Harc a koronavírus ellen

koronavirus

A háború után született nemzedékek életében még nem volt ilyen állapot, amely az egész világot rettegésben tartotta volna. Az internetet ellepik a hasznos tanácsok arra vonatkozóan, hogyan előzzük meg a fertőzést, miként ismerhetjük fel, a híradások percenként frissülnek. Most azt próbáljuk megmutatni, hogy mit tehetünk mi magunk az egészségünkért és a környezetünkben élők egészségéért.

Mit tegyünk?

Maradjunk otthon, önkéntes karanténban egészen addig, amíg az állami szervek nem enyhítenek a szigoron. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor vigyázzunk magunkra és a társainkra is. Fontos, hogy ha felismertük a koronavírus bármely tünetét, orvoshoz forduljunk. De ne a rendelőbe menjünk, hanem telefonon próbáljuk meg elérni körzeti orvosunkat, ő majd további tanácsokkal lát el. Ellenőrzés céljából naponta mérjük meg a lázunkat. Ha eléri a 38 °C-ot, akkor keressük orvosunkat. Légzési nehézségek esetén tegyük ugyanezt. Hogyha bármelyik tünetet észleljük, ne próbáljuk meg gyógyszerrel kezelni!

Mit együnk?

Friss zöldséget és gyümölcsöt nem olyan egyszerű beszerezni ezekben a napokban. Ha sikerül, fogyasszunk belőlük sokat. Az állati eredetű termékeket mindig hőkezeljük. Ez a húsokra, a tojásra és a tejre egyformán vonatkozik. Próbáljunk meg kevesebbet enni, hiszen az otthoni életmódtól könnyen felszaladnak a kilók. Tartsuk magunkat formában, és félkész ételek helyett főzzünk. Ha nem tudunk, akkor itt az ideje megtanulni.

Hogyan erősítsük meg magunkat?

A megelőzésben segíthet, ha igyekszünk minél kevesebb emberrel találkozni. Ugyancsak hasznos a lakás állandó szellőztetése, így a baktériumok nem telepednek meg. A testmozgás, napi sport is ajánlott; akinek van udvara, kertje, tartózkodjon sokat kint, sétáljunk nagyokat a természetben. Akik ezt nem tudják megtenni, végezzenek kardiógyakorlatokat. Ezek kis helyen is kivitelezhetők, és erősítik az immunrendszert. Takarítsunk rendszeresen, úgyis itt a tavaszi nagytakarítás ideje, most legalább jut rá időnk. Ez is testmozgásnak minősül, ráadásul a lakásunk is tiszta, egészséges, baktériummentes lesz.

Hogyan védjük meg az időseket?

Jól tudjuk, hogy a legnagyobb veszélyben az idősek, a gyenge immunrendszerűek és a krónikus betegségben szenvedők vannak. Bármennyire fájó is, most ne látogassuk meg őket. Beszéljünk velük telefonon, videocseteljünk. Ha segítségre van szükségük, például a bevásárlásban vagy a gyógyszerkiváltásban, vállaljuk át tőlük ezt a feladatot. A megvett árut hagyjuk az ajtó előtt, és anélkül, hogy találkoznánk velünk, álljunk tovább. Nem egyszerű ez, nagy lélek kell hozzá, de csakis így tudunk gondoskodni szüleinkről, nagyszüleinkről, barátainkról.

Ha kimegyünk az utcára

Viseljünk szájmaszkot. Jelenleg nagy hiány van belőle, de már jó pár civil kezdeményezés van, ahol magánszemélyektől lehet rendelni. Akinek nincs rá lehetősége, az próbáljon meg otthon készíteni (lásd: a keretes részben). A maszkon kívül kesztyű is legyen rajtunk. Ha emberek közé megyünk, tartsunk tőlük legalább egyméteres távolságot, legyünk türelmesek, ne tolongjunk. Fizetéskor készpénz helyett használjunk bankkártyát. A telefonunkat is fertőtlenítsük gyakran, hiszen azon is megtelepszenek a kórokozók.

Mi a helyzet a gyerekekkel?

Nem könnyű most azoknak sem, akiknek az otthon maradt gyerekeket kell felügyelniük. Magyarázzák el nekik, hogy milyen veszélyekkel járhat ez a vírus, miért nem szabad iskolába, óvodába menni, miért nem lehet látogatni a nagyszülőket. A szabad idejüket ne tévénézéssel töltsék. Nem egyszerű, de most igazán szükség van arra, hogy foglalkozzunk, játsszunk velük. Ne hanyagoljuk el a tanulást se, segítsünk nekik, amiben csak tudunk, hiszen most nem vakációzunk, hanem kényszerszüneten vagyunk. Ez a helyzet nekik is új, bizonytalan. Fontos számukra, hogy mellettük legyünk, hogy segítsünk nekik.

 

Hogyan készítsünk otthon szájmaszkot?

Amire szükségünk lesz: vastagabb papír zsebkendő vagy konyhai papírtörlő, vastagabb géz, ragasztószalag, befőttesgumi, tűzőgép.

Elkészítés: A zsebkendőt hajtogassuk akkorára, hogy elfedje az orrnyílás és a száj környékét. Két rövidebb oldalát ragasszuk le vastag ragasztószalaggal. Ez azért szükséges, hogy a tűzőgéppel oda tudjuk rögzíteni a befőttesgumit. A leragasztott részekre tegyük rá a két-két gumit, hajtsuk picit vissza a maszk szélét úgy, hogy a gumi benne maradjon. Ezután a tűzőgéppel legalább három-három helyen fogassuk oda. A maszk középső részére, ahol az orr és a száj lesz, a tűzőgéppel rögzítsük a gézt. Ez egyszer használatos szájmaszk!

(Forrás: zdravie.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?