Az olvasócsalogató könyvtár

kabala
Dunaszerdahely |

A könyvtárosok legnagyobb örömére sokkal több gyerek olvas – legalábbis Dunaszerdahelyen –, mint gondolták.

Egy könyvtár profilja speciális és jobbára a hangyamunka jellemzi. „Sokat kell tennünk azért, hogy bekerüljünk a köztudatba, valamint azért, hogy főleg a fiatalok, a gyerekek életének szerves részévé váljunk” – ecseteli Lacza Ilona, a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár igazgatónője a könyvtárak mindennapjait. Rendszeresen együttműködünk a dunaszerdahelyi szlovák és magyar tannyelvű óvodákkal, alapés középiskolákkal, és ha felkérnek, nagyon szívesen elmegyünk a környékbeli falvakba” – folytatja az igazgatónő.

Rendszeres olvasásórák

Szabó Klaudia, a könyvtár dolgozója hetente több alapiskolába és óvodába is ellátogat, ahol ciklikus, azaz rendszeres olvasásórákat tart a gyerekeknek, ami egy könyv folytatólagos olvasása. A gyerekek nagyon megszerették, hála a jól megválasztott, humoros, mégis tanulságos történeteknek. Az óvodások a bogaras meséket, az alapiskolák alsó tagozatánál az okos és a még okosabb lóról szóló Csoda és Kószakönyveket kedvelik. „Én is tanító voltam, egy évvel ezelőtt váltam meg a tanári pályától, de gyerekek közelében szerettem volna maradni, és nagyon örülök, hogy a könyvtári munkám révén már nemcsak az alapiskolásokkal, hanem az óvodásokkal is foglalkozhatom. Az eddigi tapasztalataim minden várakozásomat felülmúlták. Sokkal többen olvasnak, mint gondoltam, mielőtt a könyvtárba kerültem” – meséli örömmel Szabó Klaudia. A könyvtárnak állandó látogatói vannak, elsősorban nyugdíjasok, akik nemcsak könyveket kölcsönöznek, hanem itt lapozzák végig akár a napi sajtót, vagy a magazinokat. Ez főleg az őszi és téli időszakra érvényes, hiszen a könyvtár kellemes környezetében jólesik az olvasgatás.

klub

A Cicusok Klubja

Naponta legalább tíz látogatója van a könyvtár ifjúsági részlegének, de előfordul, hogy akár harmincan is megfordulnak itt. Különböző programokkal várják a kicsiket és a nagyobbakat. Tóth Ozsvald Zsuzsanna fontosnak tartja, hogy a gyerekek megtapasztalják, mi is az a könyvtár, mert sokan, főleg a kisebbek, nem tudják megkülönböztetni a könyvtárat a könyvesbolttól, ezért is próbálnak olyan programokat kitalálni, amelyek a könyvtárba csalják a gyerekeket. Mesedélelőttöt, értő olvasást, a kötelező olvasmányok közös feldolgozását kínálják. A lényeg, hogy minden interaktív legyen, ébren tartsa a gyerekek figyelmét. A passzív meseolvasás már nem köti le a gyerekeket. Nagy sikere van a Cicusok Klubjának, a Csallóközi Könyvtár egyéni kezdeményezésének, a legkisebbek kedvence. Minden kikölcsönzött könyvért kapnak egy cicafej pecsétet, és tíz cicafej után választhatnak egy plüssajándékot a nagy zsákbamacska kosárból.

Nem csak könyvek

A könyvtár nem csak a könyvek kölcsönzéséről szól. Előadások, kis amatőr kiállítások, közös programok mind a könyvtári program rendszeres programjai. „Az utóbbi hónapok egyik legérdekesebb előadása a drogmegelőzésről szólt. Az előadó a magyarországi Márk Tibor Norbert volt, egykori drogos, aki saját tapasztalatait osztotta meg a fiatal közönséggel. Nagyon megrázó volt a szlovák Johny Peťko előadása, aki idült alkoholista, és szintén a saját kárán szerzett tapasztalataikról mesélt a diákoknak. Vélem és vallom, hogy ezek a felvilágosító előadások is egy könyvtár feladatai közé tartoznak” – nyilatkozta az igazgatónő, Lacza Ilona.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?