Házi briós adalékanyagok nélkül

fánk

Valószínűleg sokan emlékeznek a vajas, omlós tésztájú briósra, amelyet gyermekkorukban reggelente a kakaó mellé kaptak. Ha fel szeretnénk idézni a régi ízeket, ezt a csemegeszámba menő kelt tésztát magunk is megsüthetjük. Minősége összehasonlíthatatlanul jobb lesz a kereskedelemben kapható, adalékanyagokkal terhelt társaiénál.

Elkészítése egyszerű, ám időigényes. Nagyszerű hétvégi családi program gyermekeinkkel, unokáinkkal. A tésztához használhatunk sertészsírt vagy vajat is, mindkét esetben omlós, puha briósaink lesznek (1 kg lisztből két tepsire való). A tésztából kifliket vagy kis kontyos kalácsokat is süthetünk, s ezeket – ha teljesen kihűltek – le is fagyaszthatjuk. A fogyasztás előtti estén kivesszük a fagyasztóból, s reggel villára tűzve, főzőlap vagy kenyérpirító felett forgatva ropogós, friss lesz, mint amikor kivettük a sütőből.

Figyelmükbe ajánlom! Az élelmiszer legbiztonságosabban fagyasztással tartósítható; állapota ugyanolyan marad, amilyenben lefagyasztottuk. Ez minden élelmiszerre: főzöttre, sütöttre, nyersre egyaránt érvényes. Ezért a lehető legfrissebb állapotukban rakjuk őket fagyasztóba, a sült vagy főtt ételeknél épp csak azt várjuk meg, amíg lehűlnek. 

 Így készül a briós 

Hozzávalók – tészta: 1 kg sima liszt, 12 dkg cukor, 10 dkg sertészsír, 1,2 dkg só, 1 tojássárgája, kb. 4,5 dl langyos tej, 6 dkg élesztő, mák.  

Az élesztőt 0,5 dl langyos tejben kanálnyi cukorral felfuttatjuk. A szoba-hőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk (levegősítjük), s a felfutott élesztővel és a többi hozzávalóval rugalmas tésztát dagasztunk. Lisztezett gyúródeszkán 4 cipót formálunk belőle, meghintjük őket liszttel, s konyharuha alatt, meleg helyen 45 percig kelesztjük. 

1. A megkelt cipókat egyenként 4 mm vastag koronggá sodorjuk, s 6 egyforma háromszögre vágjuk 

2. A háromszögeket vékonyabbra sodorjuk, és szélesebb végüktől kiindulva felcsavarjuk 

3. A háromszög hegye a kiflik alján legyen, hogy a további kelesztés során ne tekeredjenek szét 

4. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, végüket lenyomjuk, s konyharuhával letakarva (45 perc alatt) a duplájukra kelesztjük őket. Tetejüket átkenjük tojásfehérjével vagy cukrozott vízzel, majd megszórjuk mákkal 

5. 160 C-fokra előmelegített sütőben (15-20 perc alatt) aranybarnára sütjük őket 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/12. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?