Mindent a nászútról - Kérdések és válaszok

nászút

Az esküvőszervezés lezárása a nászút megszervezése. Erre ugyanolyan nagy figyelmet kell fordítani, mint a nagy napra. No meg az sem árt, ha a költségkeretbe is beépítjük a kiadásait. De ezeken kívül még jó pár kérdés van, amelyet most megválaszolunk.

Mit és hogyan csomagoljunk?

Ahogy minden utazás előtt, itt is érdemes listát összeállítanunk arról, hogy mit vigyünk magunkkal. Már csak azért is, mert az esküvő előtt, alatt annyi mindenre kell figyelnünk, hogy csomagoláskor könnyen kifelejthetünk ezt-azt. A jegyzékben mindenképp legyen benne az útlevél és a személyes dokumentumok, az utasbiztosítás, az időjárásnak és a helyszínnek megfelelő ruházat, a személyes higiéniához szükséges kellékek, néhány szórakoztató eszköz tartozékaikkal és romantikus kellékek, elvégre mégiscsak nászútra megyünk.

Lehet-e a nászút is környezetbarát?

Ahogy az esküvő, az utazás is lehet környezetkímélő, tehát a nászút is. Az igazán elszántak ha ilyet szeretnének, olyan helyszínt válasszanak, amelyet nem repülőgéppel, hanem vonattal vagy busszal lehet megközelíteni. Utazáskor figyeljünk oda, hogy ne vásároljunk műanyagot, és az emléktárgyak is készüljenek természetes anyagokból. Az is fontos, hogy próbáljunk helyi ételeket enni, a nagy üzletláncok helyett válasszuk a helyi termelők áruit. Szállásnak keressünk zöldszállodát – bizony, már ilyen is van, az Ökotudat rovatunkban bővebben is olvashatnak róla –, vagy aludjunk sátorban, járműkölcsönzéskor pedig próbáljunk elektromos autót választani.

Hogyan takarékoskodjunk?

Ne főidényben utazzunk, igyekezzünk rajta kívül eső időpontot választani. Az is hasznos lehet, ha rugalmasak vagyunk. Nem kell az esküvő utáni héten útra kelni – úgyis van ebben az időszakban jó pár intéznivaló – várjunk akár 1-2 hónapot. A legnagyobb megtakarítás pedig az lehet, ha az utazást magunk szervezzük. És ne feledjük: mindig először a repülőjegyet vegyük meg, és ahhoz igazítsuk a szállodafoglalást.

Messze menjünk?

Soha ne egyedül határozzuk el, hogy mi lesz az úti cél. Ez mindig közös döntés legyen. Ha kell, kössünk kompromisszumokat – a házasságunk alatt is kell majd jó párat. Ne ragaszkodjunk távoli helyszínekhez, nem biztos, hogy a társunk bírja az utazást. Úgysem az a lényeg, hogy hol vagyunk, és milyen képeket töltünk fel a közösségi oldalakra. Sokkal lényegesebb, hogy együtt legyünk, és megünnepeljük közös életünk kezdetét. Akkor sem kell aggódni, ha a költségvetésünkbe nem fér bele nagyobb utazás. Egy wellnesshétvégén, néhány napos pihenés közben is érezhetjük olyan jól magunkat, mint az óceán partján. És ebben az esetben a trópusi betegségektől sem kell tartanunk.

Hova utazzunk?

A nászutasok legkedveltebb úti céljai közt első helyen a tengerpartok vannak. Hiszen úgy gondoljuk, hogy a pihenésen kívül nem kell mással foglalkozni. És így is van. Csakhogy egy nászút ennél sokkal többet is adhat. Élményeket. Mozduljunk ki a komfortzónánkból, menjünk városnézéses, esetleg túrákkal egybekötött utazásra. Legyünk kicsit mások, mint a nagy átlag, fedezzük fel a világot. Hiszen ezeken az utazásokon ismerjük csak meg igazán egymást és gyűjtünk olyan közös élményeket, melyek aztán egész életünkben elkísérnek bennünket.

A legkedveltebb nászutashelyszínek

1. Maldív-szigetek. A világ egyik legnépszerűbb úti célja, nemcsak a nászutasok körében. Érdemes észben tartani, hogy muzulmán országról van szó, ezért a szállodákon kívül tilos a disznóhús és az alkohol fogyasztása, valamint a nők nem fürdőzhetnek fürdőruha-felsőrész nélkül.

2. Bali. Nemcsak csodálatos tengerpartjaiért kedvelt ez az indonéziai sziget. Igazi dzsungeltúrára is lehetősége van az idelátogatónak, ráadásul a gazdag kultúrának és történelemnek köszönhetően látnivalókból sincs hiány.

3. Thaiföld. Ázsia szerelmesei azt mondják, hogy aki még nem járt a kontinensen, az ezzel az országgal kezdje. Hiszen a helyei nagyon barátságosak, és minden megtalálható itt, ami egy trópusi álomúthoz kell.

4. Kuba. A Karib-térségbe utazók körében Kuba a legkedveltebb. A spanyol hangulaton kívül az is jó érv mellette, hogy az árai meglehetősen pénztárcabarátok. A tengerparti Havanna felfedezése pedig remek kiegészítése az utazásnak.

5. Róma. Akik nem szeretnének messzire repülni, ám sem a tengerpartot, sem a látnivalókat nem hagynák ki a nászút alatt, azoknak tökéletes választás Róma. Csak számoljunk azzal, hogy a nyári főidényben rengeteg turista lesz ott, és ez megnehezíti a múzeumokba való bejutást.

+ Tipp: A koronavírus miatt nem tudhatjuk, milyen szigorítások lesznek a következő hónapokban. Ha bármilyen utazást terveztünk, próbáljuk meg áttetetni a foglalást. Hiszen jobb, ha nászutunk mentes lesz fölösleges izgalmaktól.

A teljes írás a 2020/13. VasárnapEsküvő mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?