Panaszkönyv: Mennyit ér egy papírdoboz?

p

Tisztelt Vasárnap szerkesztősége!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, köteles-e a webáruház tulajdonosa maradéktalanul megtéríteni a visszaküldött termék árát. Az interneten vásároltam egy citrusfacsarót, de nem olyan volt, amilyet képzeltem, ezért azonnal visszaküldtem. Úgy tudtam, hogy a törvény szerint ehhez jogom van, és vissza kell kapnom a kifizetett pénzemet. Meglepődtem, amikor az eladó azt válaszolta, hogy mivel nem az eredeti csomagolásban küldtem vissza a citrusfacsarót, választhatok: vagy visszafizeti az ár felét, vagy visszaküldi a terméket. A facsaró 26 euróba került, és egy papírdobozban volt, amit nem lehetett úgy megszabadítani a temérdek ragasztószalagtól, hogy ne tépődjön el. Ezért egy másik papírdobozban küldtem vissza úgy, hogy ki sem csomagoltam a fóliából. Megteheti az eladó, hogy egy egyszerű papírdobozért – bár elismerem, eredeti volt, a termék logójával – 13 eurót kér tőlem?

Jelige: Kifacsarva

 

 

Tisztelt Olvasónk!

Kérdésével a Szlovák Kereskedelmi Felügyelethez (SOI) fordultunk, és azt a választ kaptuk, hogy ha az interneten vásárolt árut indoklás nélkül, a törvény szerinti tizennégy napos határidőn belül küldi vissza a vásárló, a kereskedő köteles maradéktalanul megtéríteni az árat és a vevő valamennyi kiadását. Vagyis az eladó először köteles visszaküldeni a termék teljes árát, valamint a szállítási költséget, csak utána követelhet a vevőtől kártérítést az áru értékének esetleges csökkenéséért. Amint Petra Blehová, a felügyelet munkatársa tájékoztatott, ebben az esetben az SOI már nem illetékes eldönteni a vitát, a felek vagy megállapodnak, vagy bírósághoz fordulhatnak. A kereskedő azonban semmiképp nem határozhatja meg önkényesen, milyen összeget fizet vissza a vásárlónak.

Az interneten vásárolt termékek csomagolásáét illetően a szakvélemények is különböznek, a legtöbb fogyasztóvédelmi szakember szerint a kereskedőnek nincs joga követelni, hogy az árut eredeti csomagolásban küldjék vissza, mert az a szállítás vagy kibontás során megsérülhet, márpedig a vevőnek jogában áll megnézni, mit küldtek neki. Másrészt az eladó is állíthatja azt, hogy eredeti csomagolás nélkül már nem tudja ugyanazon az áron értékesíteni a terméket, mint abban; de egy papírdoboz biztosan nem éri meg a bele csomagolt áru értéknek ötven százalékát.

Azt ajánljuk, írja meg az érintett kereskedőnek, hogy a törvény értelmében visszaköveteli a teljes árat, s ha nem küldi el, kész a kereskedelmi felügyelethez vagy bírósághoz fordulni. Ha mégsem kapná vissza a pénzét, ezt még mind megteheti, de nem hiszem, hogy a kereskedőnek megér ennyi hercehurcát egy papírdoboz.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/12. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?