Zászlótartó emlékművel bővül Gombaszög

Komárom
Komárom |

A Gombaszögi Nyári Tábor területén az egykori selmecbányai honvédszobor talapzatából zászló-, illetve „ereklyetartó“ emlékművet alakítanak ki idén júniusra.

Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője és a Sine Metu Polgári Társulás elnöke a Komáromban tartott sajtótájékoztatón elmondta, az emlékműállítás a trianoni békeszerződés idei centenáriumához kapcsolódik, azonban ők nem a 100 évvel ezelőtti tragédiára helyezik a hangsúlyt. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy majdnem félmillió, ma is közösségként működő magyar máig kitartott a Felvidéken.

Egy kallódó talapzat

Az 1933-ban ledöntött selmecbányai honvédszobor 16 tonnás, 32 kőtömbből álló talapzata az eltávolítás óta kallódott. Az eredeti 4 méter magas szobrot ugyan egy évtizeddel ezelőtt felállították az helyi vármúzeum udvarán, azonban ezt azon talapzat nélkül tették meg, amelyet Miklós László volt miniszter közvetítésével a Sine Metu egyesület egy évvel ezelőtt megkapott a selmecbányai önkormányzattól. A köveket már a tábor helyszínére szállították, ahol „ereklyés“ zászlótartót alakítanak ki belőle.

Újraértelmezett emlékmű

A Sine Metu tagja, valamint az egyik ötletgazda, Sánta Norbert elmondta, a talapzat belsejében létrehoznak egy kapszulát, amelyet felszeretnének tölteni arról az 535 szlovákiai településről származó földdel, ahol magyarok is élnek. Azt kérik az érdeklődőktől, hogy postán vagy más módon juttasson el a Sine Metu komáromi címére egy-egy kanálnyi földet arról a településről, ahol él. Úgy tervezik, hogy az emlékművön szerepelni fog minden beküldő és adományozó neve, akik ezen felül ajándékba kapnak egy, a gombaszögi táborba szóló szombati napijegyet is. A körből kimaradó településekre Orosz Örs szerint majd ők maguk fognak kiszállni.

A projekt összköltségvetése 10 ezer euró. A Hagyomány – Történelem Gömörben szervezet és az M2M k.f.t együttesen már 7000 eurót adományoztak erre a célra. Előbbi elnöke, Máté Károly elmondta, eredetileg egy másik emlékmű állításában gondolkodtak, de végül társultak a gombaszögi ötlet megvalósításához. A fennmaradó összeget a szervezők lakossági felajánlásokból szeretnék kipótolni, az adományokat május végéig várják. Maga a zászlótartó rúd magassága mintegy 8 méter, amelynek tetejére kerül a sajtótájékoztatón bemutatott és a Csenkey Baranta egyesület által elkészített 220x110 centiméteres nemzeti lobogó. Az emlékművet június 4-ére tervezik elkészíteni, amelynek átadására június 6-án kerül majd sor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?