Télen is egészséges a napozás?

téli napozás

Igen, de csak akkor, ha bőrünket nem tesszük ki veszélynek. Aki télen sem szeretne sápadt lenni, napozzon! A D-vitamin képződése szempontjából továbbra is a legjobb megoldás az észszerű napozás – írja az olasz Corriere della Sera napilap.

Az UV lámpa mesterséges sugarai nem biztonságosabbak, mint a napsugarak. Ugyanez vonatkozik a szolárium minden fajtájára.

Tudni kell, hogy már egyetlen szoláriumlátogatás megnövelheti a bőrrák kialakulásának veszélyét. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) 2009-ben a szolárium által is kibocsátott B és A ultraibolya sugarakat felvette a bizonyítottan rákképző anyagok listájára. Mégpedig az első csoportba, ahová például a dohányzás, az alkohol, az azbeszt és a radon is tartozik. Az ultraibolya sugarak a bőrdaganat áttétei szempontjából veszélyesek lehetnek. A szolárium ezenkívül súlyos égési sérüléseket, továbbá nyomásváltozás okozta rosszullétet és szemkárosodást is okozhat.

  • A napozás – szoláriumban vagy napon – meggyorsítja a bőr öregedését. A ráncok, a korral járó bőrfestékes foltok, a petyhüdt bőr sokkal korábban jelenhetnek meg azoknál, akik gyakran és sokáig teszik ki bőrüket az ultraibolya sugárzásnak. Ha valaki sokat jár szoláriumba, elszaporodhatnak a szeplői, a különféle bőrkinövései. Ezek veszélyesebbek, mint azok, amelyek a természetes napon képződnek.
  • Ha szabadság előtt megyünk szoláriumba, ez nem jelenti azt, hogy védettek vagyunk a napégéssel szemben. Ugyanis minden leégés károsítja a bőr DNS-ét.
  • A természetes napfény vagy a szolárium nem gyógyítja a mitesszert. A hatás kicsi és csak rövid ideig tartó lehet, s az állapot ismét romlik, mert a fény elősegíti a pórusok elzáródását. Sok akné elleni krém akár mérgező is lehet, ha bekent arccal megyünk a napra.
  • A pikkelysömört sem gyógyítja. Az ultraibolya sugarak hatása nagyon kicsi. Specializált központokban UVB lámpák onkológiai kockázata nagyon kicsi.
  • Napfüggőség alakulhat ki. Az amerikai statisztikák azt mutatják, a 18–30 éves nők 20 százaléka nehezen tudja abbahagyni a rendszeres szoláriumozást.
  • Ezek a nők már függők, és napozás nélkül szoronganak.
  • Alternatív megoldást jelenthetnek az önbarnító krémek és spray-k, amelyekben a DHAként, vagyis dihydroxyacetonként ismert, nádcukorból nyert anyag van. Ez váltja ki a bőr barnulását.
  • Ezt mindenki használhatja – mondta Piergiorgio Calzavara Pinton, a bresciai bőrgyógyászati klinika igazgatója.
  • Mindezek ellenére a nap erősíti az egészséget: jót tesz a csontoknak és a hangulatnak, de védőkrémet kell használni, és a kritikus órákban fél óránál tovább nem szabad a napon tartózkodni. A nap serkenti a D-vitamin képződését. Ennek a vitaminnal a 90 százaléka a nap hatására termelődik, és csak 10 százaléka az étkezés hatására. Ezzel szemben számos tanulmány azt mutatja, hogy a szolárium hatására nem emelkedik jelentősen és hosszú távon a D-vitamin szintje.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?