Karácsonyi hangulatban

karácsony

Valaki önszorgalomból közvélemény-kutatást végzett a Facebookon karácsonykedvelők körében. Azt kérdezte, hogy idén milyen színbe öltöztetik lakásukat az ünnepekre, és mikor állítják föl a karácsonyfát.

Biztos kitalálják, hogy a kérdező és a megkérdezettek is amerikaiak, akik imádják az ünnepeket, főként a karácsonyt. Amerikában ünnepből ünnepbe váltanak: a hálaadás után pár nappal máris hozzálátnak a karácsonyfa-állításhoz.

Az említett közvélemény-kutatásból kiderült, sokan a hagyományos piros-zöld karácsonyt választják, mások aranyba vagy ezüstbe borítják otthonukat. Az amerikaiak általában agyoncicomázzák a fát, a nappalit, a konyhát, hálót, előszobát – mindenhol Santa Clausok tanyáznak, piros gömbök lógnak, az ajtófélfán meg „csókolj meg alatta” fagyöngyök himbálóznak. A külső cicoma sem maradhat el, napokig díszítik a házat, a kertet, égők százaival bajlódnak, hogy tökéletes legyen a karácsonyi kép.

Európa nem ennyire mesterkélt és nem ennyire sietős. Sokan e hétvégén, de valószínűleg, még többen csak 23-án állítják fel a karácsonyfát, és díszítik ki otthonukat.

Még az ajándékok csomagolása is alkalmazkodik a stílushoz: elegáns kombináció a púderrózsaszín a szürkével.

Mi két – immár kidíszített – európai, pontosabban angliai otthonba lesünk be. Miért éppen angliaiakba? Egyrészt, mert csodaszépek, másrészt mert idén az angol stílusú karácsony a trendi. A trendeket az év eleji frankfurti Christmasworld vásáron mutatják be, amelyen minden évben 4 alapstílust neveznek meg. Ezek közül az egyik idén az angol stílus, amely a viktoriánus korba és a dickensi karácsonyi mesébe hív. A mézeskalácsok jól megférnek a bordó üveggolyókkal és a piros sipkás manócskákkal. A díszek vidámak és mesebeliek, amelyek a gyerekkor örömeire emlékeztetnek.

A város mögötti házba a Westwing cégnek köszönhetően nézhetünk be, a másik vidéki ház (fent) ajtaját a Zara Home nyitotta meg előttünk. Nehéz lenne eldönteni, melyikbe szeretnénk beköltözni. Egyik szebb, mint a másik.

A város mögötti ház

Ház a város mögött

Szinte érezzük a fenyőfa, a mézeskalács illatát, a kandallóban lobogó tűz melegét, már csak bele kellene huppanni valamelyik kényelmes karosszékbe és élvezni a karácsony varázsát.

Az időtlenség hangulatát árasztó klasszikus bútorok, a kárpitozott kanapék és fotelek karácsonyi díszítés nélkül is megnyugtató melegséget adnak, nem kell hozzá túlzott pompa, hogy ünnepi hatást keltsenek. A dekoráció finom, nem hivalkodó, pár gyertya, adventi koszorú, girland, virág és a két karácsonyfa teszi ünnepivé a belső teret. A háziak nem kísérleteztek új, trendi színű gömbökkel, metálos kiegészítőkkel, hiszen ez nevetségesen hatna ebben a vidéki házban, amelynek egész hangulatát a klasszikus stílus határozza meg. A szobák színvilága kellemes, visszafogott, és hasonló a karácsonyi dekoráció. Az egyik meghatározó szín, a semleges szürke, megjelenik a bordó és a kék. A klasszikus mintázatú szőnyegek, aranykeretbe zárt képek, fotók, a puha párnák, elegáns vonalú lámpák, mind olyan elemek, amelyek jellemzőek a klasszikus berendezési stílusra. Figyeljük meg, hogy még az ajándékok csomagolása is alkalmazkodik a stílushoz: elegáns kombináció a púderrózsaszín a szürkével.

Mint egy kastély étkezőjében. Minden készen áll az ünnepi vacsorához.

Az étkezőben kastélytulajdonosoknak képzelhetik magukat az otthoniak – nemcsak karácsonykor. Az asztali díszítés csodaszép, már csak oda kell képzelni a klasszikus formájú fehér kerámiatálba az angol Mulligatawny levest, az ezüst fedél alá pedig a tölteléktől dagadó sült pulykát vagy a Beef Wellingtont.
A szép látványon kívül egy tanulságot is levonhatunk: ha klasszikus stílusú lakásban, házban élünk, stílbútorok, utánzatok vagy modernebb darabok között, berendezésünk esetleg ezeknek a keverékéből áll, de a lakás összetéveszthetetlenül a klasszikus stílusjegyeket hordozza, válasszunk hasonló dekorációt, hogy az összhatás kifinomultan elegáns legyen.

Elnézhető egy kis karácsonyi giccs. A télapó az Északi-sarkról jött…
A szalonban egy kis kuglóf és angol tea. Brit hagyomány.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?