Étkező a lakásban

család

Évszázadokon át sokak számára magától értetődő volt, hogy a konyhában ettek, sőt ott töltötték a nap legnagyobb részét – kivéve a nemesi vagy később a nagy- és középpolgári családokat, amelyek ebédlőben étkeztek, és személyzet is a rendelkezésükre állt.

A 20. század közepén, a tömeges lakásépítések megindulásával a konyha egyre kisebb lett, s a technika bevonulásával – hűtőszekrény, mosógép stb. – a meghitt, családias helyiségből háztartási munkahely lett, ahol már nem volt tér az étkezésre.

„Modern” munkahely

Az újonnan berendezett „modern” konyha sokáig laboratóriumszerű, csempézett és lehetőleg fehér, sík lapokból álló bútorokkal beépített helyet jelentett, s célszerűen megfelelt az ott végzendő munkának; a fülkeszerű apró helyiség étkezésre nem volt alkalmas. Ugyanakkor az ebédlőszoba is megszűnt, és kialakult a lakótér mint a család közös tartózkodási helye. A háziasszonynak sok idejét vette igénybe a terítés, az étel ki-be hordása és az asztal leszedése. Ezért ahol lehet, napjainkban ismét előnyben részesül a konyhai étkezőhely, s a berendezés lakályosabbá, meghittebbé vált.

Egy térben

Az étkező ma már sok esetben egy helyiségbe kerül a nappalival és a konyhával. Az elrendezés legfőbb előnye, hogy az sem szakad el a társaságtól, aki éppen főz, és a tálalás is egyszerűbb.

A térelválasztók sokat segítenek abban, hogy az egy helyiségben lévő, de más funkciót betöltő részek elkülönüljenek egymástól: egy-egy kisebb bútor, kiegészítő, dekorációs elem, de akár a padlóburkolatok variálása is beválhat erre a célra. Ideális, ha pár motívummal, a színválasztással vagy a berendezés egységes stílusával megoldjuk azt is, hogy megmaradjon a tér egyensúlya.

Külön helyiségben

Ha a konyha, nappali és étkező nem egy térben van, akkor a konyhai zajok és szagok nem zavaróak. Fontos szempont ebben az esetben, hogy az étkező a konyhából könnyen megközelíthető. A berendezést és a színeket igyekezzünk úgy megválasztani, hogy az összkép barátságos, megnyugtató és étvágygerjesztő legyen – ehhez érdemesebb a meleg színpalettáról válogatni.

Kis lakásban

Ha az étkezőt a lakás, a családi élet és a vendéglátás központjává szeretnénk tenni, akkor egy kis lakásban akár a nappali funkcióját is betöltheti. Ebben az esetben nagyobb helyünk és több lehetőségünk nyílik kényelmes étkező kialakítására. Mivel ekkor nincs szükség ülőgarnitúra, fotelek és dohányzóasztal elhelyezésére, beszerezhetünk egy nagy asztalt, melyet mind a család, mind a vendégek kényelmesen körbe tudnak ülni. A székek a lehető legkényelmesebbek legyenek, s tehetünk rájuk szivacspárnákat is.

Felturbózva

Ha el szeretnénk bűvölni vendégeinket egy vacsora alkalmával, akkor ne csak a tökéletes menüsorra koncentráljunk – az étkező kialakításába is fektessünk energiát. Kedvenc stílusunkhoz igazíthatjuk – lehet modern, fiatalos, átlátható, minimál, esetleg vidéki hangulatú is.

MINIMÁL: Ha a letisztult, egyszerű formákat kedveljük, akkor ez a berendezés éppen nekünk való. A fal színét hangoljuk az étkezőasztal és a székek kompozíciójához. Az asztal két oldalára székek helyett hosszú, mozgatható padot is tehetünk, amely akkor is praktikus, ha csak négyen ülik körbe az asztalt, és hasznos, ha kicsit többen érkeznek hozzánk.

VIDÉKI: Ez a megoldás azoknak való, akik szeretnének egy kis vidéki hangulatot csempészni az otthonukba. A fal mellett elhelyezett tálalószekrények és komódok a régi vidéki időket idézik, amikor az elvégzett munka után leült a család, hogy elköltse a finom és egészséges vacsorát. A stílushoz erős, már-már robusztus faasztal tartozik, amely egyszerűségével és terhelhetőségével a család kedvence lesz.

A famennyezet és a bútor színösszeállítása szintén a vidék hangulatát hozza be a lakásba. A teret kockás szövettel élénkíthetjük, és a mennyezetről csüngő lámpa is vintage hangulatú.

MODERN: A modern étkezőben a székek és az asztal formatervezése fiatalos, ízléses hatást kelt. Különleges, nem szokványos lámpatestek jellemzik, a luxusérzésről tükörfényes márványpadló gondoskodik, a falat modern, nagyméretű alkotás díszíti. A textíliák és az ablakot takaró drapéria összhatására is érdemes figyelni.

fé, kreativ, lakber

 

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg! 

 

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti❗️

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?