Vírusirtó lámpa és egyéb szerkezetek

UV

Sajnos, mindennapjaink megváltoztak az utóbbi időben, és valószínűleg eltart még egy ideig, amíg visszakapjuk a régi életünket. Egészségünk végett a témával foglalkozni kell, s a helyzetből okulni: minél kisebb legyen az esélye, hogy mi is elkapjuk a kórt.

Az alábbiakban olyan eszközöket mutatunk be, melyek alkalmasak otthonunk vírusmentesítésére. Használatukhoz azonban meg kell tartani néhány biztonsági előírást.

UV-C-lámpa

Kis hullámhosszú ibolyántúli sugárzás (UV-C) a napból is érkezik, s az UV-A sugárzással szemben azért hallunk nagyon keveset róla, mert a föld légköre szinte teljesen elnyeli.

A szakértők szerint baktérium- és vírusölő hatása folytán sterilizálásra is alkalmazható: roncsolja a vírusok és kórokozók DNS-ét, s ezáltal elpusztítja őket. Azonban emberre is veszélyes. Nemcsak egyszerű leégést, hanem hosszabb távon bőrrákot is okoz, emellett károsítja a szaruhártyát, s a fájdalmas gyulladások következménye akár végleges látásromlás is lehet. Ez ellen az sem véd, ha nem nézünk egyenesen a lámpába, hiszen a visszaverődő fény is károsodást okozhat.

Ha helyiségek fertőtlenítésére a leírás szerint alkalmazzuk ezeket az eszközöket, akkor nem történhet baj. Minden UV-C sugárzást (germicid lámpát) használó berendezés úgy van kialakítva, hogy ne veszélyeztesse az egészségünket. Többségüket időzített be- és kikapcsolással látták el. Bekapcsolás után lesz időnk elhagyni a helyiséget, a fertőtlenítő ciklus végén (ez általában 30–60 perc) a lámpák – típustól függően – maguktól kikapcsolnak, s olyan is kapható, amely távirányítással működtethető.

Tanács: Az UV-C-lámpa hatásosan alkalmazható helyiségek, tárgyak, felületek csírátlanítására vagy pl. rovarirtásra is. Bőrünk fertőtlenítésére ne vagy csak nagyon kis mértékben használjuk!

Ózonos fertőtlenítés

A legtöbb germicid lámpás szerkezetnél feltüntetik az ózonos fertőtlenítést. Ez azért van, mert az UV-C-sugárzás ionizálja az oxigént, s ózon keletkezik, amely rendkívül jó fertőtlenítő hatású. Nemcsak kórokozók, vírusok és baktériumok, hanem például kellemetlen szagok ellen is alkalmazni szokták.

Az ózont UV-C sugárzás nélkül is fel lehet használni. A legtöbbször ózonkerámia lemezeket tartalmazó szerkezetek akár elemmel is működtethetők. Ilyenek pl. a hűtőszekrényben elhelyezhető elemes szagtalanítók, sterilizálók is.

Fontos azonban tudni, hogy az ózon erősen oxidáló és mérgező, így használata után mindenképpen ajánlott egy alapos szellőztetés.

Mi a germicid lámpa?

Bármilyen takarítási módszer hatékony kiegészítője. Sugárzása elpusztítja a légtérben és a felületeken található mikroorganizmusokat: vírusokat, baktériumokat, gombákat stb. Folyadékok kezelésére is hatékony. Környezetbarát, hiszen semmilyen vegyszert nem tartalmaz, s nincs mellékterméke. Bőrünk fertőtlenítésére azonban soha ne használjuk!

-ferenczy-, gadget

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg! 

 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?