rengeteget tanult. A Szlovákiában elhunyt fertőzöttek közül a legtöbben a 80-at is betöltötték. Ilyen páciensek számára egy szövődményes tüdőgyulladás végzetes lehet, viszont jó párat azok közül is sikerült kigyógyítaniuk, akik már az intenzív osztályra kerültek. Miért nem fúrnak a fogorvosok? Ezt már Czakó László, a ruzsinói kórház szájsebészeti klinikájának elöljárója mondja el, Buday Beáta, a dunaszerdahelyi nőgyógyászati osztály főorvoshelyettese pedig arról tájékoztat, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta az ország minden szülészetén tervezik a szüléseket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?