Hitélet: Szülés, elfogadás

hitélet

Bár elcsépeltnek tűnik manapság az elfogadás kifejezés, meg vagyok győződve róla, hogy amíg élünk, naponta dolgunk lesz vele. Az elfogadás kétpólusú: én fogadok el valaki mást, és valaki más fogad el engem. Mindkét pólusra szükségünk van az életünkben! Ha a kora- vagy a váratlan szülés jelenségnek a lelki okait keressük (természetesen nem csupán lelki okokra lehet visszavezetni), az egyik befolyásoló hatás az elfogadás hiánya. De ki kit nem fogad el ilyenkor? Nem arról van szó, hogy a kismama ne szeretné a benne növekvő magzatot! Sokkal inkább önmagával harcol, a saját elfogadásával, a mások által való elutasítással. Ehhez azt kell megértenünk, hogy általában nem azt utasítjuk el, ami konkrétan nem tetszik, hanem azt, amit nem ismerünk, és nem értünk. Az ismeretlen ugyanis félelmet gerjeszt. Egy kismama úgy érezheti, hogy senki sem érti meg, senki sem érzi át az ő belső világát, belső harcait. Itt számos problémára gondolhatunk, amellyel bármelyikünknek meg kell küzdenie, de a leglehangolóbb az, ha a legközelebb állók, azok, akikre számítanánk a bajban, értetlenül néznek ránk, hátat fordítanak, vagy egyszerűen nem fogadják el a döntéseinket. „Szerintem anyukám sosem értett meg igazán, és ez mindig is fájt. Ez most úgy hangozhat, mintha vádolnám őt. Nem tudom, mihez kezdjek ezzel.”

Lelkünk sok mindennel van terhelve, amit hordoznunk kell, amivel meg kell küzdenünk, mert nem találjuk a módját, hogyan szabadulhatnánk tőle. Úgy érezzük magunkat, mintha a vádlottak padján volnánk, miközben azért van lelkiismeret-furdalásunk, hogy mi magunk vádolunk olyan személyt, akivel a legerősebb kapcsolatunk kellene, hogy legyen, például a saját édesanyánkat. Erős bűntudattal élve még nehezebb egy új életet hozni a világra. „Félek, hogy nem fogom őt jól szeretni.” Hogyan rakhatnánk le ezeket a lelki terheket?

A Bibliában arról olvasunk, hogy Jézus születése körül is sok bonyodalom adódott, amellyel meg kellett küzdeniük a szülőknek. Máriát majdnem elbocsátotta a jegyese, József, mert azt hitte róla, hogy más férfival csalta meg őt, de egy éjszakai álom révén mégis elfogadta. A szülés körülményei korántsem ideálisak és méltóak: távol az otthontól, embereknél befogadást nem találva, a gyilkos Heródes uralkodása alatt, menekülve. Hogy lehet ilyen körülmények között biztonságosan megszülni és felnevelni azt, akire az egész emberiség vár? Milyen teher lehet ezt a küldetést teljesíteni?

Meggyőződésem, hogy ezt a lelki terhet nemcsak Mária, hanem minden kismama átéli olyankor, amikor saját testében és lelkében hordja az új életmagzatot. Nem kis lelki harc és küzdelem ez még akkor sem, ha látszólag vannak, akik teljesen sportosan veszik be ezt a kanyart, vagy akiknek a körülményei jobbak. A szülés mindig az életnek és halálnak a harctere! Az egyik oldalon a kiszolgáltatottság, a félelem és az elszakadás, a másikon az erő, az öröm, az átölelés. A kora- vagy a váratlan szülés csak az egyik előforduló és észlelhető jelenség ebben a megterhelt folyamatban, mely jelzi, hogy valamit rendbe kellene tenni. Le kellene tenni a lelki terhet! Megbocsátani, elfogadni, elengedni. Bár Mária önmagát nem tartja méltónak arra, hogy a Messiást hozza a világra, elfogadja a küldetését, és átéli, hogy Isten őt választotta, hogy utat nyisson a megváltásnak. Isten ugyanis nem a tökéletes anyát keresi, hanem azt, aki esélyt ad az újjászületésnek! Ezért Mária megtanulja elfogadni a fiát annak, akivé válnia kell, és idejében elengedni Őt, hogy betöltse saját küldetését. „Megpróbálom elengedni a zavaró szálakat, és férjemmel karöltve esélyt adunk egymásnak, hogy úgy szeressük gyermekünket, ahogy tudjuk. Hálás lehetek azért, hogy túlélte ezt a küzdelmet. Ha majd felnő, biztosan nagy harcos lesz, de lehet, hogy nagyon érzékeny. Akárhogy lesz is, én csak azt tehetem, hogy szeretem őt, és elfogadom.”

Isten azért küldte a Fiát, hogy átvegye rólunk azokat a terheket, fájdalmakat és bűnöket, melyek alatt összeroskadnánk, s Jézusban felkínálja nekünk a lelki újjászületés lehetőségét, hogy általa minket is elfogadjon.

Süll Tamás református lelkész, párkapcsolati tanácsadó, mentálhigiénés szakember, egyetemi oktató

A teljes cikk a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?