Vasárnapi Asztal

receptek

Dédmama fűlevese, nyúl mustármártásban, sült krumplikása, vegyes saláta tojással, citromos máktorta.

Dédmama fűlevese

Hozzávalók: 1-1 csokor lestyán-, spenót-, sóska-, turbolya-, petrezselyem-, zeller-, karalábé-, reteklevél, 1-2 gerezd fokhagyma (elmaradhat), só, bors, olaj/vaj, tej (vagy víz), liszt a sűrítéshez.

A kiválogatott, megmosott, leszárított leveleket és a fokhagymát apróra vagdaljuk, olajon vagy vajon megpároljuk, közben megsózzuk. Vízzel vagy tejjel felöntjük, befűszerezzük, és 10 percig lassú tűzön főzzük. Végül a levest lisztszórással vagy habarással besűrítjük, és összefőzzük.

Tipp: Állaga a híg sóska- vagy spenótfőzelékére emlékeztet. Pirított kenyérkockákra vagy főtt tojásra merték. Kedvelt volt a hagymás fehérrántásos sűrítése is, néhol pedig kevés apróra vágott petrezselyem- vagy sárgarépagyökeret (zellergumót) főztek bele.

 

 

Nyúl mustármártásban

Hozzávalók: 3 ek. dijoni mustár, 1 (kb. 150 dkg-os) konyhakész nyúl, 3 ek. crème fraîche (vagy más sűrű tejföl/joghurt, pl. skyr), 1 tk. finomra vágott kakukkfű, 2,5 dl száraz fehérbor, 2 fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, 2 ek. (földimogyoró)olaj, 3 dkg vaj, 10 dkg szalonna, őrölt fekete bors, só.

A nyulat felaprítjuk, a húsdarabokat megsózzuk, -borsozzuk, és megkenjük 2 ek. mustárral. A szalonnát felkockázzuk. Öntöttvas edényben (vagy nagy vokban) vajon és az olajon megpirítjuk a szalonnakockákat; kivesszük, félretesszük őket. A zsiradékba beletesszük a húst, megszórjuk liszttel, s körben enyhén megpirítjuk.

A hagymát apróra vágjuk, és a húshoz adva üvegesre pároljuk. Felöntjük a borral, lefedjük, s kb. 35 percig folytatjuk a párolást. Utána beletesszük a szalonnakockákat meg a kakukkfüvet. További 10 perc múlva kivesszük a nyúlhúst, tálalóedényben elrendezzük, s melegen tartjuk.

A crème fraîche-t elkeverjük a visszamaradt mártásban, majd levesszük a tűzről, s belevegyítjük a megmaradt mustárt; a húsra öntjük, és azonnal tálaljuk.

Tipp: A crème fraîche a francia konyha tejfölszerű, magas (35%) zsírtartalmú, enyhén savanykás ízű alapanyaga. Házilag is elkészíthetjük: 3,3 dl, legalább 30%-os, nem tartósított tejszínt összekeverünk 15 dkg probiotikus joghurttal, és lezárt edényben 36-40 órán át szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

 

 

Sült krumplikása

Hozzávalók: 1,7 kg burgonya, 5 ek. daraliszt, 5 dkg zsír, só, hagyma.

A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben (kb. 20 perc alatt) puhára főzzük.

A tűzről levéve krumplitörővel vagy botmixerrel pépesítjük, és hozzáadjuk a lisztet. Visszatesszük, és folyamatosan keverve besűrítjük. Zsírral kikent sütőformába rakjuk, s forró sütőben (kb. 50 perc alatt) pirosra sütjük. Ropogósra sült hagymakarikákkal tálaljuk.

 

Vegyes saláta tojással

Hozzávalók: 30 dkg vegyes saláta (rukkola, madársaláta, bébispenót, endívia stb.), maréknyi bazsalikom, 4 paradicsom, 1 csokor metélőhagyma, 20 dkg leszűrt konzervkukorica, 3 ek. fehér balzsamecet, 5 dkg pirított mandula, 2 mk. salátafűszer, kevés só, 1 ek. olívaolaj, 1 ek. (tökmag)olaj, 8 főtt tojás.

A paradicsomot és a salátát megmossuk, a paradicsomot kockákra, a metélőhagymát apróra vágjuk. A cikkekre osztott tojás kivételével mindent nagyobb salátástálba teszünk, és lazán összekeverjük. Ha van időnk, behűtjük. Tojással tálaljuk, bazsalikommal díszítjük.

 

Citromos máktorta

Hozzávalók – tészta: 17,5 dkg Rama, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 15 dkg darált mák, 3 tojás, 22,5 dkg búzaliszt, 2 csapott tk. sütőpor, 2,5 dkg étkezési keményítő, 1,5 dl tej; krém: 8 db lapzselatin, 2,5 dl joghurt, 1,5 dl citromlé, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 5 dl hideg habtejszín; zselé: 1 tasak színtelen tortazselé, 1,5 dl víz, 1 dl citromlé, sárga ételszínező.

A margarint mixerrel habosra keverjük. Fokozatosan hozzátesszük a cukrot, vaníliás cukrot; simára dolgozzuk, majd belevegyítjük a mákot. A tojásokat egyenként (félpercenként), a legmagasabb fokozaton keverve a masszához adjuk. A lisztet eldolgozzuk a sütőporral s a keményítővel, és szitálva, a tejjel váltakozva a masszához adjuk; utána az egészet sima tésztává keverjük. A tésztát 26 cm-es kapcsos formába simítjuk – ezt előtte vajjal kikenjük, az alját sütőpapírral béleljük –, és 180 fokra előmelegített sütőben (kb. 25 perc alatt) megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd a keretet eltávolítjuk, a papírt lehúzzuk róla.

A tortát vízszintesen két (vagy 3) korongra vágjuk. Az alsó lapot tortatálra helyezzük, majd újra körbefogjuk a megtisztított sütőkerettel.

A zselatint a tasakon lévő használati utasítás szerint feloldjuk a citromlében. A joghurthoz hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot és a citrom reszelt héját. A feloldott zselatint először kevés joghurttal elvegyítjük, majd beledolgozzuk a többi joghurtot. A tejszínt kemény habbá verjük. Amikor a krém zselésedni kezd, hozzáadjuk a tejszínhabot. A krémmel megtöltjük a tortát, s a külsejét is lekenjük. Hűtőszekrényben tartjuk, amíg a tetején a krém meg nem szilárdul.

A tortazselét a tasakon lévő utasítás szerint – de 1,5 dl víz és 1 dl citromlé felhasználásával – elkészítjük, s néhány csepp sárga ételfesték hozzáadásával színezzük. A zselét a krémre öntjük, és a tortát 3 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?